youre not you

Een ontroerende roman over de ziekte ALS Nu verfilmd met Hilary Swank
De beroemde klassiek pianiste Kate krijgt op een dag te horen dat ze aan de ziekte als lijdt. Zij en haar man besluiten de rebelse studente Rebecca, een would-be rocksinger, in te huren om Kate te helpen. De taken van `Bec zijn vanaf het begin van een ontstellende fysieke intimiteit.
Wanneer Kates eens zo gelukkige huwelijk strandt, is zij degene die haar troost.
Maar hoe eerlijk en openhartig de vrouwen ook met elkaar omgaan, de last van deze onverbiddelijk voortschrijdende terminale ziekte wordt met de dag zwaarder.
Met een rauw gevoel voor humor nemen Kate en Bec één voor één alle hindernissen die ze tegenkomen.

Wanneer Rebecca reageert op een advertentie voor een thuishulp heeft ze een heel andere voorstelling dan de vrouw die ze ontmoet, de jonge Kate, die de ziekte ALS heeft en daardoor in een rolstoel zit, moeilijk praat en bij eigenlijk alles hulp nodig heeft.
Rebecca, Bec, probeert zich groot te houden en zegt dat ze het allemaal wel alleen gaat redden maar ze beseft al snel dat dit iets heel anders is dan ze in gedachten had.
Ze voelt zich na een paar weken toch wel redelijk thuis bij Evan en Kate en gaat Kate als vriendin beschouwen, maar ze merkt ook dat er spanningen zijn tussen Evan en Kate.
Wanneer Kate op een dag verteld dat Evan niet meer thuis komt reageert ‘Bec geschokt, ze wist wel dat er iets was maar uit elkaar juist nu Kate zoveel hulp nodig heeft had ze niet verwacht.
‘Bec moet tolken voor Kate omdat haar spraak snel achteruit gaat door de ALS en daardoor raken ze meer en meer verbonden.
‘Becca’s leven is totaal in het teken van Kate komen te staan, bij alles dat ze doet of laat denkt ze aan Kate en dat maakt alles een stuk moeilijker.
Wanneer Kate plotseling overlijd valt Bec’ leven in duigen, ze voelt zich verloren en weet even niet hoe ze verder moet.

Bij de titel zal je vast wel opgevallen zijn dat de Nederlandse titel niet erg overeenkomt met de Amerikaanse titel, maar als je het verhaal gelezen hebt snap je waarom het op die manier vertaald is.
Het verhaal is op zo’n levendige echte manier geschreven dat het heftiger binnenkomt dan anders.
Het is niet alleen maar een mooi verhaal maar ook ontzettend leerzaam, je leest veel dingen die met de ziekte te maken hebben.
Ik zou dit boek zeker aanraden om als verplicht boek op scholen te gebruiken want er is niet alleen ontzettend mooi verteld wat de ziekte met je doet maar ook hoe mensen daarop kunnen reageren en wat de ziekte inhoud.
Ik heb met een lach en een traan dit boek gelezen want het is zo waarheidsgetrouw en intiem geschreven dat het des de harder binnenkomt.

Uitgeverij: The house of Books
ISBN: 9789044347456
Pagina’s: 352
Prijs: € 15,-

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.