Logo paleis soestdijk
Tentoonstelling BAL! brengt meer dan 40 toptalenten bij elkaar

Paleis Soestdijk krijgt binnenkort een nieuwe bestemming, maar niet voordat we nog een keer feestvieren, alles uit de kast halen en het paleis op zijn ‘kop’ zetten. Curator Anne van der Zwaag selecteerde, in opdracht van Cultureel Organisatiebureau Artifex, ruim 40 toptalenten uit de Nederlandse creatieve industrie, ontwerpers, kunstenaars, fotografen en schrijvers. Alle deelnemers maken speciaal voor BAL! een kunstinstallatie geïnspireerd op de locatie en de vroegere bewoners. BAL! biedt bezoekers een bijzondere ontdekkingsreis door dit wonderlijke stuk erfgoed, met een nieuwe blik op onze vaderlandse geschiedenis.

Links: Floris Hovers - Rechts: Erik Kessels i.s.m. Ruth van Beek
Links: Floris Hovers – Rechts: Erik Kessels i.s.m. Ruth van Beek

Deelnemende kunstenaars
Lonneke van der Palen, Atelier van Lieshout, Christie van der Haak, Boris van Berkum, Jelle Mastenbroek, Isabelle Wenzel, Makkink & Bey i.s.m. Jewellery Perspectives, Edwin Oudshoorn, Rolf Bruggink i.s.m. Isaac Monté, Nynke Koster, GrondVormen, Christa van der Meer, Floris Schoonderbeek, Marie Cécile Thijs, Ricky Rijkenberg, René van Engelenburg, Richard Hutten, Ernest van der Kwast, Studio Molen, Koos Breukel, Studio Maarten Kolk & Guus Kusters, Pet van de Luijtgaarden, Studio Mae Engelgeer, Stang Gubbels, Pieke Bergmans, Studio Thomas Vailly, Peter Zegveld, Tjep., Marleen Sleeuwits, Overtreders W, Driessens & Verstappen, Floris Hovers, Frank Bruggeman, Studio Drift, Sachi Miyachi, Raw Color, Otto Kaan, Martijn Engelbregt, Studio Job, Krijn de Koning, Ineke Hans, Dirk van Weelden en KesselsKramer.

Links: Martijn Engelbregt - Rechts: Isabelle Wenzel
Links: Martijn Engelbregt – Rechts: Isabelle Wenzel

Buitenspelen
Het feest begint in de tuin, waar bijna 20 verschillende installaties staan, waaronder een poëtische installatie van Studio Drift. Overtreders W serveert in het Onkruidpaleis lekkers uit eigen tuin. Sachi Miyachi introduceert een moderne en beklimbare uitkijktoren en Martijn Engelbregt organiseert vrolijke balspelen. Driessens & Verstappen zorgen voor de nodige spanning en romantiek met een oorverdovende waterval en Krijn de Koning viert feest in een speciaal ontworpen ballroom. Onderweg naar het paleis staat een speelse versie van de Gouden Koets met ballenbak – toegankelijk voor kinderen – gemaakt door Pet van de Luijtgaarden. Stang Gubbels ontwerpt 400 vlaggetjes die ter ere van BAL! wapperen in de tuin.

Links: Koningin Wilhelmina in de tuin van Paleis Soestdijk, 16 juli 1898, foto: Rousel, J.M., Nationaal Archief/RVD Koninklijk Huis - Rechts: Edwin Oudshoorn
Links: Koningin Wilhelmina in de tuin van Paleis Soestdijk, 16 juli 1898, foto: Rousel, J.M., Nationaal Archief/RVD Koninklijk Huis – Rechts: Edwin Oudshoorn

Kijkje in de keuken
Binnen hebben zich ruim 20 ontwerpers en kunstenaars in de paleisruimtes genesteld. Ontwerpersduo Makkink & Bey richt het oude Adjudantenappartement opnieuw in. Aanstormend talent Nynke Koster laat de bezoeker letterlijk over het cassette plafond van de Stuczaal lopen. Speciaal voor BAL! portretteert Marie Cécile Thijs tsarendochter Anna Paulowna in de Leuvenzaal. Met virtual reality brengt mediakunstenaar René van Engelenburg de kamer van Bernhard weer tot leven en designer Richard Hutten neemt Juliana’s werkkamer voor zijn rekening. Altijd al benieuwd naar de Koninklijke keuken? Fotografe Lonneke van der Palen brengt de menukaart van de oud-bewoners in beeld. Tussen al het feestgedruis door is een bezoek aan de feestwinkel een must. Hier zijn bijzondere items van verschillende kunstenaars en ontwerpers te vinden.

Links: Stang Gubbels - Rechts: Erik Kessels i.s.m. Ruth van Beek
Links: Stang Gubbels – Rechts: Erik Kessels i.s.m. Ruth van Beek

Activiteiten tijdens BAL!
Tijdens BAL! zijn er verschillende activiteiten waar bezoekers aan deel kunnen nemen. De BAL! Garden Party’s in de paleistuin bieden bezoekers de mogelijkheid om een avond in de geest van Koningin Emma en haar fabelachtige tuinfeesten te tafelen. Naast de Garden Party’s is het mogelijk om net als de prinsesjes te picknicken aan de oever van de vijver. Op speciale dagen opent de tuin en zijn bezoekers welkom om te genieten van een eigen picknickmand met lekkernijen tijdens de BAL! Picknick dagen. Op drie avonden in augustus is de paleistuin zelfs in de avond geopend en vindt er een buitenbioscoop plaats tijdens de Zomeravond Cinema.

Kijk voor het volledige programma op de website van Paleis Soestdijk.

Paleis Soestdijk BAL!
Van zaterdag 25 juni t/m zondag 25 september 2016
Openingsdata Paleis Soestdijk: vrijdag, zaterdag en zondag.
Tijdens de zomervakantie (13 juli t/m 28 augustus) is het paleis geopend van dinsdag t/m zondag

Toegangstickets 15 euro (paleis, tuinen en tentoonstelling – inclusief BAL! boekje geschreven door Dirk van Weelden) Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang
www.paleissoestdijk.nl

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.