LAAT DE STRIJD OM KERSTMIS BEGINNEN!

Het is niet altijd makkelijk om als mens op te groeien in Elfhelm, zelfs niet als je adoptieouders Vader Kerstmis en zijn vrouw Mary zijn.

Het kan op de elfenschool bijvoorbeeld best irritant zijn dat je elke dag kerstliedjes moet zingen – zelfs in juli – en dat je elke keer zakt voor je speelgoedproductietoetsen. En het kan er koud zijn, héél koud.

Maar wanneer de jaloerse Paashaas en zijn Konijnenleger een aanval inzetten om Kerstmis te stoppen, is het aan Amelia, haar nieuwe familie én de elfen om Kerstmis te redden voor het te laat is…

Tijdens het huwelijk van Mary en Vader Kerstmis blijkt Vader Vodol toch nog niet zijn strijdbijl te hebben begraven. Hij heeft problemen met alle mensen, met name met Amelia en is dan ook van plan om haar het leven zuur te maken met behulp van zijn nieuwe krant, waarin hij alleen maar leugens publiceert over Amelia.

De vakken op school zijn vreemder dan Amelia ooit heeft gehad en ze is, mede omdat ze een 11-jarig mensenkind is, dan ook nergens goed in. Het enige lichtpuntje op school is haar vriendin Twinkel.
Dan breekt eindelijk haar grote moment aan; na een heel jaar lang wachten mag ze eindelijk beginnen met sleekunstles. Ze mag vliegen in de Blizzard 360; de nieuwste slee die wel 1000 chocolademunten waard is. Het lijkt goed te gaan, maar dan springt haar kat Kapitein Roet bovenop Blitzen, met als resultaat dat Blitzen in blinde paniek er vandoor vliegt en Amelia met slee en al in de Beboste Heuvels terecht komt.

Hier ontdekt Amelia vreemde gaten in het bos. Ze kan dit echter niet tegen Vader Kerstmis zeggen, want dan verliest hij hoop en verpest ze Kerstmis, iets wat ze niet op haar geweten wil hebben.
Om de gebroken slee terug te betalen gaat ze werken voor Noosh en schrijven voor het Sneeuwdagblad.

Ver komt ze niet, want Vader Vodol heeft zijn duistere plan in werking gezet om – met behulp van zijn nieuwe krant ‘De Dagelijkse Waarheid’ – de andere elfen tegen haar op te zetten. Het lijkt hem ook nog te lukken met de leugens en angst die hij verspreid. Er zit voor Amelia niets anders op dan Elfhelm te verlaten om de waarheid over de gaten te achterhalen en Vader Vodol te ontmaskeren, zodat alles weer goed komt. Maar dit is echter niet zonder gevaar voor eigen leven…

Gezien het vorige boek – Het meisje dat Kerstmis redde – erg spannend was en begon met een vreselijke aanval van de trollen, had ik bij dit boek het idee dat er een ware strijd tussen de Konijnen en Elfhelm zou komen. Dit valt echter reuze mee, ook komen de Konijnen pas vlak voor het einde van dit boek ten tonele.

Ik denk dat dit derde boek meer gaat over de persoonlijke ontwikkeling die Amelia doormaakt, omdat ze als 11-jarige een plekje moet vinden tussen de elfen en de gedrimwickte Vader Kerstmis en Mary. Amelia blijft falen op de elfenschool en ook het elfenwerk niet voor mensen geschikt, maar ze geeft niet op en blijft hoop houden. Zij is het hoofdpersonage en zoals vanzelfsprekend lees je dit boek vanuit haar perspectief.

Elk boek in deze reeks vertelt je over het ontstaan van een traditie; van de Kerstman tot de Paashaas en hoe deze bijbehorende feestdagen en lekkernijen ter de wereld zijn gekomen.
Het verhaal heeft meerdere flashbacks naar de vorige boeken, wat soms ook echt even nodig is gezien er veel is gebeurd in deze reeks.

Het zijn stuk voor stuk prachtige en magische boeken vol schattige zwart-wit prenten gemaakt door Chris Mould. Met de illustraties die 2 pagina’s groot zijn ben je als lezer echt even mee bezig, want er gebeurd van alles wat je aan het lachen maakt. De trouwpagina’s en de pagina’s die zich afspelen in de speelgoedwerkplaats zijn echt geweldig! Een kinderboek voor deze leeftijdscategorie (8+) kan nog echt wel de magie van illustraties gebruiken en ze zijn dan ook echt onmisbaar in het geheel.

Deze reeks boeken rondom het ontstaan van de Kerstman en Kerstmis zijn wederom het bewijs dat Haig echt alles kan schrijven wat hij maar wil; van fictie tot non-fictie en kinderboeken tot romans. Ik heb veel van zijn boeken in huis en ben echt dol op zijn schrijfstijl, waarin hij je zo makkelijk meeneemt naar de wereld die hij speciaal voor de (jonge) lezer, gecreëerd heeft.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048862030
Pagina’s: 264
Prijs: €17,50

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.