Ik lees weleens een krant en dan schrik ik regelmatig.
Het lijkt wel of de media vandaag de dag alleen maar er op uit zijn om mensen die al zwoegend en zwetend op eerlijke wijze hun geld verdienen aan de schandpaal te nagelen. Het spijt me dat ik het zeggen moet maar de alom bekende Kruisiging is er niks bij.
Kom op zeg. Waar moet het met deze maatschappij naar toe?

Dit gaat helemaal nergens over.
Zelfs in de publieke sectoren mag je niet eens meer fatsoenlijk worden betaald voor je tomeloze inzet. Je doet alles vanuit nobele idealen: een nieuwe, prachtige samenleving.
Dat is ook altijd mijn ambitie geweest. Doe ik al jaren maar het wordt totaal niet gewaardeerd. Als ze nou ook nog gaan beknibbelen op mijn inkomen dan worden toch echt geleidelijk aan alle poten onder mijn idealisme vandaan gezaagd.

Ik weet er alles van. Ik heb het er de laatste tijd wel moeilijk mee. Mijn inkomen zal na allerlei juridische touwtrekkerij geleidelijk aan worden afgebouwd tot maximaal het inkomen van een minister. In tien jaar tijd. Dat noemen ze tegenwoordig geleidelijk aan; ronduit schandalig.
Iedere vergelijking met welke minister dan ook gaat volstrekt mank. Kom op zeg; waar zijn we mee bezig. Ik vind het puur verloedering van normen en waarden. Voor iedereen die zich Balkenende nog herinnert: hij zal zich regelmatig omdraaien in zijn politieke graf als hij ziet hoe ik ploeter om het beleg op mijn boterham te verdienen. Ministers en soortgenoten hebben daar hun mensen voor.

Het zit mij dwars. Zojuist een gesprek gehad met mijn virtuele baas. Ik heb ‘m nog nooit gezien maar hij is kennelijk voorzitter van de Raad van Commissarissen van één van de bedrijven waar ik al jaren voor werk. Ik stel mij via de telefoon kort voor en vertel dat ik even met hem wil overleggen over mijn jaarlijkse inkomen.
Jawel, ik ken u wel….. Ik geef u door aan mijn secretaresse. Hallo meneer, voor welk bedrijf werkt u? Ik schakel u even door. Piep piep piep.

Even later belt ze terug.
Ik ben uw naam kwijt. Uw inkomen is een issue dat de hele firma b.v. regardeert. Details van uw verzoek om verhoging van uw inkomen zijn nog niet bekend maar deze delicate kwestie staat geagendeerd voor de vergadering van de Raad van Commissarissen van a.s. vrijdagochtend negen uur.
Wilt u ervoor zorgen dat uw verzoek op donderdagavond door ons is ontvangen? Dit is nodig in verband met een gedegen voorbereiding. Een teleconferentie want uw verzoek is onvermijdelijk ook direct van invloed op het inkomen van alle leden van de Raad van Commissarissen en wordt door de voorzitter als urgent gekwalificeerd. Namens de voorzitter dank voor uw zeer geapprecieerde participatie in het doen slagen van deze onderneming.

Op de golfbaan drink ik na afloop nog een glaasje Pauillac, Chateau Mouton Rothschild 1945.
Ik raak in gesprek. De man vertelt als oud-minister een in-en-intriest verhaal. Hij heeft altijd al gegrossierd in bijbanen. Er ontstaat een hetze tegen hem en hij moet daardoor zelfs zijn politieke ambities opgeven. Hij kan niet eens meer burgemeester worden in een grote stad. Alleen maar omdat hij het bij één bedrijf gepresteerd heeft om dat na twee jaar naar de Filistijnen te helpen. Ja, twintigduizend mensen op straat maar zeg nou eerlijk: wat is dat op een totale bevolking van zeventien miljoen? Een fractie van één procent; waar gaat dit over? Kom op, je kunt wel op alle slakken zout gaan leggen. Ik ben toch bestuurder! Het gaat om de grote lijnen.

Puur wanbeleid en gebrek aan toezicht vindt de rechter. Ja oké, dat wel maar waar gewerkt wordt worden foutjes gemaakt. Toch? Iedere bijbaan kost hem maar liefst minstens vier volle dagen per jaar. Mensen vergeten dat wel eens. Alles privétijd en dan stank voor dank. Sorry, mijn chauffeur wacht.

Op de golfclub hoor ik later dat hij mijn virtuele baas is.
Arme stakker, die Loek. Ik begrijp hem wel. Zielig.
Ik heb diep, diep medelijden met hem.

Ik stap op mijn fiets en ga naar huis.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.