Maak je eigen zeep, douchegel, shampoo en andere beautyproducten op basis van natuurlijke ingrediënten – en dat allemaal zonder plastic verpakkingen en chemische toevoegingen.

In Zeep geeft Marta Tarallo (bekend van Bottega Zero Waste) 20 recepten voor het maken van bad- en beautyproducten. Bij ieder recept wordt de moeilijkheidsgraad vermeld. Daarnaast worden er veel tips en mogelijke alternatieven gegeven, waardoor je je eigen producten kunt ontwikkelen.

Met Zeep ga je zelf aan de slag en weet je precies wat je op je huid smeert!

Veel producten uit de winkel bevatten veel (mysterieuze) ingrediënten die eigenlijk overbodig zijn of die schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu. Mensen met een gevoelige huid hebben het helemaal moeilijk, want er is bijvoorbeeld weinig parfumvrij hypoallergene make-up te krijgen in de winkel. Overal wordt wel iets aan toegevoegd, behalve als je het zelf doet.

Tarallo haalt enorm veel kracht en voldoening uit het maken van haar eigen verzorgingsmiddelen. Met name omdat ze hiermee zoveel plastic bespaart en het een enorme bijdrage is aan haar duurzame levensstijl. Ze begon met het maken van een zeep van maar twee ingrediënten; olijfolie en kokosolie. Deze zeep is vanwege zijn minimalisme de leidraad geweest voor haar recepten, die ze graag zo eenvoudig mogelijk wil houden. Ze begon te experimenteren met allerlei natuurlijke ingrediënten en verbaasde zichzelf met de uitkomsten die ze soms kreeg. In Zeep vind je bijna alle beauty- en verzorgingsproducten (van lippenbalsem tot make-up) die je nodig hebt, behalve zonnebrandcrème en tandpasta. Deze laat ze bewust achterwege.

Zeep bestaat uit twee delen. In het eerste deel gaat Tarallo uitgebreid in op de belangrijkste ingrediënten en de hulpmiddelen die je nodig hebt voor je kan beginnen. Je moet namelijk aan veel dingen denken voor je klakkeloos iets op je lichaam gaat smeren; onder andere de PH-waarde van het product. Zo zijn oliën de beste manier om je gezicht en hals te reinigen, maar elke olie heeft een andere samenstelling en reageert anders op de verschillende huidtypes. Er staat een uitgebreide olie-botertabel en tevens een aantal contra-indicaties. Tarallo heeft alles voor je uitgezocht en gebundeld in dit boek. Je leert waar je de ingrediënten kunt kopen en welke factoren de juiste kwaliteit weergeven.

In het tweede deel staan alle recepten, gecatalogiseerd op lichaamsverzorging, huidverzorging, zeep en haarverzorging. Er staat bij elk recept de moeilijkheidsgraad, een aantal tips, de functie van elk ingrediënt, de houdbaarheid van het product en het allerbelangrijkste; de veiligheidsmaatregelen.
Tarallo werkt met tien basis ingrediënten die in meerdere producten te gebruiken zijn. Het zijn natuurlijke, plasticvrije ingrediënten die gemakkelijk toepasbaar zijn.
Het belangrijkste ingrediënt dat je in dit boek veel voorbij ziet komen is natriumhydroxide; onmisbaar maar ook een zeer bijtend ingrediënt waarmee je voorzichtig moet omgaan. Hier heb je o.a. rubber handschoenen, stof- of ademmasker en een veiligheidsbril voor nodig.

Niet alleen leer je zelf al je make-up, verzorgings- en reinigingsproducten te maken, maar je leert ook waarom elk ingrediënt erin zit; waarvoor het dient en waarom je precies die hoeveelheid nodig hebt. Dit vond ik zelf heel leerzaam, vooral bij de reinigende functie van diverse oliën op je huid, afhankelijk van je huidtype. Ook de veiligheidswaarschuwingen en de checklist is erg handig, voordat je begint.
Ik ben begonnen met het maken van Tarallo’s sheabutterdeodorant en juist vanwege zijn eenvoud qua recept en de vrijheid om hem met natuurlijke oliën aan te passen ben ik erg enthousiast geworden, vooral omdat ik nog geen vegan-eco deodorant had gevonden waar ik tegen kon. De recepten zijn eenvoudig te volgen en als je eenmaal begonnen bent dan wil je gewoon meer, het is en blijft een magisch ritueel waar je ook voldoening uithaalt.

De recepten zijn vormgegeven met een grote afbeelding en inleiding, opgevolgd door een ingrediënten- en benodigdhedenlijst, een aantal belangrijke veiligheidstips en vervolgens stap voor stap instructies, begeleid door foto’s, wat het proces wat overzichtelijker maakt. Ik vind vooral de foto’s heel handig, want die geven je inzicht in het proces. Naast genoeg informatie om je verder te helpen staan er ook nog overal handige tips. Achterin het boek vind je een aantal leveranciers en een verklarende woordenlijst. De minimalistische foto’s en kleine illustraties sluiten haarfijn aan op het thema duurzaamheid. Mooi vormgegeven en eenvoudig op te volgen recepten: ik ben fan!

Uitgeverij: Terra
ISBN: 9789089898630
Pagina’s: 175
Prijs: €22,50

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.