Hoe wordt je kind zindelijk? Hoe om te gaan met een peuter die de hele dag nee roept of midden in de supermarkt een driftbui krijgt? Wat doe je als je kind zijn eten meer op de grond gooit dan in zijn mond stopt? Situaties die voor iedere ouder herkenbaar zijn.

Van peuter tot kleuter geeft je alle informatie én tips over het gedrag van je peuter. Ook is er volop aandacht voor onderwerpen als taalontwikkeling, peuterpuberteit en herkenbare ouderstruggles als schermtijd en digitaal opvoeden.

Dit boek is een prachtig handboek voor ouders. Van waggelende dreumes tot ondernemende peuter is een enerverende tijd, zowel voor het kind als voor de ouders, en dan is een handboek als dit wel heel erg gewenst en handig om te hebben. Wat ik erg mooi vind dat er in dit boek staat, is het geduld en respect dat je voor je kindje moet hebben in de tijd van zijn of haar peuterpubertijd, want het is voor jou lastig maar voor het kindje ook, het leert namelijk ontzettend veel in korte tijd en moet dat ook maar zien te handelen. En dat de prikkel om te ontdekken sterker is dan jouw verbod vind ik ook een hele rake opmerking. In elk hoofdstuk/onderdeel heb je de ‘wist je dat’, tips en ‘dit kan je kind van leeftijd tot leeftijd’ . Er staan dingen in waar je zelf niet echt aan denkt, maar waarvan je acuut denkt ‘wauw, ja dit klinkt logisch’. We hebben verschillende hoofdstukken, deze hoofdstukken worden ingedeeld op leeftijd en daarin wordt duidelijk verteld over je kindje op die specifieke leeftijd. Aan het eind van het hoofdstuk krijg je ook nog een expert aan het woord, en de rubriek ‘vraag maar raak’, wat weer extra verduidelijking geeft. Gelukkig staan er veel mooie momenten en periodes in beschreven, maar ook de minder mooie of fijne dingen in het leven worden besproken, bijvoorbeeld scheiden, een nieuwe partner, nachtmerries of een overlijden van een dierbare, werkelijk over elk onderwerp staan er tips en suggesties in dit boek die jullie en je kindje door een periode of gebeurtenis heen kunnen helpen. Welk onderwerp het meest prominent naar voren komt is (uiteraard) de peuterpubertijd, en dat is heel fijn want daarin kun je echt alle tips gebruiken die ze vertellen. Het enige onderwerp in het boek waar ik mijn wenkbrauwen even bij fronste was bij het bij de ouders in bed slapen of niet, er staan daar wat aparte tips in, maar hé, wie weet werkt het wel en kom ook ik daar vanzelf achter. Het fijnste en meest belangrijke hoofdstuk staat in mijn ogen achterin, het kinderziektes – ABC, hoe de kinderziekte te herkennen is en wat te doen als het zover is. Wel jammer vind ik hoe ze het boek afsluiten, eigenlijk sluiten ze hem niet echt af, de laatste ziekte is besproken dan krijg je het register en is het boek uit. Jammer, ik had wel op een leuk en leerzaam nawoord gerekend, maar dat doet niks af aan het boek in z’n geheel hoor, want het boek is een fantastisch naslagwerk voor ouders. Ik heb er ontzettend veel van geleerd en dat zal mij, en elke andere ouder met mij, zeker helpen.

Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021578705
Pagina’s; 215
Prijs: € 27,50

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.