De laatste tijd is het wat rommelig met mijn columns. Of ze zijn helaas niet geschreven of pas een dag later geplaatst. Daar is een reden voor…

Ik heb er al eerder over geschreven. Ik mag sinds de scholen weer open zijn, regelmatig invallen. Mijn columns schrijf ik altijd op maandag. Maar nu moet ik ook soms op maandag invallen dus tja… dan gaat het niet. Vervelend voor mijn collega’s die ziek zijn geworden om wat voor reden dan ook of in quarantaine zijn, maar fijn voor mij. Daardoor kan ik weer af en toe aan de slag. Nou ja, af en toe… Bijna elke week dus.

Het is wel een leuke ervaring om met verschillende collegas te werken. Daarnaast doe ik ook ervaring op om met groep 1 en 2 te werken. Ik heb nu met twee verschillende groep 1/2 gewerkt. Dat is erg leuk om te ervaren. Ik geniet er gewoon van!! Ik weet in ieder geval dat ik het leuk vind om met groep 1, 2 en 3 te werken. Groep 3 is uitdagend omdat de kinderen dan gaan leren lezen en schrijven. In groep 1 en 2 gaat het meer om het herkennen van letters en sommige kunnen hun eigen naam al schrijven en dat moet je dan blijven stimuleren. Daar is de uitdaging meer in het ontwikkelen van een fijne motoriek en het uitbreiden van de woordenschat. Maar in groep 3 is het echt hard werken en leren. De overgang van groep 2 naar groep 3 kan voor sommige kinderen groot zijn. Door in beide groepen te werken, zie ik nu beter hoe het kan dat de overgang voor sommige best een grote overgang kan zijn.

In groep 1/2 spelen de kinderen gewoon nog veel en alles wordt spelenderwijs aangeboden. Maar in groep 3 is er niet altijd de ruimte om te spelen. En voor hen is dat soms een te grote overgang. Ik ben van plan, zodra ik het me kan veroorloven, om diverse leesboeken aan te schaffen zodat ik mezelf kan blijven ontwikkelen op dat gebied. Dus ook een leesboek over de overgang van 2 naar 3. Maakt niet uit of ik wel of geen leerkracht ben. Als onderwijsassistent vind ik het belangrijk om me toch te blijven ontwikkelen. Zeker als je op het speciaal onderwijs werkt en kinderen die naast een bepaalde problematiek ook nog een rugzakje hebben.

Het is sowieso goed om me te blijven ontwikkelen aangezien het proces van onderwijs zich ook continue ontwikkelt. Dus zodra ik een baan heb, ga ik elke maand wat geld opzij zetten om mezelf te blijven ontwikkelen. Een mens is sowieso nooit uitgeleerd.

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.