SIRE campagne #doeslief is een aantal weken geleden begonnen. Ik ben er verbaasd over dat dat nodig is! Ik bedoel, het is toch normaal om anderen met respect te bejegenen? Maar blijkbaar niet dus!

Het is triest dat het nodig is, dat mensen niet meer met elkaar op een normale manier kunnen omgaan. Is dat misschien omdat mensen geleerd hebben om zich agressief te uiten op sociaal media en daardoor nu ook denken dat ze het overal kunnen doen!

Gisteren las ik dat mensen massaal op A16 de rode kruizen hebben genegeerd, waarom denk ik dan? Iedereen wil graag doorrijden maar ben je zo gefocust en asociaal dat je bereid bent om een ander in gevaar te brengen! Hoeveel wegwerkers zijn er daardoor in gevaar gekomen door stom gedrag van egoïstische mensen? Teveel de afgelopen jaren.

Net zoals dat de hulpverleners worden aangevallen, echt ik kan er niet met mijn hoofd bij! Waarom? Ze doen hun werk en op een dag heb jij die hulp nodig. Misschien is het wel een ambulancebroeder die jij eerder hebt aangevallen, misschien is het wel een agent die je eerder hebt bespuugd, misschien is het wel een brandweerman die jij eerder hebt belemmerd om zijn/haar werk te doen. Staan jullie daar wel bij stil?! Moeten de hulpverleners dan zeggen, jou ga ik niet helpen omdat jij mij hebt belemmerd in mijn werk. Nee, zij doen ongeacht alles hun werk, respecteer deze mensen!!

Is het nu zo normaal geworden dat wij anderen op die manier moeten bejegenen? Echt, ik kan er gewoon niet over uit hoe onbeschoft mensen kunnen zijn. Natuurlijk heb ik soms ook haast, natuurlijk ben ik soms ook boos, maar dan nog is de vraag, heb ik dan het recht om anderen uitschelden, in elkaar te slaan, in gevaar te brengen? Nee!

Soms ben ik zo verbaasd dat mensen verbaasd reageren op vriendelijkheid, dan denk ik, wat is jou overkomen?

Een voorbeeld: een van de buurmannen van mijn ouders was een onderwijzer en werd op school in elkaar geslagen. Daarna werd hij afgekeurd en kon zijn werk niet meer doen, kreeg last van oorsuizen en heeft een tijd met een rollator moeten lopen en begon tenslotte teveel te drinken. Dat is wat mensen niet zien, dat is wat die mensen de anderen aan doen! Gelukkig is alle ellende na jaren weer uit zijn lijf.

Ik ben opgegroeid met het feit dat je respect hebt voor een ander ongeacht wat z’n achtergrond is. Natuurlijk ben ik bevooroordeeld, dat zijn wij allemaal, maar dan nog geeft het geen recht om anderen onbeschoft te behandelen. Ik ben opgevoed dat je open moet staan voor andere perspectieven, geloven, levenswijzen en daar hoef ik niet per se mee eens te zijn, zolang je maar met elkaar respectvol over kan praten, discussiëren en de ander in z’n waarde laat.

En als ouders zijn jullie verantwoordelijk voor hoe jullie je kinderen opvoeden, zien de kinderen dat jullie anderen agressief behandelen, tja… wees dan niet verbaasd wanneer jullie kinderen zich dan ook zo gaan gedragen. Wees er bewust van wat je doet! Leg die verantwoording niet ergens anders neer. Het zijn jullie kinderen en geen enkel kind is perfect, dus ga er dan ook niet automatisch vanuit dat je kind het nooit zal doen.

Zo, dat moest ik even kwijt!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.