new-years-eve-1004535_1280

De eerste week van 2016 zit er al bijna op. Mensen komen erachter dat de goede voornemens, die ze met al hun goede bedoelingen hebben gemaakt, niet zo makkelijk zijn om na te leven. Misschien is het makkelijker om doelen te stellen die haalbaar zijn. En als die doelen er ook nog eens voor zorgen dat de aarde en diens inwoners (mens of dier) er beter van worden, dan levert dat voor jou ook meer plezier op.
Dus schrap van je lijstje ‘afvallen, minder drinken’ en al het andere wat je op je lijstje hebt staan en keer je blik hiervoor naar binnen.

Ga er even goed voor zitten. Pak een goede stoel, steek een geurkaars of wierook aan. Doe wat je moet doen om dit voor jou tot een speciaal moment te maken. Je maakt immers een belofte met jezelf.
Zorg dat je geen schoenen of sloffen aan hebt. Het is te koud om met blote voeten te aarden, maar met je sokken aan kun je natuurlijk ook goed aarden. Als je helemaal klaar bent voor je innerlijke dialoog, is het tijd om tot rust te komen.
Adem diep in via je buik en door je neus (mocht je moeite hebben om je aandacht naar je buik te trekken, leg dan je handen op je buik), hou je adem twee tellen vast en blaas hem via je mond weer naar buiten. Wacht vervolgens weer twee tellen voor je weer diep inademt. Als je merkt dat je ontspannen begint te worden, sluit dan je ogen.

Probeer jezelf – terwijl je door je buik blijft ademen – deze vragen te stellen:
-Wie ben ik nou echt? Wat zijn de normen en waarden die ik naleef?
-Naar wie kijk ik op? En waarom heb ik die persoon op een voetstuk gezet?
-Zijn er mensen die mij als een voorbeeld zien? En in het geval dat ik iets besluit te doen wat goed is voor mens, dier of natuur, zouden diegene mijn voorbeeld dan volgen?
-Kan ik de wereld een betere plek maken? (JA! JA! Iedereen kan dat. Wat dat betreft ben ik het helemaal met de Dalai Lama eens: ‘Al het lijden van de wereld komt voort uit het koesteren van zichzelf; al het geluk uit het koesteren van anderen.’ Iedereen kan de wereld een betere plek maken, door om diens inwoners te geven.)
-Wat zou ik kunnen doen om bij te dragen aan een betere wereld? (Een wereld waarin mensen steeds verder van elkaar af komen te staan. Ken jij je buren? De meeste mensen doen tegenwoordig niet eens de moeite meer om hun buren te leren kennen.)

Misschien hecht je enorm veel waarde aan je digitale leven, en schiet daarbij je eigen leven tekort? Of misschien wil je graag een dag per week vegetarisch eten, maar wordt je door de rest van je familie niet gesteund (dit komt meestal omdat de rest niet wil inzien wat voor verschrikkelijk proces er aan vlees voorafgaat). Mochten ze na een lange smeekbede nog steeds niet een dag vega willen eten, haal dan het internet erbij voor wat afschuwelijk filmpjes. Beelden hebben in dit geval meer impact dan woorden.
Heb je de behoefte om meer te recyclen, vrijwilligerswerk te doen of een andere passie? Zorg dan dat dit jouw jaar wordt! Want jouw veranderingen hebben wel degelijk invloed. We zijn allemaal energie, dus het ligt er net aan wat voor energie je de wereld in stuurt; negatief of positief, destructief of juist opbouwend, egoïstisch of altruïstisch?
In een inwendig gesprek met jezelf zal je ego altijd kiezen voor de makkelijkste weg, maar als je goed zoekt zal je vanzelf de inspiratie vinden die je nodig hebt.
Heb je je moeite om je aandacht erbij te houden, ga dan telkens terug naar je ademhaling en probeer het opnieuw. Misschien lukt het niet in een keer. Mensen raken in deze drukke tijd steeds vaker hun gevoel kwijt, waardoor je soms even diep moet graven.

-Besluit wat voor positieve verandering je wilt maken en waardeer jezelf genoeg om deze na te komen, je doet er iedereen goed mee.
-Bedank je ziel voor dit gesprek en open je ogen. Nu kun je je nieuwe voornemens opschrijven.
-Mocht je echt zeker willen weten dat je niet afhaakt, maak dan een moodboard van je voornemens en hang deze ergens op waar je hem dagelijks kunt zien. Op dit moodboard kun je ter inspiratie ook uitspraken van de Dalai Lama of andere grootheden opschrijven.

En de belangrijkste tip: Denk niet te moeilijk! Zet de verwarming wat vroeger uit of zet minder snel een lamp aan. Je kunt al een verandering maken door wat eten te doneren aan de voedselbank, je zolder op te ruimen en alles naar de kringloop te brengen (of op internet zetten als gratis af te halen, geloof me daar worden mensen pas blij van!), je afval te verminderen, meer recyclen dan ooit tevoren, de hond van je buren uit te laten als ze op vakantie zijn, de dierenambulance bellen als je een gewond of ziek uitziend dier ziet, een oud vrouwtje helpen in de supermarkt die te klein is om van de bovenste plank iets te pakken, ga zo maar door. De lijst is oneindig en geloof me; stuk voor stuk wordt je beloond voor je goedheid! En wel met een glimlach van iemand die op dat moment inziet dat de wereld nog niet zo slecht en egocentrisch is als hij of zij dacht. Het is zeker de moeite waard!

Meer Back to Basic? Kijk op Mama goes back to Basic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.