Het heeft Hare Majesteit vandaag behaagd.
Jawel, om mij een lintje te doen overhandigen! Daar kun je toch mee thuiskomen, nietwaar? Het is van karton, dat weer wel. Goedkoper had het Koninklijk Huis ze niet. En bovendien vooruitlopend op carnaval. Maar ja, het gaat vooral om de zeer gewaardeerde koninklijke geste.
Na mijn dood moet het trouwens, zoals gebruikelijk, weer worden ingeleverd. Het is vandaag de elfde van de elfde.
Als rasechte Limbo wijd ik deze column dus aan vastelaovend. Voor alle onwetenden op deze aard-kloot: het symbolische startsein van het nieuwe carnavalseizoen. Dat startsein vindt uiteraard niet zomaar plaats op de elfde van de elfde, maar ook nog om 11.11 uur.
Als je dit leest, is het nieuwe carnavalseizoen dus al geopend.
Ik zag dezer dagen een reclameposter van de Limburgse bierbrouwerij Brand: “Vastelaovend viere v’r same”. En dat is precies waar het bij carnaval om draait. Dat vier je samen, voor de lol, de gezelligheid. Degenen die dat verpesten zijn vaak de puisten in een gezond lichaam die hun eigen grenzen niet kennen en in het nieuws komen. Jammer maar helaas.
Elf, het getal van de zogenaamde dwazen en gekken, de narren.
En dan natuurlijk de elfde van de elfde. Voor een beetje carnavalvierder hoef ik verder niks meer toe te lichten. Lokale tot en met provinciale politici worden meegezogen in de proloog van deze vrolijke gekte, of ze willen of niet. Doen ze daar niet aan mee, worden ze in de regionale media meedogenloos afgefakkeld en neergezet als kille kikker. In het ergste geval als “Hollander”. En als politicus in het zuiden des lands kun je dat laatste natuurlijk net even niet hebben. Dus of je wilt of niet: toch maar weer even een dagje populair doen. Ook al zit carnaval vieren niet in je genen of in je bloed: the show must go on. Smile en “alaaf”.
In de symboliek van carnaval speelt “elf” een belangrijke rol.
De prins en prinses worden vergezeld door een Raad van Elf. Die dragen allemaal een hoofddeksel dat doet denken aan een nar uit oude tijden. Mogelijk is ook het woord “alaaf” een verbastering van “elf”? Dat laatste zal uiteraard geen enkele carnavalvierder interesseren. Mij ook niet. Het gaat alleen maar om het feest.
Carnaval, van oorsprong een heidens feest, bestaat al heel lang. De datum elfde van de elfde is van recenter datum en naar men zegt geboren -waar anders- in Maastricht. Oorspronkelijk op het Onze Lieve Vrouwenplein. Vanwege de overweldigende belangstelling, veilgheid en ruimte verhuisde het evenement in latere jaren naar het Vrijthof. Als ik nou ook nog moet uitleggen wat en waar het Vrijthof is, heb je toch heus een deuk in je hersenpan. Hoe dan ook, inmiddels komen er ieder jaar zo’n 25.000 bezoekers op af!
Een standaard vooroordeel is dat carnaval alleen maar wordt gevierd in combinatie met sloten of rivieren alcohol. Natuurlijk zal menigeen behoorljk wat glaasjes alcohol drinken; ook wel wat te veel. Dat is ook geen probleem, zolang het maar gezellig blijft. Niemand tot last.
Voor de duidelijkheid: de elfde van de elfde is alleen nog maar de officiële opening van het carnavalseizoen. Het echte carnaval begint pas half februari 2013. Dan barst het echt los, drie dagen lang.
Majesteit,
U begrijpt mijn jeugdig enthousiasme. Mijn gedachten dwaalden even af naar carnaval. Maar deze column had ik eigenlijk volledig willen wijden aan het lintje dat ik vandaag namens U mocht ontvangen. Ik ben hier zeer verguld mee.
Maar toch, ik kan het niet laten. Bij het begin van het nieuwe carnavalseizoen hoort natuurlijk wel een polonaise.
Springt U voor deze ene keer eens met ons mee?
Alaaf! Alaaf! Alaaf!