Johan Cruijff in Barcelona – Edwin winkels

El Salvador, De Verlosser. Dat was zijn bijnaam in Barcelona, dachten wij, maar in werkelijkheid was er niemand die Johan Cruijff zo noemde. Hij was voor hen ‘El Flaco’, de magere. Later, toen hij trainer werd van Barça, spraken zijn spelers gekscherend van ‘God’, omdat hij alles zag en alles beter wist. Een god die regelmatig van zijn berg in Barcelona is afgedaald om in de wereld zijn wijsheden te verkondigen, zijn vrienden te omarmen, zijn vijanden te vervloeken en de Catalanen wijs te maken dat ‘één duif nog geen zomer’ maakt.

Bijna altijd was Edwin Winkels daarbij. Hij emigreerde als jonge journalist naar Barcelona in 1988, hetzelfde jaar dat Cruijff er trainer werd. Sindsdien hebben de twee elkaar met grote regelmaat ontmoet. Voor interviews en informele gesprekken, op persconferenties en bij spontane ontmoetingen, op hoge toppen en in diepe dalen.

Dit boek is Winkels’ persoonlijke relaas over die 28 jaar met Cruijff in Barcelona. Een even bewonderende als kritische beschouwing over de beroemdste Nederlander ooit, gelardeerd met bijzondere anekdotes en ontboezemingen.

In Johan Cruijff in Barcelona vertelt journalist Edwin Winkels over de jaren van Cruijff in Barcelona. Winkel verhuisde in hetzelfde jaar -1988- naar Barcelona en volgde Cruijff daar op de voet. Vaak had Winkels een interview met Johan, maar even zo vaak ontmoette hij Johan in privésfeer. Dit boek beschrijft dan ook niet alleen de voetbalcarrière van Cruijff, maar alles daaromheen. Johan Cruijff wordt door Winkels op mooie wijze in beeld gebracht. Niet alleen de grote successen van Cruijff komen volop in beeld, maar ook dingen die minder goed gingen. Dat maakt Johan Cruijff in Barcelona een oprecht boek over een stuk van het leven van de legendarische voetballer en trainer.

Uiteraard mag dit boek niet ontbreken in de boekenkast van echte voetbalfans, en zeker niet bij de Cruijff bewonderaars. Echter, ook als je geen voetbal- of Cruijffan bent is deze biografie erg interessant om te lezen. Het laat op prachtige wijze zien hoe Johan te werk ging, de top in Barcelona wist te bereiken maar ook diepe dalen heeft gekend. Johan Cruijff was een man met een eigen levensopvatting en eigen ideeën en dat zie je op bijzondere wijze terugkomen in Johan Cruijff in Barcelona.

Uitgeverij: Brandt
ISBN: 9789492037398
254 pagina’s
Prijs: € 17,50

[bol_product_links block_id=”bol_57628211053fb_selected-products” products=”9200000057446911″ name=”Johan Cruijff in Barcelona – Edwin winkels” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.