9789044831443-178-0

Er was eens een vrouw die graag een kindje wilde. Op een dag liep er een goede heks voorbij haar huis, die haar een bloemzaadje gaf. De vrouw plantte het zaadje en verzorgde het goed, en algauw staarden twee kleine oogjes haar van tussen de bloemblaadjes nieuwsgierig aan.
In de knop van de bloem zat een piepklein meisje!
De vrouw noemde haar Duimelijntje. Al snel werd duidelijk dat Duimelijntje niet groot was, maar wel heel dapper.

Nadat de wens van de vrouw is vervuld en ze de moeder is van het piepkleine meisje Duimelijntje, zorgt ze goed voor haar. Samen hebben ze de grootste pret en ze zijn gelukkig.
Het lot heeft echter andere plannen met Duimelijntje als ze wordt gestolen door een dikke pad. De dikke pad eist dat Duimelijntje trouwt met haar lelijke zoon en bij hen blijft wonen. Gelukkig wordt Duimelijntje nog net op tijd gered door een heleboel kleine visjes, die haar weg laten drijven op een lelieblad.
Voordat ze heeft kunnen genieten van haar vrijheid, neemt een meikever haar mee. Duimelijntje wordt echter niet door de andere meikevers geaccepteerd en ze gaat weer op pad. In het bos vind ze een heerlijk plekje waar ze blijft wonen, totdat de winter aanbreekt en Duimelijntje het verschrikkelijk koud krijgt.
Ze mag in het hol van een veldmuis wonen, zodat ze niet dood zal vriezen. Helaas wil ook de veldmuis Duimelijntje uithuwelijken, dit keer aan een mol. Duimelijntje heeft een hekel aan de mol, maar hij wil dat zij met hem trouwt en samen met hem in zijn koude, donkere hol onder de grond blijft wonen. Duimelijntje wil juist in de vrije natuur leven, maar hoe kan ze ontsnappen aan de mol? Gelukkig komt er wederom hulp uit een onverwachte hoek, als een zwaluw haar meeneemt naar de bloemenprins. Het jongetje is even groot als Duimelijntje en ze zijn gelijk dol op elkaar.

Ik ben de trotse bezitter van de sprookjescollectie van An Leysen, maar Dapper Duimelijntje staat vanwege zijn magische kleurrijke en zwart/wit illustraties op nummer 1. De gezichtsuitdrukkingen zijn zo treffend en weten de lezer echt te raken. Je hebt gelijk sympathie voor Duimelijntje, die graag voor anderen zorgt en een goed hart heeft. De allermooiste prent is die waarop je Duimelijntje voorzichtig door de bloemblaadjes ziet gluren, de blik in haar ogen zegt al genoeg.

Het enige wat ik iets minder aan dit sprookje vind, is dat Duimelijntje telkens met iemand moet trouwen. Kinderen snappen niet waarom een meisje zo jong al zou moeten trouwen, en dit zorgt ervoor dat ze zich moeilijker kunnen identificeren met het hoofdpersonage uit het verhaal. Uiteraard hoort dit bij het originele sprookje van Hans Christian Andersen, maar toch had ik gehoopt dat Leysen wat meer van het origineel zou afwijken. Gelukkig is het sprookje minder eng als het origineel, waardoor kinderen vanaf 5 jaar er al van kunnen genieten, zonder nachtmerries te krijgen.

De spanning word langzaam opgebouwd en de nare ervaringen wisselen af met prachtige prenten en stukjes waarin Duimelijntje overduidelijk gelukkig is. Het einde is helemaal prachtig, als ze vleugels krijgt en samen met de bloemenprins op bezoek gaat bij haar moeder. Iedereen is gelukkig en alles komt goed, zoals het hoort bij een sprookje.

Dapper Duimelijntje is een verhaal over een meisje, geboren uit een wens, die een speciale band met de natuur en de dieren om haar heen heeft. De een wil haar hebben vanwege haar schoonheid, terwijl andere dieren haar juist willen helpen. Daarnaast bevat het verhaal een vleugje magie, wat het altijd goed doet in sprookjes.

Dapper Duimelijntje is voor kinderen vanaf 5 jaar die van meeslepende sprookjes houden.

Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044831443
Pagina’s: 48
Prijs: €16,95

[bol_product_links block_id=”bol_5a4e766b5b376_selected-products” products=”9200000079830158″ name=”Dapper Duimelijntje – An Leysen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.