Ik heb zoveel onderwerpen op papier staan waar ik over wil schrijven en ik heb geen idee over welke van deze onderwerpen ik wil schrijven. Want alle onderwerpen spreken mij aan. Lastig, lastig…

Nou… ik kies maar ervoor om over complimenten te schrijven. Wat is het toch dat het voor ons mensen zo moeilijk is om complimenten te ontvangen, op enkelen na natuurlijk? Dat we meteen complimenten afkraken door er wat negatiefs tegenover te stellen. Als iemand zegt, je ziet er goed uit, zegt de ander ja, gaat wel of ik ben aangekomen of wat dan ook. En eigenlijk ben je dan ondankbaar. Iemand geeft jou een compliment en in dank kraak je eigenlijk dat compliment af. In alle eerlijkheid, ook ik ben daar schuldig aan. Hoewel ik er meer bewust van ben en ook probeer die complimenten te ontvangen en in me op te nemen.

Goed voorbeeld, net op Facebook zegt iemand dat ik een lief mens ben, alleen maar omdat ik na zoveel jaren nog steeds elke week bij een oude mevrouw langsga. Ik was bijna geneigd om mijn schouders op te halen en te zeggen dat het wel meevalt. Het is voor mij vanzelfsprekend. Maar nee, ik heb haar bedankt. En er ook meer bij stilgestaan dat het misschien niet zo vanzelfsprekend is.

Ieder mens is anders en gaat anders met complimenten om. Zijn wij geneigd om complimenten af te kraken omdat wij eigenlijk vaker te horen krijgen wat we niet goed doen dan wat we wel goed doen? Focussen wij ons misschien te veel op fouten en falen dan op successen en wat er wel goed ging? In mijn belevenis is er geen balans tussen het horen van wat we goed doen en niet goed doen.

Sommige van mijn vrienden hebben heel veel moeite met het ontvangen van complimenten, dus als ik ze een compliment geef mogen ze dat van mij niet afkraken. Ze moeten die daadwerkelijk in ontvangst nemen en er bij stil staan. Enkelen zijn helaas vaker afgekraakt waardoor ze geloven dat ze niets waard zijn. Wat absoluut niet waar is. Ze zijn het allemaal waard en uniek.

Natuurlijk heb je van die mensen die denken dat ze alle complimenten waard zijn, ik weet niet of dat onder narcistische trekken vallen. Maar jullie begrijpen wel dat ik niet over dat klein groepje mensen heb.

Ik herinner me nog een gesprek van jaren geleden toen ik nog werkte, dat mijn collega zei, wat jammer dat wij eigenlijk vooral te horen krijgen wat er niet goed gaat. Complimenten ontvangen werkt motiverend en natuurlijk gaat niet altijd alles goed, geef dan opbouwend kritiek. Iets waar een persoon wat aan heeft. Daarnaast, door complimenten te geven, leert een persoon ook zijn/haar kwaliteiten. Oké, ik krijg hier wel heel vaak complimenten over of als er regelmatig opbouwende kritiek is over hetzelfde punt, kun je gaan nadenken of je misschien opnieuw uitleg moet krijgen, of laten bijscholen of simpelweg, het ligt je niet.

Dus accepteer complimenten.
Jullie zijn allemaal kanjers!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.