Afgelopen week zag ik weer een medewerker van een supermarkt rondlopen met een wat afgezakte broek en dit keer zaten er zelfs gaten in met wat rafels er aan.

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik vind dat je er toch wel wat representatief moet uit zien als je in een winkel werkt, ongeacht wat voor winkel het is. Wel kan ik mij voorstellen dat bij de modewinkels er enkele uitzonderingen zijn om de kleren te promoten.

Ik vind het al helemaal geen gezicht als ik mannen voorbij zie lopen met een broek waarvan het kruis ergens bij hun knieën hangt. Werkelijk, ik ben altijd zo geneigd om die broeken naar beneden te trekken. Tja… dat soort broeken vraagt erom. En daarnaast doet het mij denken aan die ene scene van Mary Poppins, waar Dick van Dyke met de pinguïns danst. Misschien moet ik mij dat gewoon inbeelden en dan wordt het vanzelfsprekend logisch dat ze dergelijke broeken aan doen.

Natuurlijk mogen mensen zelf weten wat ze aan willen doen, maar ik vind dat als je door je werk in aanraking komt met klanten dat je er dan representatief mag uit zien. Je kunt je op vele manieren netjes kleden, zelfs in een spijkerbroek kun je je netjes kleden, ik kan het weten want ik draag alleen maar spijkerbroeken. Maar serieus, een broek waar rafels aan hangen, die vol met gaten zit en een kruis die rond je knieën hangt, vind ik gewoonweg niet representatief. Verder ben ik een voorstander dat ieder zich kleed waarin men zich prettig bij voelt maar het lijkt mij wel logisch dat je toch wel enigszins weet hoe je moet kleden als je met klanten in aanraking komt.

Dat is het zelfde, wel of geen teenslippers op het werk. Ik persoonlijk vind dat geen gezicht, maar dat is een vrije keuze zolang het er maar representatief uitziet. Dan kun je beter sandalen dragen tenzij een duidelijke regel is van de werkgever dat teenslippers niet getolereerd worden. En ik vind dat mensen wel een T-shirt met opdruk kunnen en mogen dragen, maar bekijk wel waar je werkt en wat je dan kan dragen. Ik bedoel, werk je veel met mensen dan kun je echt niet een shirt dragen waarop staat: “I’m not anti-social… I’m anti-you”. Ik heb zo’n shirt en draag dat wel eens als ik boodschappen doe, dan kan ik sociale gesprekken vermijden, waar ik soms even geen zin in heb. Maar zo’n shirt kun je niet dragen als je dus met klanten werkt.

Misschien ben ik daar wat strikter in omdat ik als bloemist in een winkel heb gewerkt en daarna als activiteitenbegeleidster ben gaan werken in verzorgingshuizen. Ik heb altijd rekening gehouden met het feit dat ik toch wel representatief er uit moest zien. Je hoeft er niet als een modepopje uit te zien, want dat ben ik totaal niet en ik draag ook geen make-up maar je kunt je wel netjes kleden. Thuis kan ik gerust in een slobbertrui of dergelijke rondlopen.

Zo schrijvend denk ik van mezelf, wat ben jij een ouderwetse muts zeg! Het is gewoon hoe ik het zie en wat ik ervan vind.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.