Het boek dat je nu in je handen houdt, is een epische roman, die zich afspeelt in het Zuidwest-Afrika en het Duitse keizerrijk, tussen 1904 en 1919. Wilfred, een Duits officier, krijgt in Zuidwest-Afrika een verhouding met Sa, een Afrikaanse. Na de slag bij Waterberg reizen zij naar Duitsland. Al snel begint Sa naar haar geboorteland te verlangen. Ondertussen dreigt oorlog in Europa. In Wenen brengt Adolf Hitler luierend en dromend zijn dagen door. Nadat zijn moeder overlijdt, raakt hij aan lager wal. Tijdens de eerste dagen van de oorlog ontmoeten Wilfred en Adolf elkaar aan het westelijk front. Het verhaal is opgebouwd door, vanuit historische kaders, de belevenissen van de hoofdpersonen te beschrijven. Gilbert Keyzer debuteerde in 2015 met de roman Albert en de doden. Berlijnse nachten is zijn veertiende roman.

Berlijnse nachten begint met Wilfred Kaiser die een amoureus moment met een generaalsdochter beleefd. Zij beticht hem van aanranding en Wilfred moet voor de krijgsmacht komen. Daar wordt hij voor de keuze gesteld; of hij wordt gedegradeerd van eerste luitenant tot korporaal of een jaar naar Duits Zuidwest Afrika. Wilfred kiest het laatste. In Duits Zuidwest Afrika wordt Sa zijn bediende. De soldaten nemen het niet zo nauw met Sa en Wilfred springt voor haar in de bres. Bij zijn meerdere vraagt hij of Sa zijn persoonlijke bediende kan worden. Sa is hem dankbaar en er ontstaat een band tussen de twee. Na de slag bij Waterberg keert Wilfred terug naar Duitsland en hij besluit Sa met zich mee te nemen, maar Sa denkt met weemoed terug aan het warme Zuidwest Afrika. Ze besluit uiteindelijk om haar vader en verdere familie te bezoeken. Wilfred zou het liefst met haar mee willen, maar kan onmogelijk verlof krijgen. Sa gaat alleen, zal Wilfred haar ooit nog terug zien? In Wenen woont de jonge Adolf Hitler die eigenlijk weinig van betekenis heeft gehad tot op heden. Graag zou hij naar de kunstacademie willen, maar Adolf maakt geen kans. Als dan ook nog zijn moeder komt te overlijden is het drama voor hem compleet en hij raakt aan lagerwal. De Eerste Wereld oorlog dreigt en Adolf besluit het leger in te gaan. Het is daar waar Wilfred en Adolf elkaar zullen ontmoeten. Ondertussen weet madame Marlène, die een huis van plezier runt, bij Wilfred in de gratie te komen. Haar eigen huis van plezier is afgebrand en ze poogt Wilfred zover te krijgen dat ze zijn villa mag gebruiken. Maar of dit goed gaat uitpakken voor Wilfred? Het zorgt er in ieder geval voor dat het verhaal vol spanning zit.

Berlijnse nachten is een bijzonder boek. Het wisselt de verhalen van Wilfred en Adolf af die ieder op zich nogal wat voor hun kiezen krijgen. Hoewel de schrijfstijl van deze inmiddels ervaren auteur -het is zijn veertiende roman- erg prettig is valt me bij dit boek op dat het verhaal wat ingewikkelder is dan eerdere werken die ik mocht lezen. Maar dat ligt er misschien aan dat het als het ware twee verhalen zijn die naast elkaar lopen. Eenmaal begonnen in Berlijnse nachten word je meegesleurd in de wereld van Wilfred. Een moeilijke man die het niet altijd even makkelijk heeft. Ook Adolf zit het niet mee. Veel dingen zijn terug te herleiden naar de geschiedenis maar hier en daar zit er ook wat fictie in verwerkt. Dit samen maakt Berlijnse nachten een boeiend boek wat, mede door het flinke aantal pagina’s, zorgt voor heel wat uren leesplezier.

Uitgeverij:
ISBN: 9789464037005
376 pagina’s
Prijs: € 23.99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.