image

Als Q en Margo negen jaar oud zijn, vinden ze een dode man. Die avond klimt Margo het slaapkamerraam en het hart van Q binnen, maar hun levens gaan daarna verschillende kanten op. Negen jaar later klimt Margo opnieuw Q’s kamer binnen. Ze neemt hem mee op een nachtelijk avontuur om nooit te vergeten.
De volgende dag is ze verdwenen.
Margo blijkt aanwijzingen te hebben achtergelaten die alleen Q kan ontcijferen. Geïntrigeerd gaat hij op zoek naar het mysterieuze meisje, geholpen door zijn vrienden Ben en Radar, en Lacey, een vriendin van Margo.
Maar wil Margo wel gevonden worden?

Q (Quentin Jacobsen) en Margo (Roth Spiegelman) zijn sinds hun tweede levensjaar al buren en raken bevriend als ze als negenjarige kinderen samen een lijk vinden, maar in de loop der jaren gaan ze ieder hun eigen weg. Negen jaar later staat Margo plotseling weer in de slaapkamer van Q en haalt hem over tot een nachtelijk avontuur. Een spannende autotocht met wraakacties voor een overspelige vriend van Margo. Dat is het begin van een hernieuwde liefde tussen Q en Margo, tenminste voor Q. De volgende dag is Margo echter niet op school. Q vindt aanwijzingen van Margo en denkt dat ze door hem gevonden wil worden. Hij laat het schoolbal voor wat het is en ook de diploma-uitreiking laat hij op het laatste moment schieten. Na langdurig op het internet te zoeken naar ‘papieren steden’ – steden die niet echt bestaan – denkt hij dat hij weet waar Margo naar toe is. Met zijn vrienden Ben en Radar en Lacey gaat hij op een roadtrip om haar te zoeken. Zullen ze Margo daar nog levend aantreffen?

Er bestaan verschillende uitvoeringen van ‘Paper Towns’. Van de uitgever mocht ik de paperback versie – de filmeditie – recenseren met op de cover een mooie foto van de twee hoofdpersonages. Een Young Adult, die zeker ook geschikt is om door volwassenen gelezen te worden.
Een mooi verhaal over de niet-alledaagse perikelen van tieners in het stadje Orlando in Florida. Uiteenlopende en interessante personages maken deze Young Adult prettig en onderhoudend om te lezen. Het is een bont gezelschap. Q, Ben en Radar zijn zo’n beetje de nerds van de school. Hun scherpzinnigheid en droge humor zijn de krenten in deze pap. Ik heb regelmatig zitten proesten van het lachen. Margo is een eigenzinnige meid, die van poëzie houdt.
Het boek bestaat uit de proloog en drie delen.
De proloog is de aanloop naar het heden, wat gebeurde er negen jaar geleden precies?
Deel 1, De touwtjes, gaat over de nachtelijke tocht die Q en Margo maken.
In deel 2, Het gras, wordt de puzzel opgelost, die de verdwenen Margo heeft achtergelaten in de vorm van het boekje Grasbladen van Walt Whitman.
Deel 3, Het vat, is de ontknoping. De roadtrip van Q, Ben, Radar en Lacey naar de papieren stad Agloe. Papieren steden bestaan natuurlijk niet, alhoewel Agloe op een kaart van Esso staat. Voorheen stond er een benzinestation, maar die is inmiddels verdwenen.
Het hele verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Q. Doorspekt met humor en poëzie.
Met een inhoud die de jeugd tot nadenken stemt.
Deze auteur heeft mij aangenaam verrast. ‘Paper Towns’ is een aanrader! Ik ga zeker de film kijken.

John Green heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan. Zo zijn er vorig jaar in Nederland ruim 220.000 exemplaren van ‘Een weeffout in onze sterren’ en de Engelstalige editie ‘The fault of our stars’ verkocht. Het boek werd tevens bekroond met de jury- én de publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, een unicum. Voor het luisterboek ontving Beatrice van der Poel vorige maand de Storytel Luisterboek Award 2015.
Op 24 juli ging de verfilming van Paper Towns in Amerika in première. De release van de film in Nederland was op 30 juli.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047707370
Aantal pagina’s: 316
Prijs: € 14,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.