Vis op vrijdag frontDe auteur staat regelmatig even stil bij de doodgewone dingen in het leven. Het is die ene glimlach, dat enkele bloempje dat bloeit; je hoeft het alleen maar te zien. ‘Wat je ziet, schrijf je gewoon op,’ zegt de auteur. Als hij schrijft, voelt hij zich als een vis in het water.
De columns zijn regelmatig getekend door de levenservaring van de auteur. Werkloos, depressief, een hersenbloeding. Wat doet dat allemaal met je? Dat raakt niet alleen jezelf maar vooral ook degenen die je lief zijn.
Maar hij schrijft ook over feestelijke aangelegenheden en heel wat andere luchtige onderwerpen. Regelmatig ook een moment van bezinning op dingen die er in het leven echt toe doen. Heel makkelijk leesbare stukjes, voor iedereen herkenbaar.
Het is juist de afwisseling in deze thema’s die de kracht vormt van deze bundel. Meestal serieus en toch altijd weer met een vleugje humor. ‘Zonder humor ga ik eerder dood dan mijn planning is,’ zo schrijft de auteur zelf.

Vis op vrijdag is een columnbundel waarin de beste columns van Rob. die hij eerder schreef voor Banger Sisters, zijn gebundeld. En dat zijn er een hele hoop. Rode draad is Rob zijn humor in dit boekje, want zoals de tekst op de achterkant van zijn bundel al aangeeft; zonder humor gaat hij eerder dood dan zijn planning. In zijn columns mijmert Rob over dingen van alle dag die ieder aan zal spreken. Herkenbare onderwerpen waar menig doorgaans misschien niet direct bij stil staat, maar waar je na het lezen van Rob zijn column toch dieper over na gaat denken. De columns van Rob zijn boven alles nuchter.

Die nuchterheid en humor zijn tekenend voor Rob. In zijn leven heeft hij de nodige tegenslagen moeten verwerken. Zo werd hij na jaren werken werkloos en dat bleef niet zonder gevolgen. Ondanks zijn inspanningen werd Rob depressief. Gaandeweg wist Rob uit het dal te klimmen, vooral door zijn ervaringen te delen. Want wat doet dat met je, als je na jaren van trouwe dienst zomaar wordt afgeschreven. Gelukkig kon Rob een positieve draai geven aan zijn leven en schreef zijn eerste boek Van werkloos tot depressief. Een boek vol herkenbare punten voor iedereen die ook zijn baan heeft verloren, maar ook voor de directe omgeving. Met het schrijven van dit boek leek Rob een passie te hebben gevonden. Rob begon met het schrijven van columns voor Banger Sisters en leek hierbij helemaal op zijn plek. Korte stukjes waarin hij soms kleine mijmeringen weet uit te vergroten tot een punt van discussie. Maar wat het onderwerp van zijn column ook is, hij tovert vaak een glimlach op je gezicht.

Hoewel Rob ook werd geplaagd door een hersenbloeding met diverse ziekenhuis opnames en verblijf voor revalidatie bleef hij optimistisch. Wie schrijft die blijft is dan ook volop van toepassing op Rob. Zijn optimisme lees je terug in zijn columns en staat naast zijn ongekende humor centraal in zijn columns.

Vis op vrijdag is dan ook niet zomaar een columnbundel. Naast de gezellige verhaaltjes van Rob haal je ook een boel levenslust en optimisme uit dit boekje. Een heel mooi voorbeeld hoe je ondanks verschillende tegenslagen toch positief in het leven kan staan en nog steeds van de soms kleine dingen in het leven kan genieten. Een prachtig voorbeeld en absoluut de moeite waard om te lezen.
Verder ook een ideaal cadeautje, voor de jarige, maar misschien wel vooral voor diegenen die in de lappenmand zitten om wat voor reden dan ook. Rob laat met zijn columnbundel Vis op vrijdag zien dat het leven leuk is, ondanks tegenslag. Eigenlijk zou iedereen een exemplaar van Vis op vrijdag in zijn boekenkast moeten hebben zodat je af en toe even een stukje positiviteit van Rob kunt lezen.

Uitgeverij: aquaZZ
ISBN: 9789491897320
157 pagina’s
Prijs: € 14,95

[bol_product_links block_id=”bol_568f70b8c3a8e_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag – Rob van Spanje” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.