Weer een column dat geïnspireerd is door  het boek ‘Middernachtbibliotheek’ van Matt Haig. Ik vond het een heel mooi boek en ging daardoor weer naar mijn eigen leven kijken. Het boek gaat over Nora. Nora denkt dat zij verkeerde keuzes heeft gemaakt en daardoor krijgt zij een kans om andere levens uit te proberen.

Door het boek ging ik nadenken, wat als ik die keuze had? Wat als ik een ander leven zou kunnen proberen? Wat als ik op bepaalde momenten van het leven een andere keuze had gemaakt? Wat als…

Nee, ik besefte door het boek dat ik eigenlijk wel tevreden ben met mijn leven. Is het een gelukkig leven? Niet 100%. Is het een ongelukkig leven? Niet 100%. Ik ben gewoon tevreden met mijn leven en al die ups en downs horen erbij. Heb ik altijd goede keuzes gemaakt? Nee, maar als ik die keuzes niet had gemaakt, dan was ik niet de persoon geworden die ik nu ben. Dan was ik niet mijn lieve vrienden tegen gekomen, dan had ik niet de baan die ik nu heb.

Want in elk leven dat je mogelijk zou kunnen leven zijn er altijd wel ups en downs. Geen enkel leven is 100% gelukkig of 100% ongelukkig. Je hebt keuzes en ja, in enkele gevallen heb je geen keuzes. Het ligt ook aan de achtergrond en omgeving. Maar toch denk ik dat je dan ook keuzes heb. Je hebt keuzes in, ga ik een stap vooruit zetten of blijf ik waar ik zit of zet ik een stap terug. Net zoals ik mijn keuze heb gemaakt om in Engeland te werken. Die keuze was de beste keuze die ik heb gemaakt, maar het had ook anders uit kunnen pakken.

Geen enkel leven is perfect, dat het gras groener is bij de buren klopt niet. We houden graag een schone schijn op, het gaat goed. We denken graag dat de levens van de anderen beter zijn dan die van ons eigen leven. Maar dat is gewoon niet zo.

Dus ik wil niet een ander leven uitproberen. Mijn leven is goed en ik ben wie ik ben. Ik wil er niet eens over nadenken. Mijn leven is gegaan zoals het gegaan is. Ik heb mijn keuzes gemaakt. Wij hebben als mens een vrije wil om te kunnen kiezen. Natuurlijk zullen er omstandigheden zijn die de keuzes kunnen beperken, maar nog altijd heb je een keuze, hoe ga je er mee om? Wat doe je om eruit te komen?

Wat ik wel heb geleerd, is niet bang zijn om eerlijk te zijn over de situatie waar ik in zit. Ik kreeg regelmatig te horen, goed dat je durft te zeggen dat je niet veel geld hebt. Maar waarom niet, het is een feit. Ik heb niet veel geld. Nu ik werk, is mijn inkomen gestegen, maar dat betekent nog niet dat ik veel geld heb. Ik moet eerst weer flink sparen om een goede en veilige buffer te hebben. Net als over mijn gezondheid, wat ik heb is een feit. Dus waarom erom heen draaien. Mijn leven is waar ik tevreden over ben en dat is goed genoeg voor mij.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.