Anders houdt niet van harde geluiden. Hij houdt ook niet van fel licht en sterke geuren, van rommel of heel veel mensen. Daar wordt hij boos van. Of verdrietig. Hij houdt wel van lijstjes. En van dino’s. Daar weet hij heel veel van. Anders is een beetje anders dan de anderen. En dat is maar goed ook. Want hoe saai zou het zijn als iedereen hetzelfde was?

Anders is een ontroerend en herkenbaar prentenboek over anders zijn – maar er toch gewoon bij horen!

Anders heeft behoefte aan structuur en regelmaat. Elke dag volgt hij een strak schema en daar kan hij onmogelijk van afwijken. Deze voorspelbaarheid heeft hij nodig, want als er iets afwijkt wordt hij boos of verdrietig en overweldigd door alle prikkels. Dan heeft hij even stilte en rust nodig.
Gelukkig heeft hij een beste vriend, de ASS hulphond Skye. Dankzij hem krijgt hij veel meer vrijheid en kan hij ook een beetje genieten van het leven. En wanneer het hem – bijvoorbeeld in de supermarkt – allemaal teveel wordt, dan begeleidt Skye hem naar de uitgang. Nou lijkt zijn leven heel ingewikkeld, maar voor hem is het allemaal heel gewoon.

Wat je als lezer gelijk aanspreekt zijn de eerste twee pagina’s. Hierop staan mensen met allerlei verschillende zichtbare en onzichtbare aandoeningen beschreven, wat bij de lezer gelijk al empathie weet op te roepen. Er is tevens ruimte voor het kind om zichzelf ertussen te tekenen en te schrijven wat hij heeft.
Het mooie van Anders is anders is dat Anders overduidelijk autisme heeft, maar dat dat alleen op de eerste twee pagina’s vermeld staat. Je hoort er verder niets meer over, er wordt niet gelabeld, wat mensen normaal snel doen.

Wat mij vooral raakte en wat ik erg herkenbaar vond waren het stukje waarbij het Anders niet uitmaakt dat hij geen vrienden heeft en het strakke dagschema. De pagina die na de overprikkeling komt is wit, gevolgd door een witte pagina met een ontspannen Anders in een hoekje. Deze illustratie, hoe simpel hij ook is, raakte me diep door de herkenning die ik eruit haalde.

Anders is qua emoties (en dit boek draait rond emoties) perfect geïllustreerd. Kinderen zien direct of hij verdrietig, boos, bij of bang is. Het legoblokje en zijn geluidswerende koptelefoon vind ik zeker een waardevolle en herkenbare toevoeging.
Tevens kan het boekje helpen om ouders en kinderen aan het denken te zetten over de aanschaf van een ASS hond, gezien dit heel veel verschil kan maken in het leven van een kind met autisme.

Nu steeds meer kinderen (en volwassenen) de diagnose ASS krijgen, is het heel mooi om te zien wat voor positieve draai Loman eraan weet te geven. Hij geeft de dagen en de structuur zo realistisch weer dat het herkenning geeft bij kinderen met autisme en medeleven opwekt bij kinderen die het niet hebben, zonder mensen te labelen. Door dit zeldzame kijkje in het leven van een kind met autisme is Anders is anders erg geschikt om voor de klas voor te lezen. Niet alleen in het geval er een kindje met autisme in de klas zit, maar ook omdat ieder kind zichzelf wel ergens ‘anders’ in vind. Dit boekje geeft kinderen een andere kijk op het leven; waarom normaal zijn… en dus saai?

Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000366675
Pagina’s: 30
Prijs: €13,99

[bol_product_links block_id=”bol_5c8bfee0e1781_selected-products” products=”9200000101886948″ name=”Ander is anders – en dat is heel gewoon! – Sam Loman” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.