In de trein heb je van die stiltecoupés. Als boeknerd ben ik daar erg blij mee, want wanneer ik in mijn eentje met de trein reis, lees ik, lees ik en lees ik nog meer. Maar zo’n stiltecoupé is meestal heerlijk. Alleen bestaan er helaas mensen die het woord stilte/silence niet begrijpen. Het wordt nota bene in twee talen aangegeven. En dan heb je ook nog dat icoontje, vinger voor de mond. Ik neem aan dat de mensen toch niet zo achterlijk zijn en dat ze dat niet eens begrijpen. Daar hoef je niet eens Nederlands of Engels voor te kennen. Het is een heel logisch en volgens mij zelfs internationaal teken. Blijkbaar is het niet zo logisch als ik dacht.

Laatst zat ik in de trein en moest ik een reis van twee uur en een kwartier maken. Gelukkig hoefde ik niet over te stappen. Dus zat ik heerlijk in een stiltecoupé, pakte mijn boek en was weg van de wereld. Toen hoorde ik opeens gekwek, blabla, haha et cetera… . Ik moest mijzelf inhouden om niet op te staan en te vragen of ze een leesprobleem hadden. Ik ben een introvert type en die doen dat soort dingen niet. Die ergeren zich liever in de stilte dan zich te uiten en zeggen dat ze hun snaters dicht moeten houden. In nette bewoordingen natuurlijk. Ik kon er ook voor kiezen om mijn hoortoestellen uit te zetten. Alleen weigerde ik me aan te passen omdat ze gewoon stil moesten zijn in zo’n soort coupé!
Maar er stond wel iemand op. Alleen weet ik niet of die mevrouw ook iets had gezegd. Naar mijn mening was haar blik al genoeg, want het werd stil! Toen keek zij even rond, ik dacht toen, tja, met zo nog net geen dodelijke blik word je vanzelf wel stil.

Beste mensen, dat betekent ook niet bellen! Serieus!! In een stiltecoupe willen mensen stilte om rustig te kunnen werken of lekker te kunnen lezen. En het kan me niet schelen dat je dan door moet lopen om ergens te kunnen zitten waar je wel kan kletsen. Stiltecoupe is voor stilte! En wij hoeven niet elk stilte op te vullen met geluiden. Alleen jammer dat je dat niet tegen de trein kan zeggen. Conducteurs proberen zich er wel aan te houden, praten alleen zachtjes als het echt moet behalve bij binnenkomst ‘kaarten alstublieft!’ Maar als je geluk hebt, word je gewoon niet gecontroleerd! Dus geen storend element dat eigenlijk zijn werk moet doen, conducteurs!
Dus beste mensen, als jullie zo graag willen kletsen, let dan even op in welke coupé je binnenstapt. Je houdt wel rekening met een eerste klas coupé dus waarom niet met een stiltecoupé. Dan respecteer je je medemens die dolgraag in stilte rustig willen lezen, zoals ik!

Vast hartelijk dank!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.