Soms kijk ik terug op mijn leven.
Waarom heb ik eigenlijk geleefd zoals ik heb gedaan. De vraag stellen is even zinloos als het antwoord. Achteraf gezien kan ik er geen touw aan vastknopen maar is het ook logisch dat het is gegaan zoals het is gegaan. Zo is het leven. En dat leven bestaat voor mij uit drie helften: jeugd, volwassenheid, wijsheid.

Aan mijn jeugd heb ik slechts goede herinneringen.
De vierde in een gezin van vijf. Wil ik op ontdekkingstocht in het leven dan is de weg er naar toe vaak al geplaveid door mijn oudere broer en zussen. Ik ben net uit het ei en ik krijg al een eigen sleutel van het huis. Misbruik zal ik er nooit van maken. Gebruik is een ander verhaal.
In die tijd doe ik biljarten en aansluitend wordt er vaak een kaartje gelegd. Soms draait dat kaartje uit op een heel kaartspel en dan wil het nog weleens laat worden. Ik kom dus laat thuis. Nooit heb ik daar commentaar op gehad. Hooguit een enkele opmerking, nooit een verwijt. Mijn ouders zijn eraan gewend en vertrouwen mij. In alle opzichten een meer dan luxe positie. Neem je eigen verantwoordelijkheid. Dat is de onuitgesproken boodschap van mijn ouders.
Dat mantra zit in mijn genen.

En dan ben ik volwassen. Denk ik.
Een handvol diploma’s, een prachtige baan en getrouwd. Eigenlijk is dat alles als ik het over de tweede fase van mijn leven heb. Schijn bedriegt. Er komen kinderen. Die gooien m’n hele leven overhoop. Op zondag een wekelijks rondje langs de opa’s en oma’s. Telkens weer hou ik mijn gezicht vanwege de kinderen in de plooi maar ik baal als een stekker. Vele malen liever had ik dit en had ik dat. Harteloos, ik weet het. Als alle opa’s en oma’s van de kinderen dood zijn, ziet het leven er weer anders uit. Onze kinderen zijn inmiddels zelf volwassen.
Nou ik nog.

Ik ben beland in de derde helft.
Wijsheid klinkt nogal arrogant. Het enige dat ik met wijsheid wil zeggen is dat je alles al wel ’n keer gezien hebt. Je kijkt nergens meer van op. Alles is vandaag de dag mogelijk. Heerlijk relativeren staat bij mij hoog in het vaandel. Jawel, alles. Ik heb het wel gezien. Volgens mij is dat wijsheid. Alleen benieuwd naar wat het leven verder nog brengen zal.

Bijna vergeten.
Er is nog een vierde helft.
Genieten van het leven.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundels Vis op vrijdag en Ik hengel maar wat!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

1 reactie op De derde helft

  1. Mooi Rob! Laat het maar allemaal gebeuren en geniet ervan.
    Niks hoeft meer, bijna alles mag. Hoe heerlijk kan het leven zijn en als de zon dan ook nog schijnt? Laat je verwarmen in meerdere opzichten.

    Fijn zonnig weekend en geniet ervan.

    Lieve groetjes,

    Mieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.