Het oneindige verhaal al 40 jaar in druk!

Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die het boek ‘Het oneindige verhaal’ steelt en zich op de zolder van zijn school verstopt. Daar kan hij ongestoord lezen over het land Fantásië.
Hoe meer Bastiaan leest, hoe meer hij betrokken raakt bij het verhaal. Als de koningin van Fantásië hem roept, stapt hij het boek binnen om haar te helpen. Nu is hij niet het gepeste jongetje, maar een nobele held met een belangrijke opdracht.
Kan Bastiaan het land redden van het oprukkende Niets?
En wat moet hij doen om ooit weer thuis te komen?

Het leven van de tienjarige Bastiaan Balthazar Boeckx is allesbehalve leuk, totdat hij het boek Het oneindige verhaal steelt en zich samen met het boek verstopt op de zolder van zijn school. Het boek gaat over een magische wereld – genaamd Fantásië – dat verdwijnt in het Niets, omdat de Kleine Keizerin stervende is. Terwijl Bastiaan leest, lijkt het bijna of hij de tienjarige Artréjoe vergezeld, terwijl hij begint met het Grote Zoeken om te ontdekken waarom ze stervende is. Tijdens deze lange zoektocht blijkt het Niets echter veel grond te winnen. Hele lappen grond en bewoners van Fantásië zijn al opgeslokt door het Niets, omdat de Kleine Keizerin alsmaar zwakker wordt.
Hoe verder Bastiaan in het boek komt, des te meer hij begint te beseffen dat Fantásië echt bestaat en dat hij de enige is die de Kleine Keizerin en daarmee het bestaan van Fantásië, kan redden. Precies om twaalf uur verdwijnt Bastiaan in Het oneindige verhaal, waarna zijn magische avontuur pas echt begint.

Terwijl ik Het oneindige verhaal las, werd ik echt weer terug gezogen in de tijd. Wat een jeugdsentiment is dit! De manier waarop Ende schrijft is prachtig, mysterieus en avontuurlijk. Maar ook de vormgeving binnenin is heel origineel. Je begint bij hoofdstuk waarbij de eerste zin begint met de hoofdletter A en eindigt 26 hoofdstukken later met een woord dat begint met de letter Z. Deze letters zijn uitvergroot en sierlijk bedrukt, zodat je dit leuke detail niet over het hoofd zult zien.
De cover is met zijn metallic opdruk prachtig vormgegeven en zeker mysterieus. De hoofdstukken vanuit Artéjoe (het hoofdpersoon uit Het Oneindige Verhaal) en vanuit Bastiaan (de lezer) worden allebei in een andere kleur geschreven, waardoor er totaal geen verwarring ontstaat. Dit leest fijn, vooral omdat de twee personages ook echt uitersten van elkaar zijn.

Het oneindige verhaal vertelt het verhaal van een jongen die een ware transformatie doormaakt tot een held. Hij ontwikkeld in de loop der tijd kracht, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Het leert alle kinderen met minder zelfvertrouwen dat je leven zomaar ten goede kan veranderen, ook al lijkt het niet zo.
Het is tevens echt letterlijk een boek dat de magie van het lezen tot leven brengt en de fantasie prikkelt van jonge lezers; want wat als het jou overkomt dat je daadwerkelijk een boek wordt ingezogen? Dit maakt het een perfectie combi van fictie en werkelijkheid.

Terwijl Bastiaan het verhaal beleeft, word ook het verhaal zelf verder geschreven, wat kinderen echt het gevoel kan geven dat ze net als Bastiaan deel uitmaken van het verhaal. Dit is echt de kunst van het schrijven, beter kan ik het niet beschrijven. Ik vond het eerste deel makkelijker te lezen, omdat alles best snel gaat in het verhaal, maar zodra Bastiaan in het verhaal gezogen wordt, kon ik mijn aandacht er wel een stuk moeilijker bijhouden. Desondanks is het echt een prachtig verhaal voor jong en oud dat veel doet met de lezer.

Over de auteur:
Michael Ende (1929-1995) behoort tot de succesvolste auteurs van Duitsland. Hij werd wereldwijd bekend door zijn boek Het oneindige verhaal, waarvan meer dan 9 miljoen exemplaren werden verkocht.
Naast kinder- en jeugdboeken schreef Michael Ende ook romans voor volwassenen, gedichten en theaterstukken.

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026158063
Pagina’s: 431
Prijs: €21,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.