Na jaren te hebben gewerkt in het onderwijs ontdekte Marc Cornelisse het schrijven en schreef hij de boeken Van Alfa tot Omega en Zoektocht naar het bewustzijn. Maar dat is niet het enige wat hem bezighoudt, want naast het schrijven heeft hij tal van interessante hobby’s en bezigheden. Tijd om eens nader kennis te maken met deze bevlogen auteur, zijn boeken en andere interesses die zijn dagen vullen.

Wie is Marc Cornelisse, de auteur achter Van Alfa tot Omega en Zoektocht naar het bewustzijn?
Jarenlang ben ik – in verschillende functies – werkzaam geweest in het onderwijs. Mijn grondhouding is er een van verwondering. Aanvankelijk vooral ten aanzien van de wereld om ons heen, maar later met name ook over de mens en zijn psyche. Mijn hobby’s zijn zeer uiteenlopend. Naast lezen, houd ik me graag bezig met genealogie, muziek en meditatie. Tegenwoordig ontleen ik ook veel vreugde uit mijn rol als opa. Mijn drie dochters zijn inmiddels namelijk alle drie zelf alweer moeder geworden (time flies).

Heeft het schrijven jou van kleins af aan in het bloed gezeten of is het iets wat je op latere leeftijd pas hebt ontdekt?

Pas na mijn werkzame leven ben ik gaan schrijven. Laat ik zeggen dat er vanaf dat moment pas ruimte in m’n hoofd kwam om mijn beschouwingen ook uit te schrijven. Als ik schrijf, zit ik echt te broeden op de tekst; een proces waar ik zelf enorm van geniet. Uit de reacties die ik op mijn blogs krijg, blijkt dat velen het resultaat inspirerend vinden. Dat is voor mij de ultieme voldoening.

Waar haalde je de inspiratie vandaan om deze boeken te schrijven?
Tijdens het lezen van een filosofisch boek, beginnen bij mij de raderen al te draaien. Ik maak dan aantekeningen en voeg daar eigenlijk onmiddellijk al allerlei associaties aan toe. Als ik het boek uit heb, begin ik pas te schrijven. Het komt ook voor dat ik vanuit mijn maatschappelijke engagement een actueel onderwerp beetpak om verder uit te werken. Verder laat ik me niet zelden inspireren door wat ik zelf heb meegemaakt of door thema’s waarover ik meerdere malen heb gemediteerd. Het taoïsme is daarbij voor mij een belangrijke inspiratiebron.

Wat hoop je dat lezers uit jouw boeken zullen halen, wat is bijvoorbeeld de achterliggende gedachte?
In de regel pretendeer ik bij de niet-fysische onderwerpen geen waarheden te beschrijven, maar eerder mogelijkheden. Daarmee hoop ik de lezer aan het denken te zetten en wellicht een enkele keer een ‘aha-erlebnis’ bij hem op te roepen. Om te geest te prikkelen, trek ik een betoog soms door naar een controversiële gedachte, bijvoorbeeld: het hebben van ‘een vrije wil’ is een illusie. Maar ook mijns inziens troostende gedachten, breng ik graag onder het voetlicht.

Van Alfa tot Omega is een bundel van de blogs die je eerder op website hebt gepubliceerd, kan je hierover iets meer vertellen?
De aanleiding voor de uitgave van deze bundeling, was het plotselinge overlijden (in 2022) van mijn jongere broer. Hij was één van de belangrijkste critici van mijn blogs. En omdat woorden vaak een begrenzing vormden van onze uitdrukkingsmogelijkheden, wisselden we ook regelmatig onze muziekvoorkeuren. Zo was hij bijvoorbeeld idolaat van het Requiem van Mozart, vandaar de partituur van dit werk op de kaft van dit boek. Opdat mijn broer de requiem æternam (de eeuwige rust) gevonden moge hebben

Had je voordat je begon aan Zoektocht naar het bewustzijn al een duidelijke opzet in je hoofd of is het boek gaandeweg ontstaan?
Omdat het mezelf soms moeite kost om onbevangen in-de-wereld te staan, wilde ik me graag in dit onderwerp verdiepen. Hoe verhouden onze binnen- en buitenwereld zich tot elkaar? En hoe is er in de geschiedenis van de mensheid over dit thema gedacht? Het concept voor dit boek had ik bij aanvang in grote lijnen wel in m’n hoofd, maar gaandeweg het proces blijf je er toch aan sleutelen.  In de tweede helft van het boek beschrijf ik mijn persoonlijke zienswijze op enkele existentiële vraagstukken. De essenties daarbij zijn o.a. mijn theorie over ‘vibes’ en mijn visie op een gepersonaliseerd goddelijk bewustzijn. De subtitel van het boek is ‘Zo boven, zo beneden’. Dit geeft uitdrukking aan het non-duale karakter van het leven zelf. Een grootgoed daarvan is de potentie om alles om je heen vanuit een eenheidservaring te beleven. Volgens mij kan ons dat milder stemmen.

Je hebt nu filosofisch-spirituele boeken geschreven, is er een ander genre waar je in zou willen schrijven?
Stiekem denk ik er weleens over om een impliciet filosofisch verhaal te schrijven. In feite gaat het dan om praktische filosofie. Met andere genres heb ik als schrijver geen affiniteit.

Als je zelf een boek leest, voor welk genre kies je dan het liefste en heb je bijvoorbeeld een favoriete auteur?
Qua romans lees ik graag de boeken van de Duitse schrijfster Juli Zeh, maar meestal lees ik toch non-fictie boeken over thema’s die me tot nieuwe inzichten brengen. Het laatste boek dat ik gelezen heb, is ‘De tirannie van verdienste’ van Michael J. Sandel.

Heb je naast het schrijven nog andere bezigheden en kun je hierover iets vertellen?
Enkele andere bezigheden heb ik terloops al genoemd. Ik leid een filosofisch leesclub die ongeveer eens per zes weken bijeenkomt. Mijn genealogische belangstelling heeft inmiddels al geresulteerd in twee boeken, namelijk: ‘De nazaten van Jacobus Cornelisse en Geertrui Sneep (1700-2016)’ en ‘Familie Kooijman van de Kop van ‘t Land (1621-2021)’. Deze zijn in te zien op mijn website. Verder maak en beluister ik graag muziek en heb ik soms een periode waarin ik het leuk vind om te tekenen. M’n dagelijkse rituelen bestaan o.a. uit het maken van een wandeling en een meditatie. En ‘last, but not least’, breng ik veel tijd door met mijn familie.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
D.V. hoop ik nog een filosofische roman te schrijven. Wie weet.

Kijk voor meer informatie over Marc Cornelisse op www.terzijdeterzake.com

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.