Dit boek is de bundeling van de blogs die ik in de jaren 2021 en 2022 op mijn website heb gepubliceerd.

De onderwerpen van die blogs zijn heel divers. Geïnspireerd door het taoïsme en gedreven door verwondering, heb ik deze blogs geschreven. Ondanks mijn exacte achtergrond, heb ik mystieke thema’s niet gemeden. Bij de meeste blogs kun je er dan ook een eigen visie of mening op na houden. In die blogs gaat het namelijk niet om waarheden, maar om mogelijkheden. Het stellen van vragen is wellicht immers belangrijker geworden, dan het geven van antwoorden. Na mijn studie natuurkunde heb ik nog twee jaar filosofie gestudeerd. Beide vakken beschouw ik momenteel als mijn hobby. De wereld waarin wij leven is een droom. Alleen een slapende beschouwt hem als echt. Dan komt de dood, als de dageraad. Je wordt lachend wakker, om wat je dacht dat zoiets treurigs was (vrije weergave van een tekst van 13e eeuwse soefi-mysticus Rumi). Ach, het is wat het is.

Van Alfa tot Omega is een bundeling van de blogs die schrijver Marc Cornelisse eerder op zijn blog www.terzijdeterzake.com publiceerde. Zoals de achterflaptekst van het boek al aan geeft zijn de blogs divers en dat klopt want de onderwerpen lopen zeer uiteen. De korte beschouwingen zijn los van elkaar te lezen en hebben niet direct een verbinding met elkaar, of misschien toch wel. Wat opvalt is dat de auteur niet zomaar wat op heeft geschreven, maar juist op zoek gaat naar de waarden achter zijn woorden. Waarom is iets zoals het is? Denken we dat of zit er een diepere gedachtegang achter?

Die betekenis wordt door Marc veelvuldig uitgespit, al of niet met behulp van onderbouwingen aan de hand van grafieken. Dat vond ik persoonlijk interessant om te lezen, je ziet duidelijk terug in de teksten dat Marc naast leraar natuurkunde ook filosofie studeerde. In zijn overpeinzingen zie je de filosoof terug, zweverig wil ik het absoluut niet noemen, want ook de wetenschap krijgt de nodige aandacht. Het voelt een beetje alsof hij dingen denkt en voelt en dit haast wetenschappelijk uitgelegd en onderbouwd wil hebben. Of zoals hij zelf zegt: het stellen van vragen is belangrijker dan het geven van antwoorden.

Soms leest Van Alfa tot Omega als een trein en begrijp je precies wat de bedoelingen zijn, maar soms moest ik eens teruglezen en op me in laten werken wat Marc nu eigenlijk precies zegt. Dat is niet persé vervelend. In tegendeel zelfs; het zet je als lezer aan tot nadenken. Tot een beetje verder kijken dan je in eerste instantie geneigd bent te doen.

In het laatste hoofdstuk van Alfa tot Omega legt de auteur de titel van zijn bundel uit, wat ik zelf een bijzondere tekst vind:
‘Als je geboren wordt, weet je namelijk één ding zeker: je zult ooit sterven. In de ‘Openbaring van Johannes’ vers 1:8 zegt God: ‘Ik ben de Alfa (de geboorte) en de Omega (het overlijden).’ Hiermee wordt bedoeld dat het God is, die ons tot leven heeft geroepen. Hij is de Alfa, het begin! En God is tevens het eindpunt, diegene naar wie wij terugkeren als we sterven. Hij is de Omega, het eindpunt van ons aardse leven. Hieruit zou je kunnen opmaken dat het aardse leven (dat zich tussen Alfa en Omega voltrekt) slechts het zichtbare deel is binnen het spectrum van ons bestaan.’
De tekst raakte me omdat je het op meerder manieren uit kan leggen. Niet dat ik diepgelovig ben, mijns inziens heeft dat niet persé te maken met het dagelijkse leven als zodanig, maar de woorden op zich; het zet je aan tot nadenken. En eerlijk gezegd is dát juist wat het boek Van Alfa tot Omega maakt dat het de moeite waard is om te lezen.

Uitgeverij: Terzijde Terzake
ISBN: 9789464812510
148 pagina’s
Prijs: € 19,95

Of bestel Van Alfa tot Omega via deze link:
https://www.boekenbestellen.nl/boek/van-alfa-tot-omega

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.