9789024567256-de-eerlijke-vinder-l-LQ-f

De legendarische schrijver John Rothstein heeft al decennialang niets gepubliceerd. Morris Bellamy is woedend. Niet alleen omdat Rothstein met schrijven is gestopt, maar ook omdat diens serie niet naar zijn smaak eindigde. Bij een inbraak in het huis van Rothstein neemt Bellamy alle cash uit de kluis mee, en als hoofdprijs een stapel aantekenboekjes met ongepubliceerd materiaal.

Moris verbergt zijn buit – maar dan wordt hij gearresteerd voor een andere misdaad. Tientallen jaren later vindt een jongen, Peter Saubers, de koffer en nu zijn het Pete en zijn familie die door Bill Hodges, Holly en Jerome gered moeten worden van de wraakzuchtige en inmiddels nog krankzinnige Bellamy, die na 35 jaar vrijkomt uit de gevangenis.

De eerlijke vinder begint gelijk met een scene waarin Rothstein wordt beroofd van zijn spaargeld en zijn waardevolste bezit; zijn notitieboekjes waarin hij o.a. de twee vervolgen van de Jimmy Gold-romans heeft geschreven. Vervolgens wordt hij ook nog door Morris beroofd van zijn leven.
Morris heeft geen idee wat er in de notitieboekjes staat en gezien hij sinds zijn jeugd al door Jimmy Gold is geobsedeerd, staat hij te popelen om erin te beginnen. Helaas moet hij zich nog even inhouden en ze verstoppen, omdat hij niet de bak wil indraaien voordat hij ze heeft gelezen. Maar het lot heeft andere plannen, als hij tijdens een black-out een vrouw verkracht en daardoor 35 jaar in de gevangenis moet doorbrengen. En dit zonder ook maar één blik op Rothsteins ongepubliceerde werk te hebben geworpen. Dit doet hem ontzettend veel pijn en de enige reden dat hij het al die jaren volgehouden heeft, is het besef dat hij ze ooit zal lezen. Zodra hij vrij komt zal hij direct naar zijn oude huis gaan, waar hij zijn hutkoffer kan opgraven.
Na al die jaren is zijn passie en liefde voor de notitieboekjes alleen maar toegenomen en heeft zijn leven pas zin als hij ze heeft kunnen lezen.

Wat Morris echter niet weet, is dat de oude hutkoffer in 2010 al is ontdekt door Peter, de oudste zoon van het arme gezin Saunders. Omdat zijn ouders – onder andere door de aanslag uit diens voorganger; Mr. Mercedes – op het punt staat om te scheiden en er enkel verdriet in huize Saunders heerst, besluit hij het geld uit te koffer maandelijks anoniem te doneren. Vierenveertig maanden lang stuurt hij via de post vijfhonderd dollar naar hen toe, net genoeg om het hoofd boven water te houden. Het gezin krabbelt langzaam weer uit de diepe donkere put en er klinkt weer gelach. Maar als het geld op is en zijn zusje dolgraag naar een prestigieuze – en onbetaalbare – school wil, zit er voor hem niets anders op dan een koper te vinden voor de pareltjes van Rothstein. Dit doet hij met pijn in zijn hart, want zijn hele leven is compleet veranderd nadat hij het geld en de notitieboekjes heeft gevonden. Zijn passie voor het geschreven woord is door Jimmy Gold ontwaakt en hij leest hele dagen lang, waardoor hij leraar en auteur wil worden.

Hier maakt Peter alleen een grote fout mee, omdat hij de notitieboekjes aanbiedt bij een boekhandelaar die toevallig samen met Morris het hele plan heeft opgezet. Zodra Morris vrij is, weet deze Peter dan ook snel te traceren en voordat hij het weet wordt hij van meerdere kanten gechanteerd en zijn Peter en zijn familie niet langer veilig voor de krankzinnige maniak.
Wat hij niet weet, is dat zijn zusje Tina naar de gepensioneerde rechercheur Bill Hodges is gestapt en hij de waarheid van de herkomst van het geld probeert te achterhalen. Het aantal mensen dat jacht maakt op het geld en de notitieboekjes wordt steeds groter…wie van hen zal winnen?

Alleen bij de eerste drie regels van de achterflap moest ik gelijk aan Stephen King’s befaamde horror Misery denken, dat toevallig ook één van mijn favorieten is. De eerlijke vinder staat echter volledig los van dit boek, op het feit na dat ze allebei gaan over fans die zo geobsedeerd zijn door hun idool dat ze er alles voor over hebben om te krijgen wat ze willen.

De levens van Peter en Morris zijn allebei op een goede manier veranderd door de Jimmy Gold-boeken en ze zijn erdoor geobsedeerd geraakt. Al heeft het leven van Morris een rauw randje gekregen. Hij heeft het laatste boek als een enorme belediging opgevangen en dit heeft zijn ziel voor altijd ‘verminkt’. Wat ik zo mooi vindt is dat beide personages op elkaar lijken; hun liefde voor het geschreven woord, de passie van het lezen en hun obsessie voor bepaalde personages. Tegelijkertijd groeit de een ervan, terwijl de ander de personages als echte levende mensen gaat zien, terwijl hij een mensenleven niets waard acht.

Briljant geschreven zoals we van King gewend zijn. Het verhaal is tot in de kleinste details uitgedacht en bevat veel vreemde typetjes en moordenaars. Zo is de koelbloedige Morris tot alles in staat en is hij behoorlijk vindingrijk, op zijn zachtst gezegd!
Daarnaast is het onmogelijk om niet te houden van Peters lieve zusje Tina, die haar broer in alles steunt, totdat ze voor zijn leven vreest.

De eerlijke vinder is een spannende page turner (met natuurlijk de gruwelijk harde scenes zoals we van de Master of Horror gewend zijn) die het wachten meer dan waard is en waarschijnlijk net als Mr. Mercedes verfilmd zal worden, gezien het dat verdiend.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024567256
Pagina’s: 384
Prijs: €19,99

[bol_product_links block_id=”bol_57a5f20c30070_selected-products” products=”9200000040510908″ name=”De eerlijke vinder – Stephen King” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

1 reactie op De eerlijke vinder – Stephen King

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.