image

In de erfenis van de Deense industrieel Caspersen duikt een dvd op met belastende opnames van een mensenjacht. Privédetective Michael Sander krijgt de opdracht de nabestaanden op te sporen, maar stuit daarbij op sinistere familiegeheimen.
Politie-inspecteur Lene Jensen onderzoekt intussen de vermeende zelfmoord van veteraan Kim Andersen. Kims vrouw vermoedt dat hij is vermoord en Lenes onderzoek voert haar een wereld binnen van machtsmisbruik en onvoorwaardelijke vriendschap. Wanneer Lenes dochter wordt ingezet als chantagemiddel, moeten Michael en Lene samenwerken om hun geliefden te beschermen.

Elizabeth Caspersen huurt privédetective Michael Sander in om het mysterie rond een dvd op te lossen, die ze in de kluis van haar overleden vader gevonden heeft. Deze dvd heeft een zeer lugubere inhoud en toont beelden van een heuse mensenjacht. Michael krijgt de taak toebedeeld om uit te zoeken wie er op die dvd staan en of Elizabeth’s vader hierin betrokken is.
Tegelijkertijd moet politie-inspecteur Lene Jensen uitzoeken of de zelfmoord van veteraan Kim Andersen geen moord is. Kim is nét getrouwd met Louise en vader van twee jonge kinderen. Er zijn aanwijzingen die de zaak zeer verdacht maken. Als blijkt dat Kim ook betrokken was bij de mensenjacht, kruisen de paden van Michael en Lene elkaar snel. Precies op het moment dat Lene op een niet mis te verstane wijze te horen heeft gekregen dat ze zich moet terugtrekken uit deze zaak. Noodgedwongen gaan ze samen verder met het onderzoek, maar hun eigenwijze karakters botsen nogal eens. Met gevaar voor eigen leven en dat van hun naasten beginnen ze aan een bloedstollende jacht op nietsontziende moordenaars.

De cover van deze ijzingwekkende Scandinavische thriller liegt er niet om. Door het vizier van een geweer wordt een vluchtende vrouw waargenomen.
Alle ingrediënten voor een uitstekende en bloedstollende thriller zijn in dit boek van Steffen Jacobsen aanwezig. Goed opgebouwde spanning die de vaart behoorlijk in het verhaal houdt, prachtige verhaallijnen, beeldend geschreven, goede personages en een geraffineerd plot.

De proloog van ‘Trofee’ begint met een lugubere mensenjacht. Je kunt je niet voorstellen dat er – steenrijke – zakenlieden zijn die voor voor veel geld onschuldige mensen opjagen om hen vervolgens koelbloedig te vermoorden.
De karakters van de hoofdpersonages zijn goed uitgediept. Ze zijn allebei eigenwijs, soms koppig, maar je krijgt een goed beeld van deze sympathieke speurders.
De spanning loopt op vele momenten zo hoog op, dat je het boek even weg moet leggen om adem te halen. Het spat werkelijk van de bladzijden. Jacobsen schuwt geen enkel luguber detail.

De verhaallijnen komen op het einde mooi bij elkaar en eindigen in een goed uitgedacht plot. Met een onverwachte verrassing in de epiloog.
Op de achterflap wordt Steffen Jacobsen (1956) geroemd en vergeleken met Henning Mankell en Stieg Larsson. Maar deze vergelijking is helemaal niet nodig. Jacobsen heeft met deze thriller wel degelijk bewezen dat hij zich bij deze auteurs mag aansluiten, maar heeft een geheel eigen schrijfstijl.
‘Trofee’ is mijn eerste kennismaking met deze Deense schrijver, maar ik hoop dat er nog meer thrillers van zijn hand volgen. En het liefst met Michael en Lene in de hoofdrol natuurlijk.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023488934
Aantal pagina’s: 445
Prijs: € 19,90

written by

1 reactie op Trofee – Steffen Jacobsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.