The_Rosie_project_-_Graeme_Simsion

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.

Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.Dit is het debuut van Greame Simsion, en een wel heel vermakelijk begin van zijn carrière als schrijver.
Het Rosie project is zo ontzettend leuk en vlot geschreven dat je sommige dingen echt voor je ziet en het niet kan laten om erom te lachen of op zijn minst een glimlach te produceren.
Don is (door zijn autisme) een heel strikt persoon qua tijd, afspraken en gewoontes.
Don begint het ‘echtgenote-project’ om aan een vrouw te komen aangezien zijn sociale vaardigheden te wensen overlaten.Hij besluit dat een vragenlijst de beste oplossing voor hem is zodat hij bij de eerste vraag al een eerste selectie kan maken van ongeschikte kandidaten als echtgenote.
Dit levert zeer komische situaties op aangezien zijn vriend Gene, die hem hierbij helpt een echte rokkenjager is.

Als op een dag Rosie in zijn deuropening staat wordt Dons strikte leventje en alle regeltjes die daarin voorkomen behoorlijk ontregelt. Het valt mij wel op dat Don dit allemaal wel erg makkelijk over zich heen laat komen gezien zijn autisme.
Rosie is totaal ongeschikt als echtgenote – ze rookt en ze is nooit op tijd. Don snapt dan ook niet waarom Gene juist Rosie naar hem toe heeft gestuurd, maar doordat Don geneticus is en Rosie haar biologische vader wil vinden starten ze samen het ‘vader-project’ op en blijven ze elkaar ontmoeten,wat leidt tot grappige, frustrerende, soms best wel zielige maar vooral komische situaties.
Rosie en Don gaan behoorlijk ver in het verzamelen van het benodigde DNA van alle klasgenoten van haar moeder en de situaties die daarmee geschetst worden zijn zo hilarisch en begrijpelijk dat je wel van Rosie en Don moet genieten.
Doordat ze zo vaak bij elkaar zijn voor het verkrijgen van de DNA groeien ze dichter naar elkaar toe dan ze allebei ooit voor mogelijk hadden gehouden.
De uitkomst van het ‘vader-project’ is erg onverwacht maar geeft je toch wel weer een goed gevoel.
Als Don merkt dat alles rondom Rosie verkeerd dreigt te gaan omdat hij haar toch wel meer dan leuk vindt maar niet van haar kan houden, start hij het ‘Rosie-project’ op en gooit zijn leven totaal om.
Maar is dat allemaal wel nodig?

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021808710
Pagina’s: 288
Prijs: € 17,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.