image

Willem Storm en zijn zoon behoren tot de weinige overlevenden in Zuid-Afrika – en de rest van de wereld – van een allesverwoestend virus. Willem wil hun leven weer opbouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof, vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. Alleen is Vanderkloof niet helemaal verlaten.
Een groep uitschot gebruikt het plaatsje als uitvalsbasis, en houdt een vrouw gevangen. Ze hadden door kunnen rijden, maar zo zit Willem niet in elkaar. Wanneer het tot een schietpartij komt, blijkt niet Willem, maar de dertienjarige Nico het koelbloedigst.
Als Nico jaren later zijn memoires schrijft en terugkijkt op zijn leven, lezen we over de momenten waarop zijn hart werd gebroken, zijn loyaliteiten op de proef werden gesteld, en over zijn pijnlijkste herinnering: de moord op zijn vader.

Door een zeldzaam, zeer besmettelijk virus wordt vijfennegentig procent van de wereldbevolking uitgeroeid.
Willem Storm en zijn dertienjarige zoon Nico behoren tot de vijf procent die het virus heeft overleeft. In Zuid-Afrika bouwen ze een nieuwe gemeenschap bij een stuwdam, genaamd Vanderkloof. Willem kiest deze plek uit, omdat er water is en gemakkelijk elektriciteit kan worden opgewekt. Bovendien ligt het plaatsje goed beschut. Maar voordat ze kunnen beginnen aan de opbouw, moeten ze eerst afrekenen met een bende die een vrouw gevangen houdt. Het dorp groeit hierna gestaag, de mensen die de Koorts hebben overleefd, stromen binnen. Maar helaas zijn er ook andere nietsontziende bendes actief, die het voorzien hebben op brandstof en voedsel.
In het dorp, inmiddels omgedoopt tot Amanzi, werkt de meerderheid aan een nieuw bestaan. Ze verbouwen graan, groenten en proberen ze de veestapel op peil te houden. Er wordt zelfs een heus leger opgeleid door de mysterieuze Domingo.
Jaren later, als Nico een ervaren veertiger is, schrijft hij uitgebreid zijn memoires. In dit boek.
Een terugkijk op zijn leven, met mooie en pijnlijke momenten. Vooral de moord op zijn vader…

Het verhaal in ‘Koorts’ wordt verteld vanuit het perspectief van Nico. Zeer gedetailleerd, vanaf het moment dat hij samen met zijn vader in een grote vrachtwagen met allerlei verzamelde levensbehoeften, aankomt bij de stuwdam. Na de nodige hindernissen te hebben overwonnen, zijn ze samen vastbesloten om hier een nieuw leven te starten.
Koorts is een literaire thriller. Naast moord en doodslag ligt de nadruk toch vooral op de vader- en zoon verhouding, emoties die soms hoog oplopen tussen puber en vader. Ze zijn in Amanzi niet meer alleen, er moet rekening worden gehouden met de andere nieuwe bewoners. De eerste prioriteit is de drang om te overleven. De andere belangrijkste personages komen ook uitgebreid aan bod, zoals de ex-gedetineerde militair Domingo. Naast Willem en Nico een belangrijk karakter, die een grote invloed heeft op het verhaal van Nico.
De moord op Willem is voor Nico onverteerbaar, hij komt hier steeds weer op terug. Het onderwerp komt pas in de laatste hoofdstukken aan bod in het boek. 120 Korte hoofdstukken lezen heerlijk weg. Het wordt geen moment saai, de spanning loopt gestaag op, met een onverwacht plot als afsluiting.
Meyer heeft met deze thriller een andere weg ingeslagen dan we van hem gewend zijn. We kennen hem van zijn boeken met inspecteur Bennie Griessel, die misdaden rondom Kaapstad oplost. In ‘Koorts’ heeft hij zich ontpopt tot een ware meesterverteller. Tijdens het lezen waan je je ook echt in Zuid-Afrika. Een heerlijk boek! En met de vakantie in het vooruitzicht, lekker meenemen en genieten!

Deon Meyer is de internationale bestsellerauteur van elf misdaadromans met Zuid-Afrika als decor. Zijn boeken hebben veel internationale prijzen ontvangen, in onder meer Duitsland, Frankrijk en Zweden, en zijn in 27 talen vertaald. In 2012 werd zijn thriller ’13 uur’ door de Vrij Nederland Detective & Thrillergids uitgeroepen tot Thriller van het Jaar, wat Meyers grote doorbraak in Nederland en Vlaanderen betekende.

Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400508262
Aantal pagina’s: 544
Prijs: €22,50

[bol_product_links block_id=”bol_595b7b0620dd4_selected-products” products=”9200000071380421,9200000076050580″ name=”Koorts – Deon Meye” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.