9789067971140

Twaalfvoudig international Fernando Ricksen (Heerlen, 1976) is een vechter. Niet alleen op het veld, waar hij als speler van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint Petersburg geen duel schuwde en bij menig knokpartij betrokken was, maar ook ernaast. De vooroordelen, de verleidingen en de verslavingen werden bijna zijn ondergang. Zeker in het knotsgekke Schotland en het corrupte Rusland wist de Limburger nauwelijks raad met zijn drank- en drugsgebruik. Nadat Ricksen in 2013 zijn carrière beëindigde, kwam hij eindelijk tot rust. Maar die rust was, helaas, maar tijdelijk. Een paar maanden later kreeg Ricksen het bericht dat zijn leven compleet op zijn kop zette. Het was een doodvonnis. Hij leed aan ALS.

In deze geactualiseerde versie van VECHTLUST vertelt Ricksen niet alleen in alle openheid en eerlijkheid over zijn moeilijke tijd als topvoetballer en hoe hij zich, als een echte strijder, terug knokte, maar vertelt hij tevens hoe hij het gevecht aangaat met de dodelijke spierziekte.

‘Op het laatste hoofdstuk na hetzelfde als de eerste versie, maar absoluut geen vervanging van de eerste versie, dan mis je teveel wat hier niet in staat er daar wel’

Deze biografie geeft een behoorlijk turbulent leven weer; drank, drugs, vrouwen en verkeerde keuzes. Je vraagt je tijdens het lezen telkens af waarom een jongen met zo’n grote droom, die ook nog werkelijkheid is geworden alles vergooit voor drank en feesten. Fernando zijn leven was in die tijd een typisch geval van ‘geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig wel verdomde rijk’. Alles kon en niets was te gek, hij hoefde nergens over na te denken en kon doen en laten wat hij wilde. In het begin dacht hij nog na over wat de gevolgen zouden zijn voor zijn verdere carrière maar helaas is het met drank en drugs zo dat die lijn snel vervaagd en het hem allemaal niet veel meer uitmaakte.

Ook deze geactualiseerde versie wil je als echte Fernando fan of geïnteresseerde zeker hebben. De mooie treffende woorden die Fernando in het laatste hoofdstuk uitspreekt zijn zeer emotioneel maar ook ontzettend sterk. Wanneer je dit verhaal gelezen hebt krijg je diep respect voor deze jongen, nou ja man ondertussen. Zoveel meegemaakt en overal en les uit kunnen trekken, dat siert hem en daar kunnen veel mensen nog heel wat van leren. Deze versie is echt een aanvulling op de eerste versie omdat in deze versie de foto’s missen en het mooie voorwoord van bommel. Die dingen moet je absoluut in je kat hebben een is een gemis als je alleen deze versie koopt in verband met de woorden van Fernando over zijn strijd met ALS, de alles vernietigende spierziekte, die Fernando zegt te willen verslaan. De cover is ronduit schitterend en ontzettend intens, die blauwe ogen kijken dwars door je heen en zorgen ervoor dat je bijna alleen al voor de cover dit boek meeneemt.

Zelfs ik als niet voetbalfan heb erg ‘genoten’ van dit boek. Mooie woorden van bekenden van Fernando, mooie quotes van Fernando en bekenden van hem en over hem, het is echt een kijkje in zijn leven. Met de woorden ‘ik heb van het boek genoten’ bedoel ik niet zijn biografie zelf, omdat zijn levensverhaal niet echt leuk is om te lezen door alle gebeurtenissen, maar meer om het feit dat het erg fijn geschreven is. Het is geschreven alsof hij het zelf aan je vertelt. Het is daarom zeker een aanrader, voetbalfan of niet.

Uitgeverij: VI
ISBN: 978-90-6797-114-0
Pagina’s: 496
Prijs: € 14,95

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.