Ik was aan het appen met een vriendin. We hadden over het boek dat ik aan het lezen ben, ‘Macht der gewoonte’ van Charles Duhigg. Het is een interessant boek met adviezen en tips waar ik wel wat aan heb.

Er zijn bepaalde gewoontes dat ik graag wil veranderen (in mijn hoofd zeg ik moet, maar ik mag dat niet meer te vaak gebruiken). En het boek geeft duidelijke inzicht hoe bepaalde gewoontes/routines ontstaan. Ook dat bepaalde soorten gewoontes door het bedrijf zijn gestimuleerd. Ik kijk daardoor met andere ogen naar aantal bedrijven. Echt heel interessant om te lezen. Als ik het boek uit heb, ga ik deel 1 nog een keer lezen voor ik het boek terug moet brengen naar de bibliotheek (in dit geval is het dus daadwerkelijk moet, helaas).

Maar goed, ik dwaal af. Zoals ik al zei, ik wil een aantal van mijn vastgeroeste gewoontes veranderen. Vaak veranderen mensen alle gewoontes in één keer, maar dat werkt niet. Ook ik heb dat gemerkt. Het gaat juist om dat je één gewoonte veranderd waardoor andere gewoontes mogelijk mee veranderen. Dat het doorwerkt op alles wat je doet.

Daarnaast zou ik willen dat als ik mijn gewoonte heb veranderd, dat het meteen merkbaar is. Wat natuurlijk totaal onzinnig is, want zo werkt het niet. Toen maakte zij (weet je nog, die vriendin waar ik mee aan het appen was) een opmerking over geduld, “Ik denk dat dat echt een hedendaags probleem is. We verwachten een acuut resultaat tegenwoordig.” Mijn reactie daarop was dat het klopte en dat wij directe beloning verwachten. We zijn een maatschappij geworden dat gewend is dat we direct geholpen worden, dat we direct resultaten willen behalen, dat we direct succes hebben. Maar zo werkt dat niet, op geen enkele fronten (nou ja, op de meeste fronten). We zijn gewend geraakt dat bepaalde behoeftes van ons meteen bevredigd moeten worden, maar zo werkt het niet.

Het zal niet gemakkelijk zijn om een aantal van mijn gewoontes te veranderen want ze zitten zo diep ingesleten. Wel wil ik ervoor gaan en door het boek besef ik hoe ik het zou kunnen veranderen om nieuwe gewoontes te ontwikkelen dat goed zijn voor mij. Ik weet dat ik het kan, alleen houd ik het niet vast. En nu hoop ik dat met de informatie die ik nu heb, me wel gaat lukken om het vast te houden. Tijd zal het leren!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.