twaalf-jaar-onschuldig-in-de-cel-romano-van-der-dussen

Op 2 september 2003 liep Romano van der Dussen na een ochtend zonnen een strand van de Costa del Sol af toen twee agenten hem staande hielden. Hij liep in een korte broek, een T-shirt en op slippers. In zijn hand een plastic tasje met een handdoek, een zonnebrandcrème en een blikje bier. Het waren zijn laatste meters op vrije voeten. Ruim twaalf jaar zou de Nederlander in de cel vastzitten. Ten onrechte verdacht van en veroordeeld voor verkrachting en aanranding.

In februari 2016 sprak het Hooggerechtshof in Madrid hem vrij. Rechterlijke dwalingen en een trage justitie hadden hem onschuldig én veel te lang in de Spaanse gevangenis gehouden. Een gevangenis waar hij als ‘verkrachter’ op een brute behandeling van medegevangenen en cipiers kon rekenen.

Na meer dan een half jaar in vrijheid vertelt Romano nu zijn ongelofelijke verhaal, opgetekend door schrijver en journalist Edwin Winkels. Over zijn leven voor, tijdens en na die gevangenschap. Over een zonnige Spaanse droom die een donkere nachtmerrie werd.

In Twaalf jaar onschuldig in de cel vertelt Romano van der Dussen over de grootste nachtmerrie van zijn leven. Terwijl hij op zijn gemak aan het strand van de Costa del Sol in Spanje loopt wordt hij op wrede manier opgepakt en in de cel gezet. Hij wordt –onterecht!- verdacht van verkrachting en aanranding. Op dat moment verandert het leven van Romano in een hel. Hij wordt veroordeeld en wordt vastgezet in de Spaanse gevangenis. Hier heeft Romano het erg zwaar, want zijn mede gevangenen en de cipiers van de gevangenis zijn keihard tegen veroordeelde verkrachters. Romano is echter onschuldig, maar door de trage werking van justitie en de vele rechtelijke dwalingen zal het uiteindelijk twaalf jaar duren voor Romano uiteindelijk vrij komt.

Twaalf jaar onschuldig in de cel is een ongelooflijk verhaal. Het is niet te begrijpen dat zoiets je kan overkomen, dat je leven in één klap veranderd in een regelrechte hel. Uiteindelijk is Romano gelukkig weer vrij gekomen, maar als je leest wat daar aan vooraf is gegaan lopen de rillingen over je rug. Hoewel het verhaal verschrikkelijk is, is het boek bijzonder om te lezen. Auteur Edwin Winkels weet op helder wijze het verhaal neer te zetten en neemt je helemaal mee in de hel van Romano. Ondanks het gruwelijke onderwerp een mooi boek om te lezen.

Uitgeverij: Brandt
ISBN: 9789492037510
256 Pagina’s
Prijs: € 17,50

[bol_product_links block_id=”bol_58306aca1e7a4_selected-products” products=”9200000059583171″ name=”Twaalf jaar onschuldig in de cel – Romano van der Dussen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.