Het is een witte kerstnacht. Drie jonge kinderen ontvluchten hun huis voor een gewetenloos en duister gevaar. Tien jaar later wonen Kate, Michael en Emma in een weeshuis. Ze weten nog altijd niet waarom ze in die kerstnacht van hun ouders werden gescheiden. Het antwoord blijkt verborgen te liggen in een betoverd boek.
Wanneer de macht van dit boek is ontketend, komen de kinderen in een wereld terecht waar een goudharige gravin en haar leger zielloze Krijgers heersen. Daar wordt duidelijk dat er nog meer betoverde boeken zijn met weergaloze krachten. Kate, Michael en Emma moeten naar deze boeken op zoek als zij ooit hun ouders nog terug willen vinden… De Boeken van het Begin-trilogie is een bundeling van SmaragdRobijn en Onyx.

De kinderen Emma, Kate en Michael worden meer dan tien jaar geleden, op een met sneeuw bedekte kerstavond, uit hun bed gehaald en meegenomen, weg van hun ouders. De kinderen gaan van weeshuis naar weeshuis maar het laatste weeshuis, …., is wel het meest bizarre, ze zijn namelijk de enige drie kinderen in het tehuis. Michael houdt van dingen uitzoeken, fotograferen en weten en ook de meiden zijn wel erg nieuwsgierig naar hun nieuwe onderkomen, dus besluiten de kinderen het huis te verkennen. Wanneer ze op een studeerkamer stuiten begint het allemaal pas écht. De kinderen vinden namelijk een boek en niet zomaar een, maar een waarmee ze door de tijd kunnen reizen. Ze ontmoeten vreemde, bizarre, mooie maar vooral ook afschrikwekkende wezens en figuren. Ze ontmoeten bijvoorbeeld de gravin die op zoek is naar de boeken van het begin, het zijn er drie. Maar zij zoekt ze niet alleen, haar meester Magnus Ominus wil ze hebben, en owee als je hém probeer te bedriegen, samen met Droezen en Morum cadi, beter bekend als krijsers,  probeert hij de strijd om de boeken te winnen. Michael z’n grootste droom komt uit, hij ontmoet dwergen, zijn grootste liefde/ interesse ooit, waar hij álles van weet dat er te weten is, ook voor Emma ligt een prachtige vriendschap in het verschiet, ze ontmoet namelijk de grote Gabriël, en er ontstaat tussen de twee een bijzondere band die niks of niemand kapot lijkt te krijgen, hun vriendschap raakt elkaar aan op een heel ander niveau dan een normale vriendschap ooit zou kunnen en ook Kate ontmoet een jongen, Rafe, die een héél belangrijke rol zal gaan spelen in het leven van de kinderen, en die rol moeten ze vooral niet onderschatten.  De kinderen raken verzeild in een strijd waarvan ze nog niet beseffen wat hun aandeel daarin is en hoe belangrijk ze eigenlijk zijn. Hun enige zekere factoren in deze strijd zijn Dr. Pym, Gabriel en het feit dat ze elkaar nog hebben. Nóg hebben ja, want de avonturen die ze moeten doorstaan zijn alles behalve veilig en ze weten nooit wat ze tegenkomen en of ze een queeste met z’n drieën afronden of alleen ergens achter blijven. Met elk hoofdstuk word de  Magnus Ominus steeds machtiger en gevaarlijker en wanneer hij zijn pijlen gericht heeft op het vinden van het laatste boek word de strijd nog onaangenamer en angstaanjagender. De grootste vraag voor de kinderen blijft of ze ooit hun ouders nog zullen zien, want hun ouders spelen nog altijd een grote zo niet de grootste rol in hun leven ook al zijn ze niet fysiek bij de kinderen en wat er gaat gebeuren wanneer ze de boeken bij elkaar brengen. Ze zullen worden verrast door vertrouwen en liefde maar ook door verraad en ontrouw en hoe ze daarmee omgaan en wat ze daardoor meemaken zal zwaar vallen.

Een geweldige trilogie die je nog lang zal bij blijven omdat het zo intens aanvoelt, er gebeurd zoveel in zo’n korte tijd dat het bijna niet bij te benen is. De trilogie voelt voor mij aan als een combinatie van Miss Peregrine en Lemony Snicket, kinderen met bijzonderheden, veel problemen en een heftig verleden. De cover is fenomenaal, volgens mij is het soft touch laminaat (ik heb het toch even  nagevraagd en het is inderdaad soft touch laminaat cover) en daar hou ik zo van want dat voelt ontzettend fijn, de kleuren zijn erg fijn om aan te zien want het koningsblauw en goud passen voortreffelijk bij elkaar, en ook de schutbladen zijn in het goud. In het verhaal lees je niet zo zeer naar de spanning toe want de spanning is er meteen al, het bevind zich in het héle boek, al vanaf de allereerste bladzijde, wat heel tof is omdat je dus meteen vast zit in de wereld van de kinderen met hun tijdreizen en strijd tegen gevaarlijke wezens en magiërs.  Alle drie de kinderen hebben hun eigen karakter wat heel leuk is om te lezen en mij vaak aan het lachen maakte, Emma is een kleine bijdehante driftkikker, Michael is de whizzkid van de drie en Kate is de oudste die de zware taak om voor haar broertje en zusje te zorgen al die jaren al voor haar rekening heeft moeten nemen. Deze verschillende karakters geven een grappige serieuze en liefdevolle sfeer mee aan het verhaal. De kinderen leven in angst, onzekerheid en verdriet maar bovenal ontdekken ze krachten in zichzelf  waarvan ze niet wisten dat ze die bezaten en vooral dát punt van het verhaal geeft de kracht die het bezit, het zekere in het onzekere en dat is ontzettend mooi gedaan door Stephens. En waarom ik dit zo grappig vind weet ik niet, maar er staan helemaal geen plaatjes, foto’s of tekeningen en dan ineens…. ÉÉN tekeningetje in deel twee, een leuke verrassing. Wat ik wel apart vind (en niet helemaal snap) is dat iemand in de ene regel bij z’n naam word genoemd en de volgende regel met een aanduiding (bijvoorbeeld,  in de ene zin is het Michael in de volgende ‘de jongen’). Maar dit is zeker een trilogie die aan te raden is, ook voor de echte jonkies onder ons, het is super spannend maar niet doodeng, het is soms wel erg verdrietig maar niet hartverscheurend, en wat vooral overheerst is hoe de kinderen altijd weer samen lijken te komen en hun liefde voor elkaar. Het leest super fijn weg en laat een goed gevoel achter, evengoed worden er harde lessen geleerd en sommige ontroeren je tot diep in je hart. De manier van schrijven is heel beeldend en je zíet het verhaal in plaats van dat je de lettertjes gewoon maar leest. Een wonderbaarlijk mooi verhaal met een allesomvattend, ontroerend en prachtig eind.

Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000366231
Pagina’s: 1007
prijs: € 25,-

[bol_product_links block_id=”bol_5d02aeea03e72_selected-products” products=”9200000108382423″ name=”De boeken van het begin trilogie” sub_id=”John Stephens” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.