Anderhalve week geleden was een geweldig weekend, hockey finale van dames- en herenteams. Ik had sowieso de hele week van de Europese kampioenschap hockey genoten. Zo trots op beide teams.

Toeval wilde dat de beide teams in de finale tegen België moesten spelen. Voor Belgisch damesteam was het al een hele prestatie dat ze de finale hebben gehaald. In de poulewedstrijd had Nederlandse team met 1-0 gewonnen van Belgisch team. In de finale werd het 3-0 voor Nederland. En eigenlijk was de halve finale wel dé wedstrijd voor de dames, want de dames hadden van de Engelsen vorig jaar bij Olympische Spelen verloren. Dus voor enkele ouderen in het Nederlandse team was dit ook een soort revanche wedstrijd. Het was een erg spannende wedstrijd en dan winnen ze! En dan die finale, schitterend!

De heren hadden in de poulewedstrijd van de Belgen verloren met 5-0, dat was even schrikken! Maar ze zijn in de finale keihard teruggekomen. Na twee kwart stonden ze met 2-0 achter en ik dacht, dat gaat niets worden. Ze speelden ook wat onrustig, rommelig. Maar toen werd het door middel van een prachtig doelpunt van Kemperman 2-1. Plotseling hadden de mannen er vaart in en vlak voor het einde van de vierde kwart werd het 2-4! Wow!!!

Wat een prestaties voor beide teams, vrouwenteam waar veel nieuwe gezichten bij zijn gekomen en mannenteam die andere weg zijn ingeslagen en ook aantal nieuwe gezichten bij hebben gekregen. Dan is zo kampioenschap toch een mooie test.

Het is een prachtig sport! En oké, misschien ben ik niet objectief, maar ik vind het een heerlijke sport om naar te kijken, beter dan voetbal! Het tempo ligt erg hoog, sportiviteit, lachen met de scheidsrechters in de pauzes, als de ene speler de ander heeft getackeld wordt er meestal meteen hand uitgereikt, geen drama-queens zoals bij voetbal. Ondanks dat de beide teams keihard vechten om te winnen merk je gewoon dat er ook wederzijdse respect is voor elkaar maar ook respect voor de scheidrechters. Bijvoorbeeld, een moment dat de teams moesten wachten op uitslag van videoscheidsrechter, staan ze met elkaar te kletsen.
Sommige tegenstanders kennen ook elkaar van lokale teams. Want er hockeyen hier in Nederland ook buitenlanders in de lokale hockeyteams omdat Nederland bekend staat om hoog niveau. Daarnaast worden voor het Nederlandse hockeyteams beter verzorgd. Ik hoorde dat de keeper van Spanje geen vrij kreeg van zijn baas en eindelijk op donderdag voor de EK begon vrij kreeg en vrijdag was aangekomen. Zo is hoe in de meeste landen tegen hockey wordt aangekeken. Nederlandse teams worden gewoon beter gefaciliteerd. Maar dan nog betekent het niet dat je zomaar alles wint, het blijft knokken maar het verklaart wel waarom ze vaak winnen, ik bedoel, als ik het goed heb, hebben de dames nu voor 9de keer van de 13 keer de EK gewonnen.

Volgend jaar is WK, mannen spelen dan in India en de vrouwen in Londen. Hopelijk winnen de mannen dit keer en kunnen de vrouwen hun titel prolongeren. En het wordt van 12 teams uitgebreid naar 16 teams. Dat betekent ook 2 weken hockey in plaats van een week! Heerlijk vooruitzicht!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.