interview-esther-van-der-ham

Esther van der Ham is vooral bekend van haar succesvolle kinderboeken. Binnenkort komt haar debuutroman Controle! uit. Een roman die gedeeltelijk gebaseerd is op gebeurtenissen uit haar eigen leven en uit haar omgeving.  Hoe is zij tot deze overstap gekomen en kunnen we nog een roman van Esther verwachten of keert ze toch terug naar de kinderboeken? Tijd voor een interview met deze veelzijdige schrijfster

Wie is Esther van der Ham, de auteur achter Controle!?
Esther, moeder van twee jongens (2005 en 2006), getrouwd met Marcel. Ik ben een techneut, studeerde Civiele Techniek aan de HTS en Technische Bedrijfskunde aan de TU. Na de geboorte van de kinderen heb ik de opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach aan de Kleine Tiki afgerond en allerlei kindercoachopleidingen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de oprichting van mijn uitgeverij (Droomvallei Uitgeverij) en mijn (kinder)boeken.

Je hebt al heel wat kinderboeken geschreven, Controle! is je eerste roman voor volwassenen, vanwaar deze overstap?
Al lang voordat ik kinderboeken wilde schrijven, zat het verhaal van de roman “Controle!” al in mijn hoofd. In 2008 heb ik een ingrijpende operatie ondergaan en het dagboek dat ik daarvan bijhield, wilde ik verwerken in een boek. Het heeft even geduurd voordat de tijd daarvoor rijp was. Omdat ik als uitgever veel autobiografische romans uitgeef, wilde ik zelf ervaren hoe het is om een roman te schrijven. Die twee gegevens hebben geresulteerd in mijn debuut.

Controle! is gebaseerd op waargebeurde situaties, in hoeverre is het boek autobiografisch?
Alles wat ik beschrijf rondom de operatie en de weg daar naartoe is autobiografisch. Dat geldt niet voor de mensen die voorkomen in het boek, die zijn allemaal door mij verzonnen. De hoofdpersoon uit het boek, Marjolein, zingt net als ik in een koor omdat dat belangrijk is voor het verhaal. We zijn allebei dol op zingen en het was de vraag of ik na de operatie nog zou kunnen zingen. Gelukkig liep het voor mij en Marjolein goed af ;).

Heb je al reacties gehad op Controle!, herkenden mensen zich wellicht in het verhaal en wat vinden ze daarvan?
Ik heb het boek uitgebreid laten proeflezen voordat het naar de drukker ging. De reacties zijn gelukkig heel enthousiast, ook van de eerste recensenten. De lezers herkennen zich in het willen hebben van controle en het gevoel van onmacht als dat niet lukt. Ze herkennen zich in Marjolein die een aantal klappen krijgt van het leven, maar die haar gevoel voor humor behoudt en het vertrouwen in zichzelf terugvindt. Veel van de proeflezers vinden de schrijfstijl prettig en makkelijk leesbaar en gaan mee in de beschreven emoties, wat ik als auteur heel belangrijk vind.

Wat hoop je dat lezers uit jouw boek zullen halen?
Voor mij is de ondertitel van het boek heel belangrijk: Je hebt altijd een keuze. Ook als je geen keuze hebt. Maar bovenal hoop ik dat het ze veel leesplezier en een moment van ontspanning geeft.

Had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd of is het verhaal gaandeweg ontstaan?
Het eerste idee was om het volledig autobiografisch te maken en alleen over de operatie te schrijven. Al snel bleek dat het beter zou worden als dat slechts één verhaallijn zou worden in het boek. Door de hulp van de schrijfcoaches Marelle Boersma en Yoeke Nagel heeft het boek een aantal extra lagen gekregen, waardoor het nog interessanter is geworden.

Kunnen we van jou nog een roman verwachten of ligt je hart toch meer bij de kinderboeken?
Ik sluit niets uit! Momenteel ben ik bezig om samen met collega auteur Elsbeth de Jager een roman te schrijven waarbij we elk vanuit één hoofdpersoon schrijven. Dit boek heeft als belangrijke verhaallijn het werk in een Libanees vluchtelingenkamp, dat wij in oktober bezochten. Ook dit wordt weer een boek met veel humor en avontuur.

Waar kies je zelf voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een roman of kies je dan juist voor iets uit een heel ander genre?
Ik lees graag (historische) romans met veel humor. Soms ook thrillers.

Heb je naast het schrijven nog andere bezigheden en kun je ons hierover iets vertellen?
Ik schilder en teken graag, heb verschillende (eigen) boeken geïllustreerd. Ik houd van de natuur, wandelen, fotograferen, zingen en sta elke zaterdagochtend aan het voetbalveld mijn kinderen aan te moedigen.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
Nog meer boeken, tekeningen en boeken die ik uitgeef.  Ik vind het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld, in het klein en op wat grotere schaal.

Kijk voor meer informatie over Esther van der Ham op:
www.prachtboeken.nl
www.facebook.com/esthervanderham.7
twitter: EsthervdHamW / Droomvallei
www.facebook.com/DroomvalleiUitgeverij

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.