Vorig week las ik in het nieuws dat er weer meer ongelukken gebeuren met de scholieren. Dan denk ik, hoe komt het…

Natuurlijk heel logisch, ze zijn met hun mobieltjes bezig, hebben oordopjes in waardoor ze het verkeer niet horen en daarnaast fietsen ze ook gerust met z’n drieën naast elkaar. Of vanuit het schoolplein opeens met een vaart de weg oversteken op een zebrapad. Dat is mij een paar overkomen. Er loopt niemand over het zebrapad dus rijd je gewoon door tot plots iemand op een fiets met een vaart van het schoolplein over het zebrapad wil oversteken. Ik zie het schoolplein niet goed omdat door een afgeschermd fietsenrek dus door die schutting zie je niet snel of er iemand aankomt.

Nu de scholen weer begonnen zijn, let ik er weer meer op. Maar nu merk ik ook weer dat het drukker is op de weg met die scholieren en dan fietsen ze dus rustig breeduit of enigszins wat slingerend of plotseling gaan ze naar links. Daardoor vraag ik mij af, beseffen zij wel wat ze doen? Wat het met de automobilist kan doen als er toch een ongeluk gebeurd? Want de automobilist is altijd de schuldige terwijl de schuld bij de fietser kan liggen. Het vervelende is dat je namelijk als bestuurder moet aantonen dat het overmacht is. Dat het niet jouw schuld is. Dan moet je de fietser toch de schade betalen. Als de fietser eerlijk toegeeft dat het zijn/haar schuld is en jij als automobilist niet de overmacht kan bewijzen moet je de fietser helft van de schade betalen.

Wel lees ik op internet dat je als automobilist wel schade kan verhalen op de fietser, maar dan moet het wel duidelijk zijn dat het de schuld van de fietser is. Ook lees ik dat als het om kind tot 14 jaar betreft 100% de schuld bij de automobilist ligt omdat je ervan uit moet gaan dat ze onverwachte bewegingen kunnen maken.

Als ik zo informaties lees op internet zijn de automobilisten die vaak ervoor opdraaien. Maar we vergeten wat het geestelijk met ze kunnen doen. Als het niet de schuld is van de automobilist maar van iemand die roekeloos was geweest op de fiets en krijgt een ongeluk. Dan kun je als automobilist wel zeggen is niet mijn schuld maar je loopt er toch mee.

Natuurlijk moet je als automobilist altijd goed op blijven letten maar scholieren ook en niet met twee oordopjes in op de fiets. Ik vind het zelf al vreselijk als ik maar met één hoortoestel op de fiets zit. Ik hoor dan niet goed waar precies de auto vandaan komt. Laat staan dat je dan met oordopjes in en muziek hard gaat fietsen. Je hoort dan niet wat om je heen gebeurd. Ik vind dat een eng idee.

Gelukkig weet ik hier in mijn woonplaats wel op welke punten en tijdstippen ik die drukte kan verwachten en neem dan vaak een andere route. Kortom, het is weer tijd van extra opletten.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.