Ik zag laatst een reclame over de hoortoestellen voorbij komen. Ik ga de bedrijfsnaam niet noemen want dat bedrijf is niet de enige die dat doet. Het ging namelijk over hoe fijn het is dat de hoortoestellen onzichtbaar kunnen zijn! Dat steekt mij, want moet ik dan mijn hoortoestellen verbergen? Moet ik dan mijn slechthorendheid ontkennen? Moet ik me ervoor schamen dat ik hoortoestellen draag? Moeten de mensen zich ervoor schamen dat ze een hoortoestel dragen?

Een hoortoestel is net als een bril, een hulpmiddel. En ik vind dat je je er niet voor hoeft te schamen dat je een hulpmiddel nodig hebt om beter te kunnen zien of te kunnen horen. Een goede vriend van mij had zelfs voor hij over ging naar CI (cochleair implantaat), blauwe hoortoestellen en waarom niet!

Het stoort mij dat ik mijn beperking onzichtbaar moet maken, mogen de anderen dat niet weten? Ik draag nu wel voor het eerst donkerbruine hoortoestellen omdat ik die kleur mooier vond. Ik had op dat moment ook geen idee of het meer opvalt of niet. Maar dat maakt mij niet uit. Ik had een keuze uit meerdere kleuren maar ik ben ook een vrouw en denk dus, als ik die kleur kies, past het dan wel bij mijn kleren… Dat is ook belangrijk, althans voor mij. Zo doe ik dat ook met mijn brillen, het moet wel passen bij de kleuren van mijn kleren.

Ik erger mij er gewoon aan dat de bedrijven meewerken aan zoiets. Dat een mens zich ervoor moet schamen om een hoortoestel te dragen. Waarom… Een hoortoestel is een verrijking als je niet meer goed hoort. Ik richt mij nu vooral op mensen die later slechthorend of doof zijn geworden. Voordat jullie zeggen, doven dragen geen hoortoestellen. Nee, dat is niet waar. Er zijn doven die het wel dragen omdat ze toch iets mee kunnen horen, alleen ze horen geluiden/klanken maar kunnen er geen woorden uithalen. Want er zijn namelijk verschillende gradaties van slechthorendheid en doofheid. Volgens het audiogram zou ik nu eigenlijk mezelf als doof moeten beschouwen, maar door mijn hoortoestellen blijf ik mezelf als slechthorende zien en beschouwen. Want met de hoortoestellen die ik nu heb, hoor ik zelfs meer dan met de oude hoortoestellen. Dus het is een verrijking.

Dus beste mensen, schaam je je er niet voor, want juist door de hoortoestellen wordt het luisteren misschien minder vermoeiend voor je. Hoor weer misschien geluiden die je lang niet hebt kunnen horen. Wees blij en dankbaar dat die hulpmiddelen er zijn en draag het met plezier en trots.

Ik ben blij dat ik hoortoestellen heb en ja, ik hoor er niet alles mee. Ik gebruik ook liplezen steeds meer, want ik kan niet altijd op mijn gehoor vertrouwen maar zoals ik al zei, volgens het audiogram ben ik eigenlijk doof. Dus mijn gehoor gaat langzaam achteruit, maar zolang er hoortoestellen zijn, zal ik die dragen want ik weet wat het is om te horen. Met deze hoortoestellen hoor ik zelfs meer varianten in vogelgefluit, wow! Toen ik mijn eerste digitale hoortoestellen had rond mijn 16de, hoorde ik voor het eerst een bij zoemen. Wel moet ik bekennen dat ik dat niet meer kan horen, alleen als de omgeving totaal stil is, dan zou ik het misschien wel weer horen. Dus nogmaals, schaam je je er niet voor dat je hoortoestellen draagt, wees er blij en dankbaar voor.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.