image

Jon, een huurmoordenaar, moet onderduiken voor de man die hij belazerde. Hij vlucht naar het noordelijkste puntje van Noorwegen, waar de zon nooit ondergaat, en krijgt daarbij hulp van een vrouw en haar zoontje, die hem voorzien van voedsel en een geweer. Maar de middernachtzon drijft hem langzaam tot waanzin.

Jon Hansen moet vluchten voor zijn leven als hij de opdracht om Gustavo te vermoorden niet uitgevoerd heeft. Als zijn werkgever de Visser er achter komt dat Hansen geld en drugs heeft aangenomen van zijn ‘slachtoffer’, stuurt hij Johnny Moe achter Hansen aan om hem te vermoorden en het geld en drugs terug te halen.

Hansen komt terecht in Kåsund, een gehucht in het noorden van Noorwegen, waar het door de middernachtzon nooit nacht wordt. Hij maakt kennis met Lea en haar zoontje Knut en krijgt onderdak in een jachthut. Als hij hun vertelt dat hij wil gaan jagen op sneeuwhoenders, mag hij het jachtgeweer van Lea’s echtgenoot lenen. Langzaamaan word Hansen verliefd op Lea. Zal Lea zijn liefde beantwoorden? En zal Johnny Moe hem vinden?

Na de tien ‘Harry Hole’ thrillers is Nesbø een heel andere weg ingeslagen. Zeker met de laatste thrillers ‘Bloed op sneeuw’ en ‘Middernachtzon’. De hoofdpersonages zijn slappe huurmoordenaars die de gave hebben om alle opdrachten te verknallen en bovendien mens blijken te zijn.
In ‘Middernachtzon’ maken we kennis met Jon Hansen, een man die zijn werkgever wil doen geloven dat hij een huurmoordenaar is, maar in werkelijkheid heeft ie nog nooit iemand vermoord. Jon blijkt ondanks zijn ‘gewelddadig’ verleden vol drank en drugs een gevoelig mens te zijn, met het hart op de juiste plaats. Een prachtig en interessant personage, erg goed uitgediept.
Hoewel dit geen bloedstollende thriller is, zijn toch alle elementen zoals spanning, humor en een dosis romantiek aanwezig. Vooral in de tweede helft van de thriller loopt de spanning hoog op om verrassend te eindigen. Nesbø is nu eenmaal een meesterverteller met een heerlijke schrijfstijl. Hij is niet voor niets de populairste auteur van Noorwegen. Heb er van genoten, een echte aanrader!

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde commissaris Harry Hole.
Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.
Nesbø ontving de Rivertonprijs, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en Glasnøkkelen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023497882
Aantal pagina’s: 240
Prijs: €15,00

[bol_product_links block_id=”bol_56d3005c756b9_selected-products” products=”9200000051581581″ name=”Middernachtzon” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.