tim-en-taco-vinden-een-schelpenschat

Tim en Taco kamperen op Terschelling en besluiten mee te doen aan de wedstrijd ‘Maak je eigen schelpenmuseum’. Ze gaan naar het strand om de mooiste schelpen te zoeken. Op de vloedlijn, vlak bij het drenkelingenhuisje, vinden ze een grote plastic zak. Er zitten twee tonnetjes in, boordevol schelpen, hele mooie en bijzondere. Hoe zouden die op het strand terecht zijn gekomen? Van wie zouden ze zijn geweest? Maar een paar mannen hebben wel érg veel belangstelling voor hun schelpenschat… Gelukkig krijgen ze hulp van Gerrit, de schelpenkenner van het eiland.

Tim en Taco doen tijdens hun vakantie samen met hun vrienden Dirk en Floor mee met de wedstrijd ‘Maak je eigen schelpenmuseum’. Een dag voordat ze van alle gevonden schelpen een minischelpenmuseum gaan maken, doen Tim en Taco een bijzondere ontdekking. Ze vinden een drijvende zak in de zee, met daarin de mooiste schelpen die ze ooit hebben gezien. Wanneer ze hun vondst aan hun vrienden bekendmaken is al snel besloten dat ze een aantal schelpen aan hun minischelpenmuseum zullen toevoegen.

Op de dag van de wedstrijd trekt hun schelpenmuseum veel bekijks, ook de jury is enorm onder de indruk van hun prachtige unieke schelpen die hun herkomst vinden over de hele wereld.
Van de zestien museums die meedoen, wint het museum van de vier vrienden en dit komt met name door de bijzondere schelpen die ze de dag ervoor hebben gevonden.

Twee verdacht uitziende mannen duiken die avond op bij hun tent. Ze willen de gevonden schelpen van hen kopen en bieden veel geld. Omdat ze de mannen niet vertrouwen, besluiten ze de schelpen te verplaatsen en hulp te zoeken bij hun vriend Gerrit. Als ze erachter komen dat het beroemde schelpenmuseum is leeggeroofd op de dag voordat zij de schelpenschat vonden, hebben ze snel door waar de schelpen vandaan komen.
Wanneer blijkt dat de kinderen zelfs in hun tent niet langer veilig zijn voor de twee dieven, moeten ze de politie er wel bij betrekken, omdat het te gevaarlijk wordt.

Van Duin’s voorliefde voor Terschelling en met name schelpen vindt zijn weg terug in dit spannende jeugdboek, waarbij grote lappen tekst worden afgewisseld met enkele zwart/wit illustraties. Tim en Taco vinden een schelpenschat is een leuke, stoere manier om kinderen meer te leren over schelpen en schepen. Het stimuleert ze tevens om buiten zelf op zoek te gaan naar de schatten die de zee en het strand ons te bieden heeft en zo hun eigen avontuur te beleven. Dit is echt zo’n boek dat je kinderen geeft vlak voordat je naar het strand of op (strand)vakantie gaat en het zal ze stimuleren om meer buiten te komen. De spanning word snel opgebouwd en er is niet veel ruimte voor onnodige achtergronddetails van de personages. Daarnaast beschrijft van Duin de natuur zo prachtig dat het de lezer het gevoel geeft echt op Terschelling te zijn.
Een leuk detail is dat Gerrit de schelpendeskundige echt bestaat!

Tim en Taco vinden een schelpenschat is een spannend detectiveachtig verhaal voor kinderen vanaf 8 jaar.

Uitgeverij: Mozaïek Junior
ISBN: 9789023953753
Pagina’s: 71
Prijs: €11,95

[bol_product_links block_id=”bol_5aa69e0d32eff_selected-products” products=”9200000085931339″ name=”Tim en Taco vinden een schelpenschat – Lieke van Duin” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.