Hoewel Scott Carey er hetzelfde uit blijft zien, is hij gestaag gewicht aan het verliezen. En er gebeuren nog wel meer vreemde dingen. Hij weegt evenveel met kleren als zonder, hoe zwaar ze ook zijn. Maar Scott voelt er niks voor om onderzocht en bevoeld te worden. Hij wil het simpelweg aan iemand kunnen vertellen, en hij vertrouwt dokter Bob Ellis.

In het plaatsje Castle Rock, waar meer van Kings iconische verhalen zich afspelen, raakt Scott verwikkeld in een onschuldige – maar escalerende – ruzie met zijn lesbische buren, wier hond regelmatig zijn behoefte doet op Scotts gazon. De vrouwen hebben een restaurant geopend, maar de inwoners willen niets weten van een lesbisch koppel en faillissement dreigt. Als Scott inziet met wat voor vooroordelen zij te maken hebben, die van hem meegerekend, besluit hij te helpen.
Onverwachte bondgenootschappen, de jaarlijkse hardloopwedstrijd en Scotts mysterieuze aandoening brengen het beste naar boven in mensen die voorheen het slechtst in zichzelf en anderen naar boven haalden.

Scott weet dat er iets goed mis is, maar tegelijkertijd heeft hij er vrede mee, juist omdat hij zich zo goed voelt. Zijn lichaam is een zwaar lichaam van een man van 110 kilo, ook al valt hij elke dag een halve tot een hele kilo af. En dat is het niet alleen; alles wat Scott aanraakt is even gewichtloos, omdat zijn gewicht – wat hij ook vastpakt of draagt – altijd precies hetzelfde blijft.
Zijn vriend dokter Bob maakt zich ernstige zorgen en wil dat hij zich laat onderzoeken, maar Scott – die langzaam naar Nuldag toeleeft – voelt zich vredig en kalm over het hele gebeuren. Hoe kan het ook anders als je spieren het geheugen hebben van iemand van 110 kilo en je zo licht als een veertje jezelf kunt voortbewegen?
Terwijl hij strijd voor gelijkheid voor zijn lesbische buurvrouwen, ontstaat er een hechte vriendschap tussen hun drieën, dokter Bob en zijn vrouw Myra. Het vijftal leert veel van elkaar en groeit zelfs als persoon door de vriendschap en het is dan ook moeilijk voor hen om te accepteren dat Scotts leven tot een einde komt.
Naarmate de tijd verloopt loopt Scott door zijn gewichtsloosheid tegen steeds meer uitdagingen aan en hij heeft hun hulp op het einde hard nodig.

In één woord: WOW! Van personages tot Scotts’ diepgang en het toeleven naar de ontknoping; wat een prachtig pareltje is Verlichting. King stelt niet teleur en steelt wederom de harten van zijn lezers! Een must read voor iedereen.
Als lezer voel je eigenlijk gelijk een band met Scott, die positief omgaat met zijn aandoening ook al heeft hij geen idee wat er gaat gebeuren als zijn gewicht opraakt.
Het hele verhaal werkt naar dit hoogtepunt toe, want ook al hoop je als lezer dat er iets gebeurd waardoor het stopt, tegelijkertijd wil je weten wat er met Scott staat te gebeuren. Het slot was nogal onverwacht, maar magisch en ontroerend. Echt een heerlijk verhaal dat zo geschreven is dat hij luchtig gelezen word (toepasselijk bij een verhaal over een man die steeds lichter word).

De moeite die Scott voor zijn buurvrouwen doet is aandoenlijk en werpt uiteindelijk zijn vruchten af (ook al heb je als lezer al snel de twee vrouwen in je hart gesloten). Niet alleen bij de buren weet hij iets te veranderen, maar zijn optimisme lijkt aanstekelijk en veel meer mensen te bereiken dan hij ooit had kunnen hopen.

Verlichting deed me (niet alleen omdat het verhaal zich ook in Castle Rock afspeelt) op een bepaalde manier denken aan Gwendy’s Knoppenkist. Dit komt grotendeels door het niveau van mysterie en magie, maar ook door de luchtige en bijna vrolijke manier van vertellen van King.
Ik ben groot fan van zijn thrillers en horrors, maar de romans zetten je aan het denken en zijn stuk voor stuk pareltjes. Telkens blijf ik me maar afvragen hoe de ‘Meester der boeken’ het voor elkaar krijgt om zoveel boeken te schrijven en toch telkens weer zo uniek te blijven; de man heeft een gave.

Over de auteur:
Meesterverteller Stephen King heeft meer dan vijftig romans op zijn naam staan en tientallen korte verhalen. Hij schreef spanning, horror, fantasy, bovennatuurlijk, en in welk genre hij zich ook waagt, steeds weet hij wereldwijd miljoenen lezers aan zijn boeken gekluisterd te houden.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 978 904 435 496 6
Pagina’s: 128
Prijs: €16,99

[bol_product_links block_id=”bol_5c93d447bc03d_selected-products” products=”9200000104821927″ name=”Verlichting – Stephen King” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.