image

Diep in de modder bij een villa in Amsterdam-Noord stuit een tuinman op een schedel. Maud Mertens probeert via de voormalige bewoonster van het pand – de schatrijke, dementerende Ina Demsterwold – te achterhalen wie er achter deze gruweldaad schuilgaat. Ze stuit hierbij op een muur van stilzwijgen. Dan worden op het terrein van de villa veel meer lichaamsdelen gevonden en ontdekt Maud dat de vrouwelijke slachtoffers met vaste regelmaat begraven zijn. Wie zijn de dode vrouwen? Waar zijn de lichamen gebleven en is het te voorkomen dat er een volgend slachtoffer valt?

Intussen raakt ook het onderzoek naar de vermissing van Kyra’s zus Sarina in een stroomversnelling. Zowel Kyra als Maud beseft dat de zaken waar ze aan werken veel groter zijn dan ze hadden kunnen vermoeden.

Als er een schedel gevonden wordt in de tuin van de familie Narcing, wordt rechercheur Maud Mertens op de zaak gezet. Samen met Niels Bingsten. Al gauw worden er meer bizarre vondsten gedaan in dezelfde tuin.
Toevallig woont Kyra Slagter in de buurt van de spookvilla op de dijk. Zij legt meteen een verband tussen de lugubere vondsten en de verdwijning van haar zus Sarina en omdat ze Maud en Niels niet wil hinderen bij het onderzoek, gaat ze zelf aan de slag.
De vorige bewoonster van de villa, Ina Demsterwold, zit in een verzorgingstehuis en is dementerend. Haar kinderen Vincent en Carla wonen allebei in het buitenland. Bij een bezoek aan het tehuis wordt Maud ook niet veel wijzer van Ina.
Aan Niels heeft ze ook weinig, die is opeens niet meer bereikbaar.
Dan sterft Ina onder mysterieuze omstandigheden.
Kyra heeft ondertussen contact gehad met Grigor, de vader van Dave. Haar zus Sarina is het laatst gezien met Dave, die aangespoeld is op een Deens eiland. Ze krijgt van Grigor het dossier van Dave. Wat gaat Kyra hiermee doen?
Ondertussen maken we kennis met Sarah in Londen. Sarah blijkt een ontsnapt slachtoffer te zijn van de moordenaar. Maar wie is de moordenaar? En is hij haar op het spoor? Wat gaat Kyra doen in Noorwegen? Leeft Sarine nog? Kortom, allemaal vragen en geen antwoorden. De zaak is veel complexer als Maud en Kyra durven hopen…

Het derde deel van het vierluik ‘De Noordzeemoorden’ van Isa Maron is ontzettend spannend. Na ‘Galgenveld’ en ‘Ijskoud’ leren we de hoofdpersonages steeds beter kennen. De delen zijn ook goed afzonderlijk te lezen, maar het is voor de lezer natuurlijk het allermooiste om de volgorde in dit vierluik aan te houden.
In dit deel is Kyra nog steeds op zoek naar haar spoorloos verdwenen zus. Terwijl bij haar in de buurt een lugubere vondst gedaan wordt, is Kyra ervan overtuigd dat Sarina ook het slachtoffer is geworden van deze meedogenloze moordenaar. In dit deel gebeurt zoveel, dat het met lezen bijna niet is bij te houden. De spanning loopt hoog op, maar de climax komt natuurlijk in deel vier. De hoofdpersonages Maud en Kyra worden verder erg goed uitgewerkt en ondertussen maken we kennis met belangrijke en minder belangrijke personages. Maar…ze dragen allemaal een steentje bij aan het verhaal. Zoals de twee vorige delen, leest ‘Ritueel’ erg prettig. Isa heeft een mooie schrijfstijl en weet de spanning goed op te bouwen.
Kan bijna niet wachten op deel vier, ben erg benieuwd naar de ontknoping van dit ontzettend spannende vierluik van Isa Maron.

Isa Maron heeft inmiddels vijf succesvolle thrillers op haar naam staan. Haar debuut ‘Passiespel’ werd verkozen tot Beste Nederlandse Vrouwenthriller. Met ‘Galgenveld’ en ‘Ijskoud’, de eerste twee delen van ‘ De Noordzeemoorden’, bevestigde ze haar talent en zette ze een nieuwe standaard op thrillergebied.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044348156
Aantal pagina’s: 347
Prijs: €19,99

[bol_product_links block_id=”bol_567ab12a590c0_selected-products” products=”9200000040910888″ name=”Ritueel – Isa Maron” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.