1001004011270058

‘Na sommige gebeurtenissen voelde ik me als een leeg omhulsel, compleet levenloos. Niet dat ik als seriemoordenaar door het leven ging, maar ik deed mensen wel pijn – de herinneringen kwamen binnendruppelen, als bijtend zuur in mijn hersenen. Ik wilde luidkeels gillen. Het zat in mijn bloed. Een duisternis. De duisternis die ik geërfd had, samen met mijn onsterfelijkheid en mijn zwarte ogen.’ Nastasya heeft zich de afgelopen eeuw alleen maar beziggehouden met feesten en plezier maken. Zonder gevoel of medeleven dwaalt ze over de wereld. Wanneer ze op een dag toekijkt terwijl haar beste vriend een mens martelt, realiseert ze zich dat er iets aan haar levensstijl moet veranderen. Ze zoekt haar toevlucht bij gelijkgezinden en ontmoet de ongelooflijk sexy Reyn, die onlosmakelijk met Nastasya verbonden blijkt te zijn. Onsterfelijke liefde is een beklemmend verhaal over vriendschap, liefde, geheimen, tragedie en verlies, betoverend en intens geschreven in een weergaloos originele stijl.

Nadat Nastasya toe heeft gekeken hoe haar beste vriend de rug van een taxichauffeur met magie breekt, vlucht ze naar River, een andere onsterfelijke die ze tientallen jaren geleden bij een ander ongeluk heeft ontmoet en die haar op het hart heeft gedrukt dat ze haar op moet zoeken als ze dit leven zat is. River blijkt een soort boerderij te bezitten waar onsterfelijken die de weg kwijt zijn tot zichzelf kunnen komen – een soort AA hulpprogramma, maar dan honderd keer erger, aldus Nastasya. Van een wild feestbeest die zich elke avond volgiet, verandert zij in een vrouw die eieren raapt, stallen uitmest en tot overmaat van ramp elke avond groente eet die op eigen land worden geteeld. Ook moet ze een normaal mensenbaantje nemen, iets waar ze zichtbaar de pest in heeft.

In het begin kan Nastasya maar moeilijk wennen aan deze enorme overgang en ze vraagt zich af of ze het wel verdient om daar te zijn. Iedereen lijkt er vrede mee te hebben dat er nooit eens iets uitbundigs wordt gedaan, zoals een simpel glas alcohol drinken, tot ze steeds meer geconfronteerd wordt met haar eigen verleden. Ze ziet in dat als ze verder wil in het leven, ze haar demonen onder ogen moet komen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral als ze erachter komt dat ze onlosmakelijk verbonden is met de in zichzelf gekeerde, arrogante, maar o zo sexy Reyn.

Onsterfelijke liefde is in een woord heerlijk te noemen. Nastasya is niet op haar mondje gevallen, is sarcastisch en eerlijk naar zichzelf toe als het gaat om wat voor mens ze is. Ze ziet zichzelf als slecht en duister en schuwt het niet om andere mensen daarmee te confronteren. Toch lijkt het alsof River iemand anders in haar ziet, iets waar Nastasya niets van snapt. Hierdoor worstelt ze dagelijks met zichzelf en het leven op de boerderij, maar dit voelt geen moment aan als een soort hulpboek, mede omdat het met een enorme vaart en humor is beschreven. Voor de liefhebbers van YA is dit een boek dat zeker niet mag ontbreken in de kast, maar verwacht geen zoetsappig verhaal over een meisje dat tot inzicht komt en ineens de liefde van haar leven vindt. Juist door de enorme zelfspot is er eerder een origineel en vaardig verhaal ontstaan met behoorlijk wat diepgang.

Uitgever: Boekerij
Prijs: 17,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.