image

Zomer 1986. Een negenjarig meisje wordt wakker in een ziekenhuisbed. Ze herinnert zich niet hoe ze daar terechtgekomen is.
2012. In Zweden wordt het hoofd van de immigratiedienst vermoord en alle sporen leiden naar een kind als dader. Officier van justitie Jana Berzelius duikt in de zaak en gaandeweg het onderzoek komen gruwelijke herinneringen aan haar eigen verleden naar boven. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? Is zij eigenlijk wel te vertrouwen? En waarom jeukt dat litteken in haar nek plotseling zo hevig?

Op zondag 15 april komt Kerstin Juhlén thuis en treft daar het levenloze lichaam aan van haar man Hans. Inspecteur Henrik Levin en rechercheur Mia Bolander worden op de zaak gezet. Tijdens onderzoek in de woning komt technisch rechercheur Anneli Lindgren vingerafdrukken op een openstaand raam tegen. Van een kind. Alleen, het echtpaar Juhlén heeft géén kinderen…
Waarom is Hans Juhlén vermoord? Heeft het te maken met het feit dat hij operationeel manager was bij de Immigratiedienst?
Officier van justitie, Jana Berzelius, wordt aangesteld als vooronderzoeksleider in de zaak. Maar tijdens het onderzoek komen er allerlei herinneringen uit het verleden boven bij Jana. Een verleden dat ze ver weg gestopt had. Beetje bij beetje komen er flarden bovendrijven in de vorm van gruwelijke nachtmerries. Is ze door deze ontwikkelingen wel capabel genoeg om deze zaak te leiden? En wat heeft haar verleden met deze zaak te maken?

De cover van ‘Memento’ komt ijskoud over. Heel goed gekozen, zeker omdat tijdens het lezen soms de rillingen over je lijf lopen. Als je dan ook nog de mysterieuze flaptekst gelezen hebt, is je interesse gewekt.
We maken kennis met een paar interessante personages. Inspecteur Henrik Levin, met een groot schuldgevoel omdat hij zijn gezin zo weinig ziet. Rechercheur Mia Bolander, altijd platzak en die totaal niet kan opschieten met hoofdpersonage Jana Berzelius. Stugge en stijve Jana, die verre van sociaal is, maar wel het meest interessante personage. Van haar wil ik graag nog meer weten.
Het verhaal wordt in de derde persoon verteld in een tijdsbestek van twee weken. Met tussen de hoofdstukken door in cursief gedrukte tekst het verhaal van Jana als kind. Vooral door deze stukken tekst wordt er een goede spanning opgebouwd. Interessant, zeker nu het probleem van vluchtelingen op het moment heel actueel is. Met ongelooflijk gruwelijke passages, waarbij de rillingen over je lijf lopen en je met ingehouden adem verder leest.
Als je verder ook nog de lezer steeds op het verkeerde been weet te zetten en de spanning zo hoog weet te houden ben je wat mij betreft een geslaagde debutant.
Zoals de tekst op de achterflap zegt, ‘Een opmerkelijk en ijzersterk debuut’.

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026136436
Aantal pagina’s: 335
Prijs: € 16,99

[bol_product_links block_id=”bol_567ac4fc664bd_selected-products” products=”9200000046099703,9200000046170392″ name=”Memento – Emelie Schepp” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.