“Nederland zal pijn moeten lijden”
Dat was de kop in de Volkskrant van 6 maart 2012. Mijn vingers jeuken om daar op te reageren. Vandaag heb ik daar de tijd voor.

Het is nog altijd stil buiten het Catshuis. Hoe bestáát het: geen enkel lek!
Daarbinnen zullen ongetwijfeld de nodige rechtse robbertjes worden gevochten, afgewisseld met wat heftig gepiepel vanuit het politieke centrum om toch vooral ook maar de christen-democratische principes in het beleid voor de komende jaren stevig in de maatschappij te verankeren. Of zoiets. Nu is dat toevallig centrum-rechtse prietpraat, over een paar maanden wellicht weer centrum-links. Dat is heer Verhagen wel toevertrouwd. Zoals de wind waait en het bekende rokje. Meestal niet meer dan holle frasen, gebakken lucht. Maar toch, hou je aan de takken vast want heer Van Haersma Buma gaat dat allemaal nog eens stevig en in ferme bewoordingen uitleggen aan onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Dat komt dus helemaal in orde.
Heb jij dat nu ook? Iedere keer weer moet ik googelen hoe die man heet. Ik betwijfel inmiddels of dat aan mij ligt.

De CDA-politici gaan ook dit jaar weer alle registers opentrekken om hun verbale diarree over het land te verstrooien. Normen en waarden, sociale principes, barmhartigheid, naastenliefde. Natuurlijk, dat lijkt allemaal heel wat in verkiezingstijd, vooral ook omdat al die loze kreten niks kosten. Maar de generatie die daar nog vanuit traditionele, dogmatische geloofsovertuiging blindelings op vertrouwt, is inmiddels bijna uitgestorven. Het gaat dus de goede kant op. Bovendien zijn het niet de politici die er vervolgens iets van maken, maar de mensen zelf. Uit alle lagen van de bevolking, van elke bloedgroep en van iedere politieke kleur. En zo zou het ook moeten zijn, nu en in de toekomst. Mensen die handelen vanuit hun hart, als mens; niet vanwege een tijdelijk baantje in de politiek. Dat warme gevoel heet inderdaad naastenliefde maar daar heb je geen politicus voor nodig.
We weten het inmiddels allemaal: Nederland moet stevig gaan bezuinigen. Met dit kabinet gaat het land naar de klote; of is het toch kloten? Ik weet wel wat dat zijn maar niet hoe je het schrijft. Hoe dan ook: we gaan een kant op die de toch al sociaal en financieel zwakkeren, (chronisch) zieken en andere minder bedeelden in de samenleving hard gaat treffen. Het gaat dus echt de verkeerde kant op. Diep respect heb ik voor mantelzorgers. Die moeten we koesteren, op handen dragen. Die mensen verdienen standbeelden, uit graniet gehouwen en met de hand gepolijst. Zij vormen belangrijke pijlers van een echt sociale samenleving. NAASTENLIEFDE met hoofdletters, waar alle politieke partijen van kunnen leren! Niet met de mond, maar doen. Chapeau!

De jarenlange, oeverloze discussies over hypotheekrenteaftrek weiger ik nog altijd tot de mijne te maken. Ik behoorde zelf een aantal jaren tot die fiscale aftrekkers. Puur een luxe “probleem”. Een nog altijd heilig huisje en een schril contrast met voedselbanken. Jawel, in Nederland. Ik kan en wil maar niet begrijpen dat degenen die het in maatschappelijk en financieel opzicht voor de wind gaat, het kennelijk niet tot hun verantwoordelijkheid rekenen om ook hun bijdrage te leveren aan een sociaal Nederland. Is dit wat ook zij “sociaal” noemen? Ik houd het vooralsnog toch maar op individualisme, egoïsme en eigen gewin.
Het aantal werklozen bedroeg in 2011 gemiddeld zo’n 420.000. Nu loopt dat cijfer richting de half miljoen. Dat aantal halen we in 2012 helaas maar al te gemakkelijk. Alleen al in januari 2012 kwamen er 18.000 werklozen bij. Het aantal werkzoekenden is weer een ander verhaal. In de statistieken zie je al die aantallen vaak niet in de juiste context. Statistieken zijn er immers ook om regelmatig te liegen, te bedriegen en te manipuleren. Een in scène gezette fata morgana.

Recente cijfers laten zien dat 1 op de 4 werklozen een depressie ontwikkelt. Schrikbarend. Toevallig ben ook ik één van hen. Tegelijkertijd wordt er bezuinigd op de gezondheidszorg. Van staatssecretaris De Krom krijg ik echt kromme tenen: Wajong, bijstand, sociale werkplaatsen: volgens hem kennelijk allemaal één pot nat. Gooi al die toch al sociaal zwakkeren maar op ’n hoop. Laten we elkaar nou geen mietje noemen; het gaat alleen maar om geldelijk gewin. Dit soort impopulaire maatregelen gaat zeker niet over hervormingen, alleen maar om bezuinigingen. Zeg dat dan. Maar ja, gewoon zeggen waar het op staat mag je van politici natuurlijk niet verwachten. Het is trouwens niet voor niks dat daar een staatssecretaris mee wordt belast en zeker geen minister. Die laatste moet je tenslotte zo veel mogelijk uit de wind houden. Als een staatssecretaris dit soort maatregelen neemt, valt het niet zo op.
Zeker weten, ik zou niet goed zijn voor de politiek.

Volgens mij is het helemaal geen verkeerde gedachte om het ministerie van Sociale Zaken van een nieuwe naam te voorzien: ministerie van Bezuinigingen. Het ministerie van Financiën beheert dan het geld dat we als BV Nederland in kas hebben en zegt “foei” tegen ministers die 10 appeltjes van 75 cent per stuk, 15 oliebollen of 5 x een portie haringen (jawel, op één dag!) declareren. Ook onze bewindslieden vinden inmiddels niet iedere dag meer een appeltje, oliebol of harinkje in hun broodtrommeltje. Bezuinigingen raken immers iedereen. Fijn dat ze dat wel kunnen declareren bij de belastingbetaler. Jazeker, ook onze bewindslieden moeten de broekriem stevig aanhalen, anders kunnen ze echt niet meer rondkomen van hun schamele salaris.
Wie declareert met zo’n salaris in ’s hemelsnaam een paar appels, oliebollen of haringen?
Wie is hier nou gek?

Het nieuwe ministerie van Bezuinigingen gaat dus binnenkort bepalen waar hoeveel wordt bezuinigd. Met dit ultrarechtse kabinet dus vooral ook op sociale uitkeringen en in de gezondheidszorg. En onderwijs natuurlijk niet te vergeten. Lijkt mij niet een baan voor een zuinig kijkend ambtenaar maar voor iemand van de harde lijn, iemand die houdt van “Waar gehakt wordt, vallen spaanders”. Wilders dus. Ik zie het liever niet, maar het is niet anders: dat gaat gebeuren.
Wilders, minister van Bezuinigingen. Ze zullen er allemaal aan moeten geloven: Ontwikkelingssamenwerking, Cultuur, Asiel en Immigratie. Buitenlanders heten niet voor niets buitenlanders. Mauro en soortgelijke gevallen: eruit dus, het liefst allemaal. Nou ja, vul de hele riedel maar in. Complete gezinnen gewoon uit elkaar scheuren, dan gaan de achterblijvers wel vanzelf alsnog mee naar het land van herkomst. Ik schaam mij regelmatig dood dat ik Nederlander ben. Ik zie het al voor mij.
Hopelijk wordt het geen premier Wilders.
Andere ministeries staan trouwens ook nog altijd op mijn lijstje om er een nieuwe naam aan te geven. Ontwikkelingssamenwerking is het meest voor de hand liggend: kan gemakkelijk worden ingekort tot Ontwikkeling. Ontwikkeling van onszelf, wel te verstaan. Op dat gebied valt er immers nog veel te doen, ondanks dat wij als Nederlanders denken dat wij al slim genoeg zijn. De dames en heren politici denken immers nog altijd dat je die derde wereldlanden stil kunt houden met spiegeltjes en kraaltjes. Het zijn wereldlanden, zonder die denigrerende toevoeging “derde”.
Heer Wilders, laat die mensen weten welk beleid u de komende jaren voor ogen heeft. Komen ze vast niet meer hier naar toe. Desondanks praten politici nog altijd over onze welvaart. Nou ja, welvaart; voor steeds groter wordende groepen is het inmiddels armoede. Want naar onze normen bestaat die, mijne heren Kamp, De Krom en de rest van dit kabinet. Jawel, in Nederland. En dit kabinet bouwt eraan mee om die armoede te creëren en in stand te houden.
Hoe is het trouwens met de JSF met die open-einde-financiering?
Nou ja, als we het toch over die JSF hebben. Defensie is eigenlijk het ministerie bij uitstek dat je in mijn ogen meteen kunt afschaffen. Helemaal, want wij hebben geen vijanden: alle mensen in de hele wereld vinden ons wel leuk en gaan al helemaal geen oorlog tegen ons beginnen. Mochten de Belgen ons al willen annexeren, dan hoeven wij ons ter zee en in de lucht niet te bewapenen; die komen gewoon lopend hiernaar toe. Een paar bordjes met “Andere kant op” lijkt mij dan meer dan voldoende.
Ik dwaal af. Cultuur, Milieu, Sport? Het duurt niet lang meer, dan weten we helemaal niet meer dat we daar ooit heuse ministeries voor hadden. Die kunnen met een simpele handtekening worden afgeschaft.
We zien mensen naar de voedselbank gaan. Dat is allang geen beeld meer dat alleen maar in het verre buitenland voorkomt. Het is realiteit, gewoon hier, in ons eigen Nederland. Mensen die onder de armoedegrens leven. Ik schaam mij; ik schaam mij diep. Hoe leg ik in ’s hemelnaam in het buitenland uit dat ik zo’n tolerante en sociaalvoelende Nederlander ben? Zeker ook nog eens met zo’n lachebekje als premier, die weigert afstand te nemen van de PVV-site waarin wordt opgeroepen om (anonieme) klachten in te dienen over mensen uit de zogenaamde MOE-landen. Heer Rutte vindt dat een interne PVV-kwestie, waar hij als premier niet op hoeft te reageren. De reacties uit binnen- en buitenland zijn inmiddels bekend: doen Nederland bepaald geen goed. Nou ja, met hem moeten we het als premier (nog even) doen. Hij lacht vrolijk verder, als een boer die kiespijn heeft.
(Excuses aan alle boeren in Nederland; ik wil jullie hiermee zeker niet beledigen!).
In het artikel van de Volkskrant van 6 maart 2012 memoreert heer Rutte tot slot de vaderlandsliefde van de onderhandelaars: “We houden alle drie zo van dit land, dat we niet bereid zijn in deze fase verkiezingen uit te schrijven.”
Hoe hypocriet kun je zijn? Het gaat de verkeerde kant op.
Iedereen weet wie als winnaar uit het Catshuis zal komen, maar niemand durft het nog te zeggen.
Nou ja, ik wel.
Begint met een W; meer verklap ik niet.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.