interview-erik-le-romancierBij auteur Erik Le Romancier heeft lezen en schrijven altijd in zijn bloed gezeten. Toch duurde het nog even voordat hij met zijn eerste boek Stilte Graag! Debuteerde. Inmiddels is zijn tweede boek, de roman Liefde, Lust en Andere Ongemakken eerder dit jaar uitgekomen en bijzonder goed ontvangen door het lezende publiek. Tijd om eens wat nader kennis te maken met deze veelzijdige creatieveling.

Wie is Erik Le Romancier, de auteur achter Liefde, Lust en Andere Ongemakken?
Goeie vraag! Erik Le Romancier is allereerst een schrijver, die in 2017 zijn tweede boek – Liefde, Lust en Andere Ongemakken – heeft uitgebracht en die werkt aan zijn grote doorbraak bij publiek, pers en vakgenoten.

Daarnaast ben ik blogger en recensent, al heb ik tegenwoordig echt te weinig tijd om daar heel actief mee bezig te zijn. Tenslotte ben ik een expressief persoon die het heel leuk vind om behalve als schrijver ook anderszins creatief bezig te zijn. Zo heb ik in het verleden aan toneel gedaan en volg ik momenteel zanglessen.

Op de eerste plaats ben ik echter auteur. Schrijven is en blijft mijn grote passie.

Wat heeft jou geïnspireerd om Liefde, lust en Andere Ongemakken te schrijven?
I
k had meerdere inspiratiebronnen. Allereerst zijn daar de zogenaamde ‘damesromannetjes’ van series als Bouquet of Candlelight. Heel erg licht en voorspelbaar formulewerk, dat klopt, maar elk boekje zit wel ongelofelijk knap in elkaar en slaagt er in, om binnen de beperkte grenzen van het genre, toch altijd weer verrassend en onderhoudend te zijn. Dit alles prikkelde mij om met Liefde, Lust en Andere Ongemakken te beginnen. Zou ik ook zoiets kunnen schrijven?

Gaande de rit heb ik me uitbundig gelaafd aan de romans van Jackie Collins en Jilly Cooper. Wat zijn die boeken gigantisch inspirerend: glamour, geld, macht, seks, pittige dialogen en aansprekende karakters, allemaal in één verhaal.

Mijn eerste boek Stilte Graag! was ook een inspiratiebron, met name op het gebied van vorm, stijl, toon en humor. Als Jackie en Jilly me teveel meesleepten, vond ik mijn eigen stem weer terug in Stilte Graag! Dat boek was mijn anker.

De meeste inspiratie heb ik echter gehaald uit het leven zelf en uit alle mensen om mij heen. Geen verzinsel verslaat de verhalen die echte mensen je soms vertellen.

Is het verhaal gaandeweg ontstaan of had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd?
Het eerste. Liefde, Lust en Andere Ongemakken is een verhaal dat vijf jaar lang onafgebroken in mijn hoofd heeft gezeten voordat het uiteindelijk het levenslicht zag. In die periode heb ik het ontelbare malen opgepakt, geschreven, gelezen, herlezen, herschreven, weggelegd, weer opgepakt. Et cetera. Het is al met al een organisch groeiproces geweest dat jaren heeft geduurd en waarin echt niet altijd evenveel lijn en opzet viel te ontdekken.

Misschien had ik het veel gestructureerder moeten aanpakken, had ik van te voren een opzet moeten maken en de lijn beter moeten bewaken, maar zo is het niet gegaan. Het verhaal vertelde min of meer zichzelf en de personages hadden behoorlijk wat ruimte om zich vrijelijk te ontwikkelen. Uiteindelijk heeft het allemaal goed uitgepakt. Ik ben heel tevreden met Liefde, Lust en Andere Ongemakken en hetzelfde geldt voor mijn lezers, afgaande op de recensies. Dat gezegd hebbend probeer ik mijn volgende boek toch wat meer in de hand te houden qua structuur en proces. Gewoon, om eens te kijken wat dat mij brengt.

Je eerste boek kwam in 2015 uit, hoe ben je erbij gekomen om te gaan schrijven?
Lezen en schrijven zijn altijd mijn grote liefdes geweest, mijn passies, mijn uitlaadkleppen. Ik heb altijd veel gelezen – ik ben mijn moeder nog dankbaar voor het abonnement dat ik als kind kreeg op de openbare bibliotheek – en wanneer ik niet las, schreef ik. Al die jaren hield ik mijn schrijfsels echter voor mezelf. Ik was er nog niet klaar voor om mezelf als schrijver te laten zien en mijn ‘kindjes’ op de wereld te zetten, blootgesteld aan de blikken en meningen van anderen. Pas in 2015 had ik voldoende lef verzameld om eindelijk de stap te zetten en als schrijver naar buiten te treden.

Eerder schreef je ook de verhalenbundel Stilte Graag! Kun je hier iets over vertellen?
Stilte Graag! is een bundel van veertien korte verhalen. Elk verhaal kan los van de andere worden gelezen, maar ze hebben allemaal een onderliggend centraal thema: gewone mensen in ongewone situaties. Allerlei situaties en thema’s komen in Stilte Graag! aan de orde, variërend van echtscheiding of een pestverleden, tot prostitutie, drugsgebruik en incest. Het zijn verhalen over heel gewone mensen in heel normale situaties die net een andere afslag nemen dan de meesten van ons zouden doen. Daardoor komen ze in soms heel bijzondere omstandigheden terecht. Hierdoor word je als lezer geconfronteerd met de vraag: ‘Wat zou ik doen als…’.

Je schrijft onder pseudoniem, waarom heb je hiervoor gekozen?
Wat grappig dat je deze vraag stelt. Laatst stelde een lezer me ook al die vraag: ‘Waarom schrijf je niet onder je eigen naam?’ Het antwoord is heel simpel. Er is helemaal niets mis met mijn eigen naam, en deze is ook zeker niet geheim of taboe. Iedereen die een beetje moeite doet, kan mijn echte naam ook zo achterhalen. Ik vind mijn echte naam echter niet mooi, stijlvol, onderscheidend en internationaal genoeg. Mijn echte achternaam komt in de streek waar ik vandaan kom heel erg veel voor. Ook de combinatie van mijn voornaam, Erik, en achternaam is allesbehalve uniek. Als je even zoekt, komt je volgens mij zo uit op een stuk of vijftien hits.

De naam Erik Le Romancier is echter zeldzaam en onderscheidend. Dat wil ook zijn, zeker als schrijver en publiek persoon. Als kunstenaar wil ik opvallen en een verschil maken. Bijkomend voordeel is dat ik met een nom de plume Erik als privé-persoon beter kan afbakenen van Erik als schrijver en scheppend artiest. In die laatste hoedanigheid ben ik echt uitsluitend Erik Le Romancier.

Je hebt nu een verhalenbundel en een roman geschreven, is er nog een ander genre waar jij je als auteur ook wel eens aan zou willen wagen en waarom?
Jazeker! Mijn volgende boek wordt een fantasyverhaal, mede omdat ik twee goede vrienden dat heb beloofd. Ik zou me ook wel eens willen wagen aan science fiction, of een mooie historische roman.

Naast het schrijven ben je ook actief als blogger en recensent, kun je ons hierover iets vertellen?
Niet al te veel, helaas. Ik vind het heel erg jammer om te moeten zeggen, maar momenteel heb ik weinig tijd om actief te zijn als blogger en recensent. In het verleden ben ik er wel vaker mee bezig geweest, met name het recenseren van de boeken van andere schrijvers. Heel leuk, want je leest de nieuwste romans altijd als één van de eersten! En ook heel leerzaam, want elke schrijver en elk boek heeft wel iets waar je wat van opsteekt. Iets wat je inspireert of prikkelt. Je moest eens weten hoe vaak ik bij het lezen van het boek van een andere auteur denk: ‘Waarom heb IK dat nou niet verzonnen!?’ Van dit soort voorvallen probeer ik een mentale aantekening te maken. Die kan dan van pas komen als ik zelf aan het schrijven ben.

Waar kies je zelf voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een roman of kies je dan juist voor iets uit een heel ander genre?
Ik ben een redelijke alleslezer, dus ik leg me niet vast op één bepaald genre of een bepaalde vorm. Als het moet, of als ik me echt verveel, spel ik bij wijze van spreken zelfs alle reclamefolders nog uit. Gewoon om maar iets te lezen te hebben.

Mijn twee favoriete boeken zijn Lord of the Rings van Tolkien en 1984 van Orwell. Allebei heel anders van aard, opzet en toon, maar allebei boeken die ik kan blijven lezen en herlezen. Zo aangrijpend en inspirerend! De epische high fantasy van Tolkien versus de beklemmende, inktzwarte dystopie van Orwell, ze hebben beide hun bekoring en zijn me allebei even lief. Maar je kunt me op zijn tijd ook een schuldig pleziertje doen met een boek van Jackie Collins.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
In ieder geval blijf ik schrijven, want dat is mijn passie en mijn uitlaadklep. Je kunt van mij dus zeker nog een paar boeken verwachten, te beginnen met mijn ontkiemende fantasyverhaal. Daarnaast lijkt het me super om mijn creatieve horizon te verbreden. Er zijn nog zoveel mogelijkheden om scheppend en expressief bezig te zijn. Zo volg ik al een tijdje zanglessen, dus wie weet …?

Kijk voor meer informatie over Erik Le Romancier op: www.erikleromancier.nl en  www.facebook.com/erikleromancier

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.