image

Alice, de moeder van Jenna Metcalf, verdween ruim tien jaar geleden onder mysterieuze omstandigheden, terwijl ze in New England het gedrag van olifanten bestudeerde. Jenna kan niet geloven dat haar moeder haar als peuter zomaar in de steek heeft gelaten. Ze bestudeert dagelijks Alice’s aantekeningen in de hoop een aanwijzing te vinden. Ten slotte besluit Jenna de hulp in te roepen van Serenity, een in opspraak geraakte helderziende, en de cynische Virgil, die destijds betrokken was bij het politieonderzoek. Drie eenzame zielen die lastige vragen stellen en totaal niet voorbereid zijn op de verpletterende uitkomst van hun speurtocht.

De dertienjarige Jenna Metcalf gaat op zoek naar haar moeder Alice, die tien jaar geleden na een mysterieus ongeluk van de aardbodem verdwenen is. Alice werkte samen met haar man in een reservaat voor olifanten. Ze onderzoekt het gedrag van deze dieren. Jenna vindt veel informatie over hun verleden in de aantekeningen van Alice, maar niet of haar moeder nog leeft. Helaas is Jenna’s oma niet erg behulpzaam en laat ze het verleden liever rusten. Maar Jenna is vastbesloten om haar moeder te zoeken, dus roept ze de hulp in van helderziende Serenity en privédetective Virgil. De helderziendheid van Serenity is de afgelopen jaren flink afgenomen na een schandaal in haar eigen tv-show. Toch heeft ze medelijden met Jenna en besluit haar te helpen waar ze kan. Misschien komen haar bovennatuurlijke krachten wel weer tot leven. De alcoholverslaafde Virgil, voormalig politieagent en destijds betrokken bij het onderzoek, maakt het trio compleet. Tijdens hun reis naar het verleden zijn ze totaal niet voorbereid op een verbluffende ontknoping…

‘Zoals de wind waait’ heeft een prachtige cover met een puur Afrikaans landschap, met op de achtergrond een acacia, waar een jonge vrouw in de voorgrond naar kijkt. Dit tafereel is opgetekend in prachtige, warme kleuren.
Jodi Picoult heeft dit boek niet zomaar geschreven. Omdat haar dochter het huis verliet om te gaan studeren, ging ze nadenken over de band tussen moeder en dochter. En over opvoeding, zelfstandig zijn en hoe het voelt om alleen achter te blijven. Zo ontstond het thema voor dit boek. Ze ontdekte dat een moeder- en dochterolifant een sterke band hebben en hun hele leven bij elkaar blijven tot aan hun dood. Ze deed zelfs research over dit onderwerp in Botswana.
Het resultaat is dan ook werkelijk fantastisch. Picoult neemt de lezer mee op avontuur.
Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Jenna, Serenity en Virgil. Tussen deze hoofdstukken door vertelt Alice haar levensloop in de ik-vorm. Uitgebreid komt haar liefde voor olifanten aan bod, we leren erg veel over deze imposante dieren en hun doen en laten. De link met het gedrag van mensen wordt duidelijk. De hoofdstukken van Alice gaan in het begin nog erg veel over deze dieren, maar naarmate het boek vordert, schrijft ze steeds meer over Jenna en wordt het verhaal steeds persoonlijker. Door de afwisselende hoofdstukken van Jenna, Serenity en Virgil wordt de spanning langzaam opgevoerd. Op het einde neemt het verhaal plotseling een andere wending, die je totaal niet ziet aankomen. Zo’n plotwending is typerend voor Picoult, niet alleen haar schrijfstijl is geweldig, maar ook de personages komen ieder boek weer fantastisch uit de verf.

Jodi Picoult is de auteur van onder meer: De verhalenvertelster, Voor de wolven, De tiende cirkel en Een goede moeder. Met haar laatste vijf romans bereikte zij de eerste plaats op de New York Times-bestsellerlijst. Er zijn meer dan 26 miljoen van haar boeken in omloop in 37 taalgebieden. Jodi woont met haar gezin in New Hampshire, VS.

Uitgeverij: The house of Books
ISBN: 9789044345018
Aantal pagina’s: 431
Prijs: €19,99
Prijs e-book: €9,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.