9200000075752614

Zeus heeft zijn zoon Apollo gestraft door hem als tiener genaamd Lester naar de aarde te verbannen. De enige manier waarop Apollo zijn plek op de Olympus terug kan terugverdienen, is door de oude orakels veilig te stellen. Na een reeks gevaarlijke – en een beetje gênante – beproevingen in Kamp Halfbloed moet Apollo nu de relatieve veiligheid van het kamp verlaten om een afschrikwekkende reis door Noord-Amerika te maken. Daar moet hij het gevaarlijkste orakel allertijden vinden: de Grot van Trophonios, die misschien de antwoorden heeft die Apollo zoekt – als hij niet eerst gedood of tot waanzin gedreven wordt tenminste. Het tweede lid van het Triumviraat staat hem echter in de weg, een Romeinse keizer met voorliefde voor bloedgieten en spektakel. Om te overleven heeft Apollo de hulp nodig van de nu sterfelijke tovernares Calypso, de bronzen draak Festus, de zoon van Hephaitos, Leo Valdez en andere onverwachte bondgenoten uit de wereld van de halfgoden.

Apollo oorspronkelijk de god van de zon, muziek en poëzie, was door zijn vader Zeus verbannen naar aarde als sterveling. Volgens hem ten onrechte. Apollo heet nu Lester Papadopoulos en is een zestienjarige tiener. Ze hadden de nodige staten al gepasseerd en deden nu Indiana aan. Festus, een vijftig ton zware metalen draak, die als je hem uitzetten kon krimpen tot een bronzen koffer, had hun er heen gevlogen. Ze zochten Meg en volgens een visioen van Apollo zou ze hier kunnen zijn. Meg McCaffrey was Lester’s halfgodmeesteres, een zieke gevoel van humor van zijn vader Zeus. Ze zijn er nog maar net en belanden al gelijk in een gevecht. Als een stokoude vrouw hem komt redden en dan ook nog zijn echt naam zegt, is Apollo sprakeloos. Ze neemt hun mee naar het Tussenstation. Calypso is ernstig gewond en moet verzorgd worden. Emmie blijkt Hemithea te zijn die samen met Parthenos (tegenwoordig heet ze Jo) het Tussenstation te runnen. Zij waren heel lang geleden door Apollo gered toen ze de afgrond wilde afspringen.
Het Heilige bos van Dodona hadden ze bevrijd, daarna werden ze door het orakel naar deze plek gestuurd om de volgende bron van voorspelling in veiligheid te brengen, de Grot van Trophonios. Apollo is niet zo van het vechten en ten aanval, hij heeft het liever over muziek of poëzie. Maar als er een limerick wordt voorgedragen, heeft hij net als iedereen zijn bedenkingen over de laatste zin. “Waar hem waanzin en dood wacht als noodlot”. De dochter van Jo en Emmie, die al een tijd van huis is, heeft de grot ook bezocht en het had haar tot waanzin gedreven. Dan herinnert Apollo zich de Troon van Herinnering. Maar net als hij dit wil uitleggen, schud het hele Tussenstation. Als Jo en Emmie op uitkijk gaan, wordt Apollo verzocht het dak op te komen. Daar zit niemand minder dan Britomartis, de godin van de netten. Apollo snapt nu zijn vorige droom, het Tussenstation had vroeger een andere naam, Huis van de Netten. Dit huis was van Britomartis.
Britomartis wilde maar een ding haar griffioenen terug en daarom werden Calypso en Apollo op griffioenenqueeste gestuurd. Ze moesten inbreken in de Indianapolis Zoo, die bewaakt werd door mannen van de o zo beruchte keizer, wiens naam je maar beter niet kon noemen. De belofte van Britomartis was, zodra de griffoenen terug waren gebracht, ze Georgina, de dochter van Jo en Emmie terug gingen halen. Agamedes, de geest zonder hoofd, dwaalde rond in het Tussenstation en had een magische 8-bal waar hij mee kon communiceren. De woorden die hij via de bal sprak, waren meer raadsels dan antwoorden. Hij gaf de bal aan Apollo. Wat was zo belangrijk dat hij nu juist de bal aan Apollo gaf? Het leek wel of met al dat oplossen van de orakels steeds meer problemen zich voordeden… gaat het hun lukken om ook dit orakel naast alle andere belangrijke zaken veilig te stellen?

De humor waarmee Riordan schrijft tussen de onvergetelijke geschiedenisles over de Griekse Mythologie en de hoogmoed waanzin van Apollo alias Lester is echt heerlijk om te lezen. En je hoeft echt geen volledige kennis van de Griekse geschiedenis te hebben, achterin staan netjes alle namen en begrippen uitgelegd. Wat echt bijzonder is, zijn toch wel de haiku’s. Een kort, niet-rijmend gedicht boven ieder hoofdstuk, een samenvatting van wat er gaat gebeuren, zonder iets te verklappen. Het is een avontuurlijk en super spannend verhaal met geweldige humor en een vleugje Griekse mythologie, een perfect boek om op vakantie mee te nemen.

Uitgeverij: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum BV
ISBN: 9789000351039
Aantal pagina’s: 398
Prijs: € 18,99

[bol_product_links block_id=”bol_597b4452269e8_selected-products” products=”9200000075752614,9200000076016663″ name=”De beproevingen van Apollo – De duistere voorspelling (Deel 2) – Rick Riordan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.