Rembrandt van Rijn, Saskia van Uylenburgh
Rembrandt van Rijn, Saskia van Uylenburgh

In het oudste gebouw van Amsterdam ligt Saskia van Uylenburgh (1612-1642) – ‘huysvrouw’ en muze van Rembrandt – begraven. Elk jaar op 9 maart, precies om acht over half negen ‘s ochtends, valt een zonnestraal op haar graf. Traditioneel wordt hier met muziek en gesproken woord bij stilgestaan. Spreker is dit jaar de kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six. Hij vertelt over de relatie van de familie Six met Rembrandt en het beroemde portret van Saskia, dat tegenwoordig in de Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel hangt.

Woensdagochtend 9 maart 2016. Al vanaf 07:50 uur stromen de bezoekers de kerk binnen. Er klinkt muziek en er staan tafels met koffie, thee en croissants gereed. De Oude Kerk vroeg dit jaar Rembrandt Frerichs, jazzpianist en componist, om het ontbijt muzikaal op te luisteren. Frerichs bespeelt het kistorgel en brengt samen met Hermine Deurloo, mondharmonica, het stuk Mein Junges Leben hat ein End van Sweelinck ten gehore. Na dit muzikale intermezzo is het stil. De zon kruipt langzaam over de grafzerken in de richting van de letters ‘Saskia’. Zodra de zonnestralen het graf hebben bereikt klinkt er wederom muziek.

Vervolgens is het woord aan Jan Six, nazaat van maar liefst drie Amsterdamse burgemeesters wier wapenschilden nog altijd het gebrandschilderde Burgemeestersraam in de Oude Kerk sieren. Onderwerp is de herkomstgeschiedenis van Saskia’s beroemde portret met de rode hoed. Six doet uit de doeken hoe het portret in de zeventiende eeuw in zijn familie terechtkwam en welke band zijn familie door de eeuwen heen met het schilderij, en daarmee met Rembrandt en Saskia, heeft behouden. Het jaarlijkse Saskia-ontbijt eindigt met orgelspel door Matteo Imbruno. Na afloop is er nog gelegenheid de tentoonstelling Geometry of the Scattering van Germaine Kruip te bekijken.

Op woensdagochtend 9 maart 2015 is het programma als volgt:
7:50 – 8:15 ontvangst met koffie, thee en croissants
8:15 – 8:25 welkomstwoord door Jacqueline Grandjean, directeur Oude Kerk
8:25 – 8:38 Rembrandt Frerichs en Hermine Deurloo: Sweelinck – Mein Junges Leben hat ein End
8:38 …stilte
8:40 – 8:45 Rembrandt Frerichs: uit eigen werk – Carrousel
8.45 – 9:15 Saskia Lezing door Jan Six
9.15 afsluitend orgelspel door Matteo Imbruno

Voor deelname aan het Saskia-ontbijt betaalt u €10,- inclusief koffie, thee en croissant. Voor Vrienden van de Oude Kerk is de toegang gratis. De Oude Kerk is niet verwarmd, het is daarom raadzaam warme kleding aan te trekken.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.