Begeesterd__Anaïd_Haen

In het Perzië van 300 voor Christus worstelt de ifriet Alibi met zijn gevangenschap en verleden. Om uit de fles te komen heeft hij de stem nodig van de beenloze Arman. De jongen werd echter bij zijn geboorte door Alibi zelf met stomheid geslagen …

In haar debuutroman, geïllustreerd door Jos Weijmer en muzikaal omlijst door Django Mathijsen, neemt Anaïd Haen de lezer mee naar het hof van de kille heerser Baback. Intriges, jaloezie, liefde en wraak liggen dagelijks op de loer in de vrouwenverblijven. Overal tussendoor kruipt een kleine jongen die niet kan praten, maar wel kan tekenen. Geliefd door zijn moeder en pleegzusje, gehaat door zijn vader omdat die meent dat Arman degene is die hem te gronde zal richten.
Ninna is de hoofdvrouw van een ronduit barbaarse man genaamd Baback.
Niet al te lang nadat Ninna zijn zoon heeft gebaart doet hij een paar verwensingen in zijn zoons richting en door deze ondoordachte uitspraken heeft hij onwetend al twee wensen gedaan die de ifriet Alibi maar al te graag inwilligt, hierdoor heeft Baback nog maar één wens te gaan tot Alibi vrij is.
Baback is hierover zo verbolgen dat hij zweert nooit meer een wens meer uit te spreken en zodoende zit Alibi weer vast in zijn fles.
Alibi heeft het kind dat Arman heet, doofstom gemaakt door een van de wensen van Baback, maar of dat nou zo’n slimme zet is geweest?
Ninna hangt uit boosheid de fles waar Alibi in zit om de nek van Arman waardoor Alibi zijn kleine wereldje in de fles een stuk groter wordt doordat de kleine overal kan rondkruipen, al is het nou niet bepaald plezierig te noemen om om een baby zijn nek te bungelen en maar te hopen dat de fles waarin je zit niet breekt, want als dat wel gebeurd verga je tot stof .
De bewoners noemen Arman ‘de beenloze’ en zijn bang van hem omdat Baback beweerd dat hij vervloekt is en kan toveren.

Als je het hele verhaal hebt gelezen kom je erachter dat het toch wel een vrij ontroerend verhaal is, omdat Arman zo oneerlijk behandelt wordt. Doordat hij geen benen meer heeft en hij niet kan praten ontloopt en negeert iedereen hem en lijkt het wel of hij niet bestaat. De enige waar Arman onvoorwaardelijk op kan vertrouwen is zijn moeder Ninna, en als dat is waar je wereldje uit bestaat als klein opgroeiend ventje is dat wel heel schrijnend.
Wel vind ik het erg mooi geschreven hoeveel kracht het mannetje in zich heeft en meer weet en kan dan ze vermoeden.

Wel raad ik aan om de cd die bij dit boek hoort erbij te kopen, want zonder de muziek kun je alleen de tekst van de liedjes in het boek lezen en mis je een hele boel sfeer die toch wel echt bij dit boek hoort.

Uitgeverij: Zilverspoor
Pagina’s: 184
ISBN: 9490767212
Prijs: € 14,95

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.