odd Hido - Selections from a Survey - Khrystyna's World. Courtesy of Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam and Todd Hido.
odd Hido – Selections from a Survey – Khrystyna’s World. Courtesy of Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam and Todd Hido.

Selections from a Survey – Khrystyna’s World

De Amerikaanse hedendaagse artiest en fotograaf Todd Hido is wereldwijd bekend om zijn foto’s van suburbia. Zijn jeugdherinneringen – hij groeide op in Ohio – gebruikt hij als inspiratie. Hido is voortdurend op zoek naar real life voorstellingen die aansluiten bij het gevoel en de beelden uit zijn vroegere jaren, en in staat zijn in compositie een suggestie wekkend verhaal te vertellen. Van 12 september tot en met 7 november exposeert kunstgalerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam een selectie van klassiekers van Hido aangevuld met nooit eerder getoond nieuw werk, waarvan een aantal one-of-a-kind collages.

De bijna autobiografische fotoserie is zeer persoonlijk vanwege de link met Hido’s jeugd, maar fictief gemaakt door voldoende ruimte te laten voor eigen interpretatie en fantasie van de kijker. Terugkerend zijn de voor Hido typerende nachtelijke thema’s, aangevuld met onder meer foto’s van zijn muze Khrystyna – een zwijgende partner in zijn verhalen, die betekenis geeft aan de nightscapes, interieurs en landschappen. Psychologische spanning, emotioneel drama en fascinatie voor een cinematische stijl spelen een grote rol in Hido’s werk. Zo ook in deze collectie beelden. De kijker waant zich voor even op de ‘filmset’ van Hido’s leven, waarbij indrukwekkende fragmenten en cliffhangers samen het verhaal vormen.

Todd Hido - Selections from a Survey - Khrystyna's World. Courtesy of Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam and Todd Hido. Formaten: 50x60 cm (editie 10), 75x100 cm (editie 5), 120x150 cm (editie 3), 180x230 cm (editie 1)
Todd Hido – Selections from a Survey – Khrystyna’s World. Courtesy of Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam and Todd Hido.
Formaten: 50×60 cm (editie 10), 75×100 cm (editie 5), 120×150 cm (editie 3), 180×230 cm (editie 1)


Filmische scenes

Hido’s unieke werkwijze – het compileren van verschillende beelden (historisch en hedendaags) en fotografietechnieken – is gebaseerd op zijn overtuiging dat dit het documentaire-achtige verhaal verrijkt. Het resultaat is een verzameling van mystieke, emotievolle en filmische scènes. De landschapsfoto’s zijn vaak op bewolkte, regenachtige dagen gemaakt vanuit de auto, waarbij de voorruit als extra lens dient. Hiermee verwijst Hido naar de stille en mysterieuze kant van de voorsteden van Amerika, maar ook zijn ze een metafoor voor herinneringen. Foto’s die zowel scherp als onscherp zijn, zijn net als herinneringen; sommige fragmenten zijn haarfijn te herroepen, andere zijn langzamerhand vervaagd.

Over Todd Hido
Het werk van Todd Hido (1968, Kent, Ohio) wordt internationaal geëxposeerd en is opgenomen in vele museumcollecties, waaronder die van het Whitney Museum of Art, het Solomon R. Guggenheim Museum, het San Francisco Museum of Modern Art en het Los Angeles County Museum of Art, en vele andere publieke en privé collecties wereldwijd. Todd’s meest recente werk getuigt van een uitzonderlijke werkwijze en stijl. Hiermee weet hij zijn naam internationaal verder op de kaart te zetten en hebben prominente modehuizen en celebrities interesse voor zijn werk.

Over Alex Daniëls Reflex Amsterdam
Alex Daniëls Reflex Amsterdam, gelegen tegenover het Rijksmuseum, is een toonaangevende kunstgalerie voor (inter)nationale hedendaagse fotografie, schilderkunst en objecten. De galerie, gerund door Alex Daniëls (Amsterdam, 1973), vertegenwoordigt kunstenaars, handelt in moderne en hedendaagse kunst, houdt exposities en staat bekend om de kunstboeken die met veel toewijding voor de exposities worden gepubliceerd.

Alex Daniëls Reflex Amsterdam
Weteringschans 79 A
1017 RX Amsterdam
(020) 627 28 32
www.reflexamsterdam.com
Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag 11.00-18.00 uur

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.