Niet alleen Nederland heeft er de mond van vol.
Iedereen heeft er weleens iets erover gehoord of gelezen en heeft de mening dan al klaar. Maar al te vaak helaas nogal ongenuanceerd.

Ik denk aan de strandscène in Nice.
Volgens de foto wordt een moslima door een viertal (!) politieagenten gedwongen haar kleding uit te trekken. Een volstrekt misplaatste en achterlijke publiekelijke vernedering. Ze had ook gewoon kunnen vertrekken. In scène gezet of waar gebeurd? Ik heb nog altijd mijn twijfels. Een statement van het door terreur geplaagde Frankrijk of toch een simpel sensatiebericht? Wie maakte die foto? Een professional met ongetwijfeld een telelens of een toevallige passant? De naam van de fotograaf is niet bekend gemaakt; ook dat zet mij aan het denken.

Ik lees een prachtig opiniestuk uit The Guardian.
Daarin het verhaal van de Australische Aheda Zanetti. Zij is Libanese van afkomst en zelf praktiserend moslima. Jawel, zij draagt in haar leven gewoon een boerka. Zij heeft de boerkini ontworpen.
Zij schrijft: “De boerkini staat juist voor integratie, acceptatie en het niet veroordeeld worden. Iedereen kan hem dragen: christenen, joden, hindoes. Het is badkleding, niet alleen voor moslimvrouwen maar ook voor al dan niet bescheiden en gelovige mensen met huidkanker of moeders die geen bikini willen dragen. Het is zeker geen symbool van de islam.“
Behalve die ongevraagde giga reclame is de ontwerpster niet echt blij over de ophef in Frankrijk over de boerkini. Volgens haar maken ook de Fransen dat simpele kledingstuk tot een onderwerp van discussie en zelfs van haat terwijl het daar helemaal niet om gaat.

Een lawine aan vooroordelen golft over het land.
Vooral ongefundeerd en ongenuanceerd maar dat is eigen aan vooroordelen. Zie je wel: alweer die islam. Het is gewoon vrouwenonderdrukking; dat staat toch allemaal in de Koran?! Vrouwen zijn van nature onzedelijk en onrein. Daarom moeten zij hun lichaam volledig bedekken. Wat moeten al die moslims hier? En dan gaan ze hier ook nog naar het strand om de zaak bewust te laten escaleren. Aanstootgevend en opzettelijk provocerend; een duidelijke uiting van extremisme. De oplossing is simpel: al die moslims het land uit.

Ik gruwel van al die onzin.
Natuurlijk. Je gaat ook niet in bikini naar de kerk of de moskee. Meneer pastoor en de imam zullen je ongetwijfeld het gebedshuis uitgooien. Logisch maar hier gebeurt precies het omgekeerde. Vrouwen kleden zich vanuit geloofsovertuiging extra zedig en worden van het strand verwijderd. Die discussies hebben we trouwens ook al gehad bij zwembaden. Van mij hoef je alleen maar een dikke middelvinger te verwachten.
Westerse vrouwen laten toch wel maar even zien hoe het op het strand moet.
Potentieel aanstootgevende lichaamsopeningen worden meer dan zedig bedekt. Een alles verhullende reetveter van achteren en nog een paar minimale restlapjes stof uit de naaidoos aan de voorkant.

Eerlijk gezegd zie ik graag de dag tegemoet waarop hele kloosterorden nonnen zich in habijt op stranden gaan vertonen. Hoeven geen echte nonnen te zijn; gewoon even in scène zetten.
Na die eerste vrouwelijke schermutselingen met het gezag zijn mannen, monniken in hun traditionele pijen aan de beurt. Daarna is het wachten op een karavaan van meer dan welgestelde Arabieren die jaarlijks vele tientallen miljoenen achterlaten in allerlei westerse badplaatsen. Ook in Nice. Zij gaan in gebruikelijke kledingdracht heerlijk genieten van de zon op westerse stranden…..
Jawel, zij worden desnoods hardhandig verwijderd van de stranden. Dacht het niet.

Ik kijk naar die eenzame moslima in haar boerkini die even wil afkoelen en zwemmen.
Even lekker het water in terwijl het halve strand vol ligt met mensen die voor een deel alleen maar zwetend bruin liggen te worden. Daar heeft zij totaal geen behoefte aan. Even afkoelen. Ook daarvoor is een strand bedoeld.
Niet alleen haar gezicht maar ook haar handen en zelfs voeten zijn zichtbaar. Heftig.

Accepteert zij die westerse onzin en al die vooroordelen?
Ze is niet anders gewend.
Ik begrijp het niet.


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.